sâmbătă, 29 septembrie 2018

Cu pistolul la tâmplă, la Muzeul Unirii din Iaşi

Într-o sală arhiplină, lansarea cărţii "Zâmbeşte ironiei", de Angela Pistol, membră a Asociaţiei Literare Păstorel Iaşi, a fost un real succes. Evenimentul a avut loc sâmbătă, 29 septembrie 2018, la Muzeul Unirii din Iaşi şi a fost moderat de jurnalistul Dan Teodorescu. În debutul manifestării, după ce Dan Teodorescu a mulţumit publicului pentru participarea la eveniment, iar Angela Pistol avea oarecare emoţii (pozitive) la masa prezidiului, s-a trecut la prezentarea cărţii supuse dezbaterii publice.
Au vorbit elogios despre cartea de epigrame "Zâmbeşte ironiei" scriitorii Mihai Caba, Vasile Larco, Nicu Stancu, Sorin Cotlarciuc, Victor Iosif, Vasile Diacon şi Dan Teodorescu, iar autoarea Angela Pistol şi-a expus crezul său literar din domeniul poeziei şi epigramei, mulţumind celor care au îndrumat-o în scurta sa carieră literară: Mihai Batog-Bujeniţă, Vasile Larco şi Dan Teodorescu.

Să mai menţionăm că scriitorul ieşean Mihai Caba a dat un adevărat recital actoricesc la această lansare de carte, venind în public cu un pistol de plastic de jucărie (apropos de numele autoarei) şi rostind moto-ul cărţii "Zâmbeşte ironiei": "Am început târziu să scriu, / Şi-acum uşor prudentă îs / Când pe hârtie scriu ce ştiu / Să râd, să nu mă fac de râs".
A urmat un reuşit spectacol artistic, însoţit de aplauze la scenă deschisă din partea publicului, la care şi-au adus aportul Diana Crăcană şi Rodica Ioniţă-Grosu (recitaluri de muzică populară), epigramiştii şi poeţii Asociaţiei Literare Păstorel Iaşi / ALPI (Doina Toma, Elena Mândru, Viorica Şerban, Rodica Ioniţă-Grosu şi Sofia Doina Gavrilă, respectiv Vasile Larco, Vasile Vajoga şi invitatul Nicu Stancu), folkistul Valentin Alexiu "Pavarotti",
Ansamblul coral "Seniorii celor Şapte Coline" (dirijor: Elena Apostol).
S-a stat apoi la coadă în cadrul sesiunii de autografe oferită de autoarea Angela Pistol, cea care, în final s-a fotografiat alături de florile primite, care de-abia au mai încăput pe masa prezidiului. Cel mai de preţ cadou oferit autoarei a fost "Bostanul lui Caba", adică în interiorul unui "tomnatic bostan" autohton a fost aranjat un splendit buchet de flori!
Jurnalistul Dan Teodorescu a mai făcut şi două invitaţii la manifestările literare care vor urma, pentru că tot timpul trebuie să ne gândim şi la viitor, astfel: "Demnitate, solidaritate, respect" (Eveniment organizat la Centrul Cultural Multifuncţional pentru persoanele de Vârsta a Treia, din spatele magazinului Carrefour Market, ex-Billa, de la Gară, în ziua de luni, 1 octombrie, de la ora 16.00, cu ocazia Zilei Internaționale a Persoanelor Vârstnice) şi Expoziţie de Pictură şi lansarea cărţilor editate de Viorica Şerban - "Focul din tălpi" şi Calistrat Robu - "Frumosul şi Urâtul în arta naivă românească" (În cadrul şedinţei cu nr. 15 a Cenaclului Literar Ia'Şi Scrie, de la Cercul Militar Iaşi, din Dealul Copoului, în ziua de duminică, 7 octombrie 2018, de la ora 11.00).   
DAN TEODORESCU

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu