vineri, 18 ianuarie 2013

100 de români vor participa la Festivalul Olimpic al Tineretului European 2013


* România va participa cu o delegaţie numeroasă  de sportivi şi antrenori la “FOTE 2013” din judeţul Braşov, din perioada 17-22 februarie, iar la festivitatea de deschidere va fi prezent şi preşedintele CIO, Jacques Rogge.
Cu o lună înainte de startul competiţiei, secretarul general al COSR, Ioan Dobrescu, a declarat pentru Agerpres că organizarea se află pe ultima sută de metri, iar cele mai mari emoţii le dau lucrările la al doilea patinoar din Poiana Braşov. ''Suntem pe ultima sută de metri, în acest moment au loc operaţiunile cele mai importante. Sunt achiziţii de materiale, materiale de concurs, instalaţii de cronometraj ş.a.m.d., lucruri foarte importante pentru desfăşurarea competiţiei. Este un moment crucial, va fi o perioadă foarte dificilă, mai e o lună până la începerea competiţiei dar sunt convins că vom reuşi să rezolvăm toate problemele. La al doilea patinoar se lucrează într-un ritm, pe care eu nefiind de meserie, nu-l pot aprecia. Este o necesitate absolută ca acest patinoar să fie gata cu maxim o săptămână înaintea competiţiei, ca să putem face probele pe gheaţă şi tot ce trebuie. Nu vreau să mă gândesc că nu ar putea fi gata la timp, termenul de execuţie este pe 5 februarie şi sper să se încadreze constructorul, pentru că altfel situaţia ar fi complet neplăcută pentru România'', a menţionat Ioan Dobrescu.
Oficialul COSR a precizat că la competiţie vor participa 1570 de sportivi din 45 de ţări, care vor fi cazaţi în condiţii foarte bune: ''Avem 1570 de sportivi la competiţie, iar România va avea o delegaţie de circa 100 persoane, sportivi şi antrenori, o delegaţie numeroasă ţinând cont că suntem ţară gazdă şi participăm pentru prima oară. Este o competiţie de mare importanţă, după Universiada din 1981, este cea mai mare pe care România a organizat-o vreodată. Avem un atu mare, spre deosebire de alte ţări care au făcut cazarea în condiţii de internat-cămin, România oferă condiţii de hotel de 3-4 stele pentru toţi participanţii, condiţii extraordinare pentru nivelul acesta de vârstă''.
Accesul la competiţii va fi liber, e o competiţie la nivel de juniori, o competiţie etalon, şi sperăm la o afluenţă mare de tineri şi să îi învăţăm cu practicarea sporturilor de iarnă”, a mai precizat Ioan Dobrescu.
La festivitatea de deschidere programată pe 17 februarie vor asista numeroase personalităţi din ţară şi din străinătate, inclusiv Jacques Rogge, preşedintele CIO, care vine în România pentru a 4-a oară. ''Preşedintele CIO, Jacques Rogge, şi preşedintele Comitetelor olimpice europene, Pat Hickey, sunt două mari personalităţi ce vor fi prezente la Braşov, dar vor fi şi alte multe personalităţi din România, preşedintele, primul-ministru, miniştri din cabinet. E clar că această competiţie a stârnit deja un mare interes şi e clar că România a înţeles că această competiţie este emblematică şi importantă pentru evoluţia viitoare a sportului românesc şi a imaginii ţării noastre'', a declarat Ioan Dobrescu.
Sărituri cu schiurile, biatlon şi schi fond sunt disciplinele în care România are şansa unor evoluţii onorabile la FOTE 2013, a apreciat secretarul general al COSR.

* Opt sportivi români s-au calificat în proba de schi fond

Opt sportivi români, băieţi şi fete, s-au calificat pentru proba de schi fond din cadrul Festivalului Olimpic al Tineretului European (FOTE) din judeţul Braşov.
Calificările au avut loc în cadrul Campionatului Naţional de schi fond, competiţie test înaintea desfăşurării FOTE 2013, desfăşurată pe pârtia de schi fond de pe Valea Râşnoavei, în organizarea Comitetul Olimpic Sportiv Român, împreună cu Federaţia Română de Schi Biatlon şi Primăria Predeal.
Potrivit unui comunicat de presă, cei opt sportivi calificaţi sunt, la masculin, Daniel Pripici (Clubul Sportiv Sinaia), Alin Cioancă (Clubul Sportiv Bistriţa-Năsăud), Daniel Luca Cojocaru (Clubul Sportiv Sinaia) şi Marius Talpaş (Clubul Sportiv Bistriţa Năsăud). La feminin s-au calificat Daniela Capătă (Clubul Sportiv Bistriţa Năsăud), Rita Bokor (Clubul Sportiv Gheorghieni), Sara Erszebet (Clubul Sportiv Gheorghieni) şi Edit Vakaria (Clubul Sportiv Gheorghieni).
La competiţia desfăşurată pe Valea Râşnoavei au participat sportivi de la cluburile din Bucureşti, Braşov, Predeal, Gheorghieni, Bistriţa Năsăud, Sinaia, Vatra Dornei, Cheile Grădiştei, Miercurea-Ciuc, Fundata, Baia-Sprie, Topliţa, Braşovia.

* Deschiderea oficială a FOTE va avea loc la LPS Braşov

Festivalul Olimpic al Tineretului European se desfăşoară în perioada 17-22 februarie la bazele sportive din Braşov, Poiana Braşov, Predeal, Râşnov şi Cheile Grădiştei-Fundata.
La FOTE sunt aşteptaţi sportivi cu vârste cuprinse între 14 ani şi 18 ani, din 45 de ţări.
La Braşov va avea loc deschiderea oficială a manifestării, pe Arena Liceului cu Program Sportiv din localitate, în ziua de 17 februarie 2013, iar pe patinoarul Olimpic din Parcul Tractorul vor avea loc probele de patinaj viteză şi hochei pe gheaţă. Pe patinoarul din Poiana Braşov se va desfăşura proba de patinaj artistic, iar pe pârtia Subteleferic proba de schi aplin.
La Baza Olimpică din Râşnov de pe Valea Cărbunării va avea loc proba de sărituri cu schiurile, iar la Cheile Grădiştei proba de Biatlon. Pârtia Clăbucet din Predeal va găzdui probele de schi fond şi de snowboard.
Grupaj realizat de DAN TEODORESCU

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu