miercuri, 26 septembrie 2018

La Palatul Roznovanu din Iaşi s-a lansat Academia de Şah Cotnari


Primăria Municipiului Iași, în parteneriat cu Federația Română de Șah şi SC Cotnari SA, a organizat miercuri, 26 septembrie 2018, în Sala „Vasile Pogor” a Palatului Roznovanu, conferința de presă oficială de lansare a Academiei de Șah Cotnari.
În prezidiul conferinței de presă au luat parte primarul Mihai Chirica, Sorin Iacoban – președintele Federației Române de Șah, Cătălin Grecu – director de Marketing la SC Cotnari SA, Vlad Ungureanu – directorul Academiei de Șah Cotnari și Marele Maestru Internațional de Șah Vladislav Nevednichy, sportiv născut la Chişinău (Republica Moldova), dar care concurează pentru România de mai mulţi ani, în competiţiile internaţionale ale "sportului minţii".
Într-o manifestare la care au participat şi micii şahişti de la CS Politehnica Iaşi, preşedintele FR Şah, Sorin Iacoban, a menţionat: "Academia de Şah Cotnari - Iaşi oferă o alternativă elevilor în a petrece timpul liber în mod util şi plăcut. Iar şahul este un sport frumos, care îi dezvoltă pe copiii care practică acest sport. Vrem să mulţumim domnului primar Mihai Chirica care a ajutat în permanenţă şahul ieşean, în competiţiile care au avut loc în oraşul nostru. Mulţumim sponsorului Cotnari care ne-a oferit un cec în alb în acest proiect. România a câştigat multe medalii pe plan internaţional, iar în aceste zile participă la Olimpiada de şah de la Batumi, acolo unde sunt prezente 372 echipe. Preşedintele FIDE susţine acest proiect de la Iaşi şi ar putea să viziteze Academia de Şah Cotnari în perioada următoare".  


În luările de cuvânt care au urmat am mai consemnat:
- Mihai Chirica: "Ieşenii îşi arată inteligenţa nativă şi prin şah. Salut prezenţa în acest proiect a marelui maestru internaţional Vladislav Nevednichy şi a sponsorului Cotnari SA. Glumind, pot spune: mi s-a pus în faţă un pion (NR: îl arată publicului). Vinerea trecută s-a dorit să se mute nebunul, dar nu s-a reuşit! Trebuia mutat întâi pionul! Şahul este într-adevăr sport, dar este mai mult spre latura de educaţie. Noi dorim să ne promovăm imaginea în lume şi prin şah!".
- Sorin Iacoban: "Dacă nebunul de negru nu a putut fi mutat, până la urmă el va fi capturat!".
- Cătălin Grecu: "Noi, cei de la Cotnari, suntem implicaţi în mai multe sporturi. Sperăm să avem mână bună şi în acest proiect de şah!".
- Vladislav Nevednichy: "Am început şahul la Chişinău, sunt cam ultimul reprezentant al vestitei şcoli ruse de şah. Am participat pentru Republica Moldova şi România la mai multe competiţii internaţionale, Campionate Europene, Olimpiade şi Campionate Mondiale de şah. În ultimii ani, la şah, am pregătit juniorii la Timişoara. Am venit acum la Iaşi pentru valoarea unor jucători de şah de aici, precum Lehaci, Deac, Obadă, Stoleriu şi mulţi alţii. La această Academie de şah trebuie un sprijin financiar constant şi astfel, eu mulţumesc Companiei Cotnari pentru implicare".
- Vlad Ungureanu (care este şi profesor de matematică şi preşedintele Comisiei Şah în Şcoală în cadrul FR Şah, dar este şi creierul acestei Academii de Şah, după spusele lui Sorin Iacoban): "Avem un cuvânt de încurajare de la Georgios Makropoulos, prietenul nostru de la FIDE, iar un mare antrenor din Ucraina vrea să colaboreze cu noi. Acum vrem altceva, deoarece Iaşul nu vrea să piardă locul 1 în România în jocul de şah. Cu această Academie, Iaşul vrea ceva nou. Vream ca această Academie să fie la nivel naţional, peste vreo cinci ani. Cu cât echipa noastră va fi mai mare, cu atât vom fi mai puternici. Pe 10 noiembrie, la Era Park, vom face o primă competiţie de şah sub egida Academiei Cotnari".
Vă mai informăm că Academia de Șah Cotnari este prima academie de acest fel din România și reprezintă inițiativa Asociației Județene de Șah Iași, în colaborare cu SC Cotnari SA. Academia este destinată copiilor, iar funcție de cerere, vor fi înființate și grupe pentru adulți.
Înscrierea celor interesați se va face, prin completarea a doua cereri, pe site-ul oficial: http://www.cotnarichessacademy.ro.
Academia ieşeană de şah îşi va începe activitatea pe 1 octombrie 2018, în trei săli 3 săli de curs: una la Iulius Mall, în zona Kidsland şi două la Şcoala de Şah Bogdan Petriceicu Haşdeu, din Tătăraşi.
Conform organizatorilor, Academia va cuprinde, pe lângă marele maestru internaţional Vladislav Nevednichy şi 4 antrenori FIDE, instructori FIDE şi alţi instructori de şah locali.
În finalul conferinţei de presă, jurnalistul Dan Teodorescu (FOTO)  a propus conducerii Academiei să găsească şi alte şcoli din Iaşi unde să aibă săli de cursuri de şah, propunându-se în acest fel Şcoala Gimnazială Ştefan Bârsănescu, unde sunt mulţi elevi care iubesc şahul. "Vom avea în vedere şi acest aspect", au menţionat Sorin Iacoban şi Vlad Ungureanu, ultimul declarând că în acest proiect este cuprins şi antrenorul ieşean Vladimir Danilov, cel care conduce în aceste zile echipele României la Olimpiada de la Batumi.  
Sorin Iacoban a mai informat asistenţa şi asupra viitoarelor competiţii de şah la nivel internaţional găzduite de România în anii următori: în 2019 vor fi Campionatele Europene Şcolare şi Campionatele Mondiale de veterani, iar în 2020 vor fi Campionatele Mondiale de juniori, cu vârsta jucătorilor peste 14 ani.

* România, printre participantele Olimpiadei de şah de la Batumi

Vă mai informăm că Olimpiada de şah pe echipe are loc în perioada 23 septembrie – 6 octombrie 2018 la Batumi (Georgia), pe durata a 11 runde.
Cele două echipe ale României, cu mai mulţi şahişti ieşeni în lotul de jucători, au următoarea componenţă: Irina Bulmaga, Corina Peptan, Luminiţa Cosma, Mărioara Cosman, Miruna Lehaci (căpitan: Ciprian Nanu) - la feminin, respectiv Constantin Lupulescu, Mircea Pârligras, Bogdan Deac, Levente Vajda, Cristian Chirilă (căpitan: Alin Berescu) - la open.
Delegaţia României este condusă de ieşeanul Vladimir Danilov, vicepreședintele FR Şah, iar la Olimpiada din Georgia oficiază, din partea României, arbitrul internațional Radu-Cătălin Chirilă.
Începând cu 27 septembrie, va avea loc şi Congresul FIDE, care va cuprinde şi alegerile prezidenţiale, ţara noastră fiind reprezentată de Ion Şerban Dobronăuţeanu - PrimVicepreşedinte ECU, care va prelua în noul mandat funcția de Trezorier ECU şi Preşedintele FRŞah, Sorin-Avram Iacoban, ca delegat al României la Congresul de la Batumi.
DAN TEODORESCU






Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu