duminică, 25 ianuarie 2015

Simona Halep s-a calificat în sferturile de finală ale turneului Australian Open


Simona Halep (sursa: Australian Open)
Jucătoarea română de tenis Simona Halep, numărul trei mondial, s-a calificat în sferturile de finală ale turneului Australian Open, primul de Mare Șlem al anului, duminică, la Melbourne, după ce a dispus cu 6-4, 6-2 de belgianca Yanina Wickmayer.
Halep (23 de ani) și-a egalat astfel cea mai bună performanță a sa la turneul de la Antipozi, realizată anul trecut (învinsă de Dominika Cibulkova), după un meci în care a făcut un tenis de nivel înalt, impecabil.
Wickmayer a câștigat primul ghem al meciului, dar au urmat apoi patru la rând luate de Simona, al doilea său fiind break reușit după ce a revenit de la 0-40. Belgianca a replicat și ea printr-un break (4-3), a salvat apoi două mingi de set la 5-4 pentru Halep, care a închis prima manșă (după 47 de minute) cu un ghem alb în care a reușit doi ași.
Belgianca a început cu dreptul și setul al doilea, dar Halep a egalat și a făcut imediat un break (2-1). Wickmayer a restabilit egalitatea (2-2), cu un alt break, însă Simona a câștigat pe serviciul adversarei (3-2). Halep a controlat fără probleme setul și a tranșat soarta meciului la 5-2, când Wickmayer a salvat trei mingi de break, dar nu a mai reușit să o evite pe a patra. Simona Halep și-a adjudecat setul cu 6-2, în 32 de minute.
Simona a reușit cinci ași (Wickmayer niciunul), dar a comis și patru duble greșeli (belgianca doar două). Românca a făcut mai puține erori neforțate (13 față de 24), având și mai multe lovituri câștigătoare (23-19). De asemenea, a avut procente superioare la punctele făcute din primul serviciu (79%-62%) și al doilea (48%-33%).
Yanina Wickmayer (25 ani, 80 WTA) câștigase toate cele trei meciuri de până acum pe Halep: în 2010, cu 6-3, 6-2 în finala turneului ITF de la Torhout (Belgia), în 2011, cu 6-0, 6-2 în sferturi la Auckland, și în 2012, cu 6-4, 6-0, în sferturi la Hobart.
Halep, a treia favorită la Melbourne, și-a asigurat un cec de 340.000 de dolari australieni și 430 de puncte WTA, urmând să joace în sferturi cu rusoaica Ekaterina Makarova, cap de serie nr. 10. Simona a învins-o pe Makarova (26 ani, 11 WTA) în singurul lor meci direct, în 2013, în sferturi la New Haven, cu 6-1, 7-6 (6). În optimi la Melbourne, Makarova a trecut cu 6-3, 6-2 de germanca Julia Goerges.

* Irina-Camelia Begu, învinsă după trei seturi de Eugenie Bouchard

A 42-a jucătoare de tenis a lumii, Irina-Camelia Begu, a fost eliminată în optimile de finală de la Australian Open de canadianca Eugenie Bouchard (poziția 7 WTA), după un meci de două ore și 6 minute, scor 1-6, 7-5, 2-6.
Bucureșteanca de 24 de ani, aflată în premieră în această fază a Grand Slamului de la Melbourne, a fost premiată cu 240 de puncte puncte WTA şi un premiu de 175.000 de dolari australieni.
Partida a fost controlată autoritar de canadiancă în primul și ultimul set, cu mingi cât mai aproape de linia de fund și de colțul terenului, însă bucureșteanca a izbutit un set secund de senzație, în care a surprins-o deseori pe mult mai puternica sa adversară.
În primul set, a șaptea jucătoare a lumii a dus cu ușurință scorul la 4-0, grație a două break-uri realizate în urma a doar trei mingi pierdute, după care românca a irosit patru mingi de break, astfel că scorul a devenit 5-0. Irina Begu a reușit să-și câștige serviciul pentru prima dată în meci deși a fost condusă cu 30-15, iar ultimul game nu a avut istoric.
Canadianca a început în forță și al doilea set: a condus cu 3-0 prin două break-uri în care nu a pierdut decât patru mingi și în urma unui game alb, pe propriul serviciu. Din acest moment, Begu a evoluat formidabil și a reușit să câștige 5 game-uri fără să mai piardă vreunul, în urma a trei break-uri succesive și a două game-uri în care și-a câștigat cu mare greutate serviciul. La scorul de 5-3, Bouchard a reușit un nou break, la zero, și a egalat situația pe tabela de marcaj, deși românca a avut două mingi de set. Irina Begu a izbutit totuși să împingă partida în setul decisiv, după ce și-a câștigat serviciul și în urma unui break în care a revenit spectaculos de la 15-30.
În cel de-al treilea set, Irina Begu nu a mai părut să aibă resursele fizice necesare să-i facă față unei jucătoare foarte bine pregătite. Bouchard a reușit două break-uri, în chiar primul game și la scorul de 4-2 (în care nu a pierdut decât trei mingi), în timp ce românca nu și-a câștigat serviciul, cu multă dificultate, decât la scorul de 0-2 și 1-3.
Irina Begu a părăsit și turneul de dublu, unde a făcut pereche cu iberica Lara Arruabarrena, în turul secund, după ce au fost învinse cu 6-4, 6-3 de favoritele numărul 14, Yung-Jan Chan (Taiwan) și Jie Zheng (China). Până acum, românca trecuse, rând pe rând, de numărul 9 mondial, germana Angelique Kerber, de Katerina Siniakova (Cehia, locul 81 în lume), respectiv de germana Carina Witthoeft (poziția 104 mondială).
Irina-Camelia Begu se află pentru a cincea oară la Australian Open, însă a reușit în premieră să depășească turul secund la Grand Slamul de la Melbourne. Până acum, cea mai bună performanță fusese turul secund, în 2013, după o victorie în fața olandezei Arantxa Rus (6-4, 6-2), și un eșec fără drept de apel în fața polonezei Agnieszka Radwanska (3-6, 3-6).
Irina Begu are în palmares un trofeu WTA (la Tașkent, în 2012) și alte trei finale jucate (în 2011 la Marbella și la Budapesta și în 2014 la Moscova). La dublu, a câștigat 4 turnee din 6 finale disputate. Succesele s-au înregistrat în 2012 la Hobart (alături de Monica Niculescu), în 2013 la 's-Hertogenbosch (cu Medina Garrigues) și în 2014 la Rio de Janeiro şi Seul (cu Lara Arruabarrena). (Surse: Agerpres, TVR, Australian Open)


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu