duminică, 2 noiembrie 2014

Călin Gheorghiu – „cinci din cinci” la turneul internaţional de şah „Cupa Radio Iaşi”



Hotelul Moldova găzduieşte ediţia a treia a Cupei Radio Iaşi la şah, cu participarea sportivilor profesionişti şi amatori din România, Republica Moldova şi Grecia. Se joacă pe trei paliere valorice: Openul A (pentru profesionişti), Openul B (pentru jucătorii sub 12 ani) şi Openul C (pentru tinerii sportivi nelegitimaţi la FR Şah, sub 10 ani).
La Openul A (general), după primele cinci runde din cele 7 programate în sistem elveţian, pe prima treaptă a podiumului se află Călin Gheorghiu (17 ani, de la CS Politehnica Iaşi), cu un maxim de 5 puncte, după 5 victorii consecutive împotriva şahiştilor Azamfirei Smaranda-Georgiana (CS Politehnica Iaşi), Arghirescu Marius (Clubul Municipal De Sah Speranţa Focşani), Stoleriu George (CS De Şah Alex Braşov), Ungureanu Vlad (36 ani, primul favorit al competiţiei, de la CS Politehnica Iaşi, dar care s-a retras din turneu după primele 4 runde) şi Romcovici Victor (Rep. Moldova). Duminică dimineaţa, în runda a 6-a, cu piesele negre, Călin Gheorghiu îl va întâlni pe Boris Nevednichy (Rep. Moldova, locul 3, cu 4 puncte).
De menţionat că Andrei Bulgariu (doar 9 ani, de la CS Micul Şahist Iaşi, campion al Uniunii Europene la vârsta de 8 ani) a acumulat după cinci runde 2,5 puncte şi de află pe locul 31, din 53 participanţi, el având meritul de a participa într-o competiţie a seniorilor, chiar dacă este doar la vârsta copilăriei !
La Openul B, cel al juniorilor sub 12 ani, cu participări din Iaşi, Bucureşti, Suceava, Botoşani, Vaslui, Paşcani, după primele cinci runde conduc tinerii şahişti:
1. Bărbulescu Robert-Cristian (CS Politehnica Iaşi) - 4.5 pct;
2. Poncu Andrei (ACS Philidor Iaşi) - 4.5 pct;
3. Cârstea Alexia-Ecaterina   (Clubul Central De Şah Bucureşti) - 4.5 pct.
Tot sâmbătă şi tot la Hotelul Moldova din Iaşi au avut loc şi întrecerile de la Openul C, cu participarea a 70 de mici şahişti amatori sub 10 ani ca vârstă. După 6 runde, pe podiumul final al turneului s-au regăsit:
1. Matei Aionesa;
2.  Rareş Hagimă;
3. Victor Strugariu.
Competiţia de la Openul A şi B, găzduită de salonul mare al restaurantului Hotelului Moldova din Iaşi şi care se încheie duminică seară, la ora 16.30, este organizată de CS Micul Şahist Iaşi, în parteneriat cu AJ Şah Iaşi, Radio Iaşi şi Palatul Copiilor Iaşi. Directorul turneului este Ştefan Axinte, care este şi preşedintele CS Micul Şahist Iaşi, iar arbitrul principal este ieşeanul Ovidiu Gherasim.
Festivitatea de premiere este programată astăzi, la ora 17.00, tot la Hotelul Moldova din Iaşi.
Tot duminică, pe 2 noiembrie 2014, Radio Iaşi împlineşte 73 ani de existenţă !
DAN TEODORESCU

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu