marți, 18 septembrie 2012

Tricolorii, cu gândul la un nou titlu european la „minifotbal” în disputa de la Chişinău!


* Rezultatele nu tocmai onorante de la Olimpiada londoneză ne-au făcut să asociem prea uşor lipsa de performanţă cu criza financiară. Minifotbalul, sport dedicat exclusiv amatorilor este dovada elocventă că românii pot excela în sport chiar şi atunci când nu sunt motivaţi de bani.
Echipa României de minifotbal
“Plăcerea de a juca”, sloganul acestui spectaculos sport, spune foarte multe despre ceea ce îi motivează pe cei peste 35.000 de jucători legitimaţi de minifotbal din România, din rândul cărora cei mai buni 14 vor încerca, peste câteva zile, să repete extraordinarele succese repurtate pe plan european în 2010 şi 2011.
Reprezentativa de minifotbal a ţării noastre va evolua, în această săptămână, într-o companie selectă, în tentativa de a scrie istorie. Tricolorii pleacă la Chişinău, în Republica Moldova, cu gândul să devină pentru a treia oară consecutiv campioni europeni la minifotbal, performanţă care ar intra, fără îndoială, în cărţile cu recorduri. O echipă tânără, în mare măsură înnoită, doar patru dintre componenți participând pentru al treilea an în competiţia celor mai tari naţionale de pe continent. Selecţionerul Tiberiu Lajos, fost binecunoscut arbitru internaţional, a decis să mizeze, anul acesta, pe un lot de jucători care au dovedit la finalele campionatului naţional, în Cupa şi Supercupa României, că sunt în formă şi pot să dea totul pe teren. Sunt tineri din toate colţurile ţării, oameni care s-au învoit de la serviciu ca să-şi reprezinte cu cinste patria. “Dincolo de valoarea pe care este evident că o avem, echipa noastră se distinge printr-o voinţă şi decizie care deseori face diferenţa pe teren”, spune Tibi Lajos. Antrenorul tricolorilor are dreptate pentru că dacă la Bratislava, în 2010, am jucat în stil brazilian şi am învins într-o manieră categorica toate adversarele, anul trecut, la Tulcea, titlul a fost câştigat în maniera “Die Hard”. Tricolorii, conduşi de naţionala Cehiei, în finală, cu 3-1 când mai erau trei minute de joc, au continuat să creadă în miracole şi ca atare au egalat şi au câştigat mai apoi, la penalty-uri.

* Un Campionat European cu 16 echipe naţionale participante

România se aliniază, anul acesta, alături de alte 15 reprezentative la un turneu final european care se anunţă extrem de dificil. Vor veni naţionalele Angliei, Germaniei, Italiei, Croaţiei, Turciei, alături de multe alte ţări unde minifotbalul este la el acasă. “Va fi o misiune grea, dar faptul că jucăm acasă, pentru că la Chişinău este, pentru noi, acasă, ne face să credem că vom dovedi cu atât mai multă ambiţie să învingem”, spune Răzvan Burleanu, preşedintele Federaţiei de Minifotbal din România şi, totodată, preşedinte al Federaţiei Europene de specialitate, care a mai menţionat: “Prin specificul acestui sport, componenţii naţionalei nu se întâlnesc decât o dată pe an, înainte de turneul european, însă coeziunea care există în echipa noastră este inegalabilă. Sunt băieţi din Zalău, din Timişoara, din Iaşi, din Braşov, din alte oraşe, tineri care nu au jucat niciodată împreună, dar care au atât de mult talent şi atât de multă dorinţă de victorie încât imediat se simt pe teren, relaţiile de joc se leagă rapid, combinaţiile apar de la sine. În toate turneele de până acum, echipa a fost unită, şi asta cred eu că este cel mai frumos exemplu pe care minifotbalul îl poate da, şi anume coeziunea, pentru că într-o echipă de minifotbal, victoria nu poate să vină dacă nu muncesc toţi cei de pe teren, la fel de mult”.
Turneul european de la Chişinău va prilejui o mare sărbătoare, pentru că se joacă pe un teren mobil, instalat în centrul Chişinăului. Dincolo de interesul generat pe plan local, miniEURO Moldova 2012 a atras interesul presei din multe ţări care-şi vor trimite, alături de sportivi, delegaţii de jurnalişti şi de fotoreporteri. “Minifotbalul este, pe plan european, un sport care şi-a deschis deja aripile şi în curand va trece oceanul”, a spus Răzvan Burleanu, amintind de contactele pe care Federaţia Europeană le-a făcut în America de Nord şi de Sud, în vederea organizării unui campionat mondial unde cu siguranţă, România va participa. “Ceea ce vreau să subliniez este că eforturile noastre la nivel european, au un impact cu atât mai puternic cu cât toată lumea vede cât de bine suntem organizaţi aici, în România, la nivel naţional, judeţean şi municipal, şi cât de puternice sunt turneele organizate la noi în ţară”, de mai declară acelaşi Răzvan Burleanu.

* România, în grupă cu Croaţia, Cipru şi Israel

Campionatul European va debuta vineri dimineaţă, România fiind colegă de grupă cu Croaţia, Cipru şi Israel. Finala mare se va juca duminică seara, moment care va prilejui şi întrunirea festivă a preşedinţilor federaţiilor naţionale prezente la miniEURO Moldova 2012. “Sper că împreună cu colegii mei din alte ţări să găsim soluţiile pentru organizarea, în premieră, a unui Champions League al campioanelor naţionale de minifotbal din Europa”, a explicat Răzvan Burleanu, adăugând că minifotbalul românesc are resursele umane necesare pentru a ţine foarte sus drapelul ţării, şi asta chiar dacă pe plan financiar, membrii echipelor nu primesc recompense financiare pentru succesele obţinute. “Noi am dovedit că în vremuri de criză, lumea vine cu atât mai mult la terenul de sport şi vrea să joace acest sport frumos, dinamic, rapid, pasional, din rândul cărora, cei mai buni 14 vor asculta pe teren, în câteva zile, imnul României”, a conchis Răzvan Burleanu.
 Să sperăm că imnul nostru va fi cântat, din nou, şi în marea finală. Hai România ! 
DAN TEODORESCU

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu