duminică, 2 noiembrie 2014

Călin Gheorghiu câştigă Cupa Radio Iaşi la şah, cu şapte victorii consecutive !


Călin Gheorghiu, locul 1 cu "7 din 7"


Timp de 4 zile, Hotelul Moldova a găzduit ediţia a treia a Cupei Radio Iaşi la şah, cu participarea sportivilor din România, Republica Moldova şi Grecia. S-a jucat pe trei paliere valorice: Openul A (pentru profesionişti), Openul B (pentru jucătorii sub 12 ani) şi Openul C (pentru tinerii sportivi sub 10 ani, nelegitimaţi la FR Şah).
La Openul A (general), după cele şapte runde disputate în sistem elveţian, pe prima treaptă a podiumului s-a clasat Călin Gheorghiu (16  ani şi 10 luni, de la CS Politehnica Iaşi, elev în clasa a XI-a la Colegiul Costache Negruzzi din Copou), cu un maxim de 7 puncte, după 7 victorii consecutive. Pe locurile următoare s-au clasat Robert-Daniel Pisu (CS Şah Club Galaţi) - 5.5 puncte şi George Stoleriu (CS De Şah Alex Braşov) - 5.0 puncte.
În vârstă de 75 ani, Boris Mitrofanovich Nevednichy (maestru internațional, multiplu campion al Republicii Moldova, câștigător a numeroase turnee şi antrenor-profesor la Școala de Șah din Chișinău) s-a clasat pe locul 8 la Cupa Radio Iaşi, cu 4.5 puncte şi a primit un premiu special din partea organizatorilor, la capitolul „veterani”.
La polul opus ca vârstă, premiat şi el de organizatori, îl putem remarca pe Andrei Bulgariu (doar 9 ani, de la CS Micul Şahist Iaşi, campion al Uniunii Europene la vârsta de 8 ani) care a acumulat 3,5 puncte şi s-a clasat pe locul 26, din 53 sportivi, el având meritul că a participat cu succes într-o competiţie a seniorilor, chiar dacă este doar la vârsta copilăriei !

* Robert-Cristian Bărbulescu se impune la Openul B

La Openul B, cel al juniorilor sub 12 ani, cu participări din Iaşi, Bucureşti, Suceava, Botoşani, Vaslui, Paşcani, după cele 7 runde disputate în sistem elveţian, pe podiumul general s-au clasat tinerii sportivi:
1. Bărbulescu Robert-Cristian (CS Politehnica Iaşi) - 6.5 puncte;
2. Grigoraş Ioana-Daria (CS Politehnica Iaşi) - 6.0 puncte;
3. Poncu Andrei (ACS Philidor Iaşi) - 5.5 puncte.
La celelalte categorii de vârstă, după punctajele acumulate, s-au impus următorii:
- Fete: Grigoraş Ioana-Daria (CS Politehnica Iaşi);
- Categoria 10 ani: Cârstea Alexia-Ecaterina (Clubul Central De Şah Bucureşti);
- Categoria 8 ani: Gheorghieş Alexandru (ACS Philidor Iaşi);
- Categoria 7 ani: Filip Andrei (CS Micul Şahist Iaşi);
- Categoria 6 ani: Samson Maria (CS Micul Şahist Iaşi).
Tot la Hotelul Moldova din Iaşi au avut loc şi întrecerile de la Openul C, cu participarea a 70 de mici şahişti amatori sub 10 ani ca vârstă, turneul find câştigat de ieşeanul Matei Aionesa.
Duminică seară, pe 2 noiembrie, în ziua când Radio România Iaşi a împlinit 73 ani de existenţă, a avut loc festivitatea de premiere a competiţiei, oficiată de viceprimarul Mihai Chirica şi Mircea Dascaliuc (Redactor Şef Adjunct la Radio Iaşi). Au mai participat la festivitatea de premiere echipa de organizatori alcătuită din Ştefan Axinte (directorul turneului), Ovidiu Gherasim (arbitrul şef), Lucian Filip şi Gheorghe Aioanei (arbitri), dar şi consilierul Cătălin Bulgariu.
Cupa Radio Iaşi a fost organizată în perioada 30 octombrie-2 noiembrie 2014 de CS Micul Şahist Iaşi, în parteneriat cu Radio Iaşi, AJ Şah Iaşi şi Palatul Copiilor.

* Călin Gheorghiu, un viitor mare campion al şahului ieşean

După cum am menţionat, şahistul şi elevul ieşean Călin Gheorghiu (ELO 2290), de la CS Politehnica Iaşi, s-a impus clar la Openul A, după 7 victorii consecutive împotriva unor adversari incomozi şi valoroşi, precum Azamfirei Smaranda-Georgiana (CS Politehnica Iaşi), Arghirescu Marius (Clubul Municipal De Şah Speranţa Focşani), Stoleriu George (CS De Şah Alex Braşov), Ungureanu Vlad (ELO 2369, CS Politehnica Iaşi, primul favorit al turneului), Romcovici Victor (Rep. Moldova), Nevednichy Boris Mitrofanovich (Rep. Moldova) şi Gîlea Lucian (CS Şah Club Galaţi).
- Călin Gheorghiu, felicitări pentru câştigarea Cupei Radio Iaşi 2014, de o manieră impresionantă. Cum a fost turneul pentru tine ?
- A fost greu, deoarece am jucat toate partidele la victorie, iar adversarii mei au jucat la remiză. Am câştigat până la urmă toate partidele disputate şi s-a văzut aici că pregătirea mea zilnică la şah, de câte 4-5 ore, a dat roade. Am pornit în concurs ca favoritul nr. 2, dar am terminat pe locul 1.
- Să o luăm totuşi cu începutul Călin, deci când te-ai apucat de şah şi de ce ?
- Joc şah de la vârsta de 5 ani şi am urmat-o în şah pe sora mea, Smaranda. Am început la CS Iasitel Iaşi, cu domnul prof. Vasile Manole, apoi ne-am mutat cu toţii la CS Politehnica Iaşi. Cu dublă legitimare, am jucat câteva turnee şi pentru ACS Petra Şah Satu Mare, care mi-a plătit participarea la două turnee.   
- Ce reprezintă şahul pentru tine ?
- Este o activitate pentru timpul liber şi nu încurc şahul cu şcoala, eu fiind şi olimpic naţional la matematică, la Colegiul Costache Negruzzi din Iaşi, unde sunt elev în clasa a XI-a. Totuşi, când am turnee, profesorii mă înţeleg, eu recuperez apoi orele şi toată lumea e mulţumită.
- În şah, care au fost cele mai mari performanţe pentru tine ?
- La finala seniorilor şahişti din România, după penultima rundă eram pe locul 4, apoi am coborât la final pe 13, dar a fost un loc excelent pentru mine la acea dată. Apoi am fost vicecampion al Uniunii Europene la vârsta de 10 ani, în Austria şi vicecampion european la şah rapid, în Serbia.
- Vrei să devii jucător profesionist de şah ?
- Şahul rămâne o opţiune importantă în viaţa mea, dar ca să trăieşti din şah trebuie să fii în TOP 50 mondial. Numai că, fiind olimpic naţional la matematică eu vreau devin mai întâi student la Facultatea de Fizică, poate într-o universitate din străinătate, deoarece fizica îmbină armonios matematica cu gândirea !
- Ce urmează pentru tine, în şah, Călin Gheorghiu ?
- Cred că voi participa la turneul de şah „Memorialul Pius Brânzeu”, de la Timişoara, din perioada 2-8 decembrie. Iar în final, vreau să spun şi eu „La mulţi ani Radio Iaşi !” cu ocazia împlinirii a 73 ani de existenţă şi să vă declar cu mâna pe inimă că eu şi familia mea ascutăm zilnic Radio Iaşi, cu mare plăcere !
- Mulţumim frumos Călin şi îţi dorim şi noi să-i faci ŞAH MAT pe toţi adversarii tăi, în acest frumos sport al minţii şi al oamenilor inteligenţi !
DAN TEODORESCU

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu