luni, 23 aprilie 2012

Participare de pe patru continente la Campionatul Mondial Şcolar de şah de la Iaşi


* Sub patronajul Primăriei Muncipiului Iaşi, Federaţia Mondială de Şah (FIDE), Federaţia Română de Şah, Inspectoratul Şcolar Judeţean Iaşi, Direcţia Judeţeană de Sport şi Tineret Iaşi şi Asociaţia Judeţeana de Şah Iaşi organizează în perioada 28 aprilie – 6 mai 2012 al 8-lea Campionat Mondial Şcolar la Şah

Ca o recunoaştere a contribuţiei în dezvoltarea sportului, municipiul Iasi a fost distins cu titlul de Oraş European al Sportului în 2012, Campionatul Mondial de Şah Şcolar fiind un factor important în luarea deciziei Parlamentului European.
Din Comisia de Organizare a competiţiei de la Iaşi fac parte:
- Preşedinţi de Onoare:
Elisabeta Polihroniade – Vicepreşedintele Federaţiei Mondiale a Şahului Şcolar;
Gheorghe Nichita – Primarul Municipiului Iasi;
- Preşedinte:
Alexander Kostyev – Preşedinte al Federaţiei Mondiale a Şahului Şcolar;
- Vicepreşedinţi:
Constantin Dumitriu – Preşedintele Federaţiei Române de Şah;
Ion Şerban Dobronăuţeanu – Vicepreşedinte al Federaţiei Europene de Şah
- Director de turneu:
Vasile Manole – Preşedinte al Asociaţiei Judeţene de Şah Iaşi
- Membri în Comitetul de organizare:
Vlad Ungureanu – Preşedinte al Comisiei “Şah în Şcoală” la Federaţia Română de Şah;
Vladimir Danilov– Vicepreşedinte al Asociaţiei Judeţene de Şah Iaşi;
Sorin Iacoban – Preşedintele Comisiei de Sport şi Tineret din cadrul Consiliului Local Iaşi;
Bogdan Gârbea – antrenor de şah;
Dan Taras – antrenor de şah
Campionatul Mondial Şcolar de la Iaşi se va bucura de prezenţa a 531 jucători din peste 37 ţări ale lumii, de pe 4 continente (America, Africa, Asia, Europa). Vor fi prezenţi sportivi din AZERBAIJAN, BOLIVIA, BULGARIA, COLUMBIA, Emiratele Arabe Unite, ANGLIA, FINLANDA, UNGARIA, INDIA, INDONESIA, IRAN, IRLANDA, ISRAEL, INS. JERSEY, KAZAKHSTAN, Kenya, KIRGHISTAN, LITUANIA, MEXIC, REP. MOLDOVA, MONGOLIA, NORVEGIA, PAKISTAN, PERU, POLONIA, ROMÂNIA, RUSIA, SINGAPORE, SRI LANKA, TUNISIA, TUCIA, UCRAINA, UZBEKISTAN, SUA, VENEZUELA, ŢARA GALILOR, ZAMBIA, ZIMBABWE.
Vor fi şase categorii de participare, pentru sportivii sub 7 ani, 9 ani, 11 ani, 13 ani, 15 ani şi 17 ani, la masculin şi feminin. Campionatul Mondial Şcolar de Şah va fi găzduit de Sala Polivalentă ieşeană, iar prima rundă, din cele 9 programate, va debuta sâmbătă, pe 28 aprilie, la ora 15.30.

* Conferinţă de presă în sala mare a Primăriei ieşene, de Sf. Gheorghe

La conferinţa de presă de astăzi, 23 aprilie, de Sf. Gheorghe, sărbătoritul zilei a fost primarul Gheorghe Nichita, care a declarat: “Iaşul a intrat în galeria marelor oraşe şahiste ale lumii. Avem emoţii cu organizarea, deoarece la Iaşi vom avea circa 900 de vizitatori, dintre ei circa 550 fiind sportivi şahişti. Dacă anul trecut am organizat la Iaşi Campionatele Europene de şah, anul acesta facem un Campionat Mondial de şah la nivel şcolar, poate la anul vom face un nou Campionat Mondial de Şah, la nivel de amatori. Dacă am fi avut aeroport internaţional în adevăratul sens al cuvântului, poate şi hoteluri cu stele mai multe, poate am fi făcut competiţii şi mai mari la nivel mondial. Oricum, eu doresc mult succes şahiştilor români care vor concura la Mondialul şcolar de la Iaşi şi vreau să felicit şi conducerea Asociaţiei Judeţene de Şah de la Iaşi pentru implicarea în organizarea acestui eveniment”.  
În alocuţiunea sa, preşedintele AJ Şah Iaşi, Vasile Manole, a menţionat: “Mulţumesc Primăriei ieşene, Fundaţiei Sportului Ieşean şi personal domnului primar Gheorghe Nichita, pentru că ne-au ajutat financiar în organizarea acestui Campionat Mondial şcolar la Iaşi. Vreau să vă spun că bugetul competiţiei se ridică la peste 4 miliarde lei vechi, dar în afara Fundaţiei Sportului Ieşean mai avem şi alţi sponsori. Deschiderea oficială a turneului va avea loc sâmbătă, în Piaţa Unirii din Iaşi, unde vor avea loc şi câteva momente artistice. Printre sportivii participanţi sunt circa 100 ieşeni, din care 60 sunt de la Clubul Sportiv Politehnica Iaşi. Ieşenii care au şanse la un loc pe podium sunt tinerii şahişti Ioana Gelip, Georgiana Morea, Matei Axinte, Andrei Tiron. Primii şase sportivi de la fiecare categorie de vârstă vor primi premii. Primii trei vor primi câte o tabletă şi o invitaţie de participare gratuită la Festivalul de şah Mihail Sadoveanu de la Iaşi”.
Apoi, preşedintele CS Politehnica Iaşi, Leonida Antohi a remarcat: “Şahul aduce la Iaşi, peste câteva zile, cea mai mare competiţie sportivă organizată vreodată la noi”. În continuare, consilierul local Sorin Iacoban a menţionat: “În 2012, Iaşul va mai organiza şi alte competiţii extrem de importante, precum cele două turnee internaţionale de tenis de la clubul CFR Iaşi, un turneu internaţional de minifotbal, finala campionatului studenţesc de minifotbal şi multe alte competiţii”.  
În finalul conferinţei de presă, la care au mai participat Ciprian Paraschiv (coordonator regional ANST pentru regiunea Nord-Est) şi antrenorii de şah Vlad Ungureanu şi Vladimir Danilov, primarul Gheorghe Nichita a spus: “Susţinem nu numai sportul de performanţă, ci şi sportul de masă, sportul în cartiere şi alte competiţii sportive pentru toată lumea. De aceea, Iaşul a şi fost desemnat oraş european al sportului în 2012”.
DAN TEODORESCU

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu