marți, 11 septembrie 2018

O nouă "grilă" de programe în ALPI



* La întâlnirea din luna septembrie 2018 a participat şi scriitoarea franceză de origine română Dolores Simina Lazăr-Huser.

În a doua duminică a lunii septembrie, mai precis pe 9 septembrie 2018,
sala de lectură a Bibliotecii Judeţene "Gheorghe Asachi" Iaşi a găzduit o nouă manifestare cu public a membrilor Asociaţiei Literare Păstorel Iaşi (ALPI).
De data aceasta, noua "grilă" de toamnă din ALPI a programat şi un reuşit spectacol artistic, care a adunat un public numeros, de peste 80 de persoane, iar la pupitrul tehnic s-a aflat amabila noastră gazdă, Elena Zanet, din partea BJ, care a fost şi pe post de fotoreporter.
În prezidiul adunării s-au aflat Mihai Batog-Bujeniţă (moderatorul evenimentului şi directorul ALPI), Dan Teodorescu (Şeful Departamentului Relaţii Internaţionale şi organizatorul spectacolului) şi Gheorghe Bălăceanu (directorul adjunct ALPI).
La evenimentul menţionat a participat, ca invitată de onoare, scriitoarea franceză de origine română Dolores Simina Lazăr-Huser, cea care şi-a lansat în urmă cu o zi cartea "Mărgelele copilăriei", în cadrul Muzeului Municipal Iaşi, cu prilejul vernisajului expoziţiei de tapiserie a mamei sale, regretata Gabriela Moga-Lazăr, expoziţie care va putea fi vizitată până pe 16 octombrie 2018.   
Ca de fiecare dată, după ce "clopoţelul" a sunat, directorul Mihai Batog-Bujeniţă a deschis adunarea, prezentând ultimele evenimente culturale la care au participat membrii ALPI, dar şi cărţile, revistele şi ziarele în care au publicat membrii ALPI.
S-a menţionat lansarea cărţii "Născut pe Lăpuşneanu", a jurnalistului şi scriitorului Dan Teodorescu, eveniment găzduit de Muzeul Unirii din Iaşi, dar şi manifestarea de la Vama (jud. Suceava), acolo unde s-au acordat premiile Festivalului Internaţional de Literatură Satirico-Umoristică „Umor fără frontiere în Ţara de Sus”. A mai fost prezent noul număr al revistei asociaţiei - "Booklook", ziarele Vocea Ta (din Germania) şi Curierul de Iaşi, cartea de epigrame "Femeia din arcă", de Vasile Unguraşu.
În faţa publicului s-au mai aflat membrii ALPI care au recitat cu mult patos din propriile creaţii sau au recitat din creaţiile scriitorilor din prima linie a culturii româneşti. Pe latura feminină au fost în recital Georgeta Paula Dimitriu (89 ani), Doina Toma, Angela Pistol, apoi Carmen Antoaneta Marcean, Viorica Şerban, Sofia Doina Gavrilă, Rodica Ioniţă-Grosu, Corina Matei-Gherman. Pe "eşichierul" masculin de... stânga, au fost în prim plan Emilian Popa, Sorin Cotlarciuc, Ioan Hodaş, Mihai Caba, Vasile Larco, Ioan Negoiţă, Vasile Unguraşu şi Mihai Batog-Bujeniţă, iar în cel de... dreapta Constantin "Ticu" Mihai, Vasile Diacon, Victor Iosif, Gheorghe Bălăceanu, Emil Gnatenco şi Constantin Munteanu.
În cadrul spectacolului muzical care s-a derulat în continuare, au primit aplauze la scenă deschisă următorii mai mici sau mai mari artişti ieşeni:  
- Maria Lincu (recital de muzică populară, elevă în clasa a V-a la Colegiul Naţional Garabet Ibrăileanu Iaşi);
- Matei Coriciuc (recital la chitară clasică, elev în clasa a VIII-a la Colegiul Naţional de Artă Octav Băncilă Iaşi - se pregăteşte la clubul CFR Iaşi cu prof. Vasile Gavriş);
- Ştefan Tudor Baciu (recital de muzică uşoară, elev în clasa a VIII-a la Şcoala Gimnazială Ion Creangă Iaşi);
- Dumitru Prisăcaru (recital la nai, elev în clasa a X-a la Colegiul Naţional Mihai Eminescu Iaşi, s-a pregătit la clubul CFR Iaşi, unde director este Paul Zamfir);
- Dănuţ Petrişoaea (recital de muzică uşoară, student în anul al III-lea la Universitatea de Arte George Enescu Iaşi);
- Adi Gegiuc (recital de muzică folk).
Totodată, prin redactorul şef adjunct Dan Teodorescu, Agenţia de Presă Aşii Români şi publicaţia Vocea Ta, dar şi Asociaţia DACIA e.V., manageriate de Ionela van Rees-Zota (din Nürnberg), au oferit o diplomă de excelenţă Asociaţiei Literare Păstorel Iaşi, pentru contribuţia la dezvoltarea culturii româneşti de-a lungul timpului.

În perioada următoare, membrii ALPI sunt invitaţi la două lansări de carte, organizate de Angela Pistol (29 septembrie, ora 11.00, la Muzeul Unirii Iaşi) şi Viorica Şerban (7 octombrie, ora 11.00, la Cercul Militar Iaşi).
De asemenea, scriitorii asociaţiei sunt invitaţi în sălile de spectacol ale Festivalului Concurs Naţional de Interpretare a Cântecului Popular ANGELA MOLDOVAN - ediţia a III-a, din zilele de 12 septembrie 2018 (ora 18.00, la Cercul Militar Iaşi, zi de concurs) şi 13 septembrie 2018 (tot de la ora 18.00, la Casa de Cultură a Studenţilor Iaşi, la Gala Laureaţilor).
La o nouă manifestare găzduită de sala de lectură a Bibliotecii Judeţene "Gheorghe Asachi" Iaşi, membrii ALPI se vor întâlni duminică, pe 14 octombrie 2018, la ora 10.00, atunci când Iaşul va primi mii de pelerini cu ocazia zilei de Sfânta Cuvioasă Parascheva.  
DAN TEODORESCU

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu