sâmbătă, 12 ianuarie 2013

Cuplul Tecău-Mirnîi, învins în finala probei de dublu de la Sydney


Horia Tecău
Perechea formată din tenismanul român Horia Tecău şi belarusul Max Mirnîi a fost învinsă cu 6-4, 6-4 de cuplul alcătuit din gemenii americani Bob şi Mike Bryan, sâmbătă, în finala probei de dublu a turneului ATP de la Sydney, dotat cu premii totale de 436.630 dolari.
Fraţii Bryan, principalii favoriţi şi primii doi clasaţi în ierarhia mondială de dublu, s-au impus după o oră şi 7 minute de joc în faţa unei perechi care se află la primul turneu în această formulă.
Tecău şi Mirnîi, capi de serie nr. 4 la Sydney, s-au ales fiecare cu 6.295 dolari şi 150 puncte ATP.
Horia Tecău are 13 turnee câştigate la dublu în carieră, dintre care zece alături de Lindstedt (2012 - Bucureşti, s-Hertogenbosch, Bastad, Cincinnati, 2011 - Bastad, Casablanca, 2010 - New Haven, Bastad, s-Hertogenbosch şi Casablanca). Horia a mai câştigat în 2011 alături de Victor Hănescu (Acapulco) şi belgianul Dick Norman (Zagreb), iar în 2010 alături de Marcus Daniell (Auckland). Horia Tecău a ieşit câştigător în 2012 şi în proba de dublu mixt la Australian Open (cu Bethanie Mattek-Sands).
Românul Horia Tecău pierdut şi 11 finale la dublu, în afară de cea de la Sydney: în 2012 la Rotterdam, Madrid şi Wimbledon, 2011 la Beijing, Washington, Wimbledon, s-Hertogenbosch, Brisbane, 2010 la Wimbledon, toate alături de Lindstedt, şi în 2009 la Stuttgart (alături de Hănescu) şi la Kitzbuehel (pereche cu Andrei Pavel).

* Ibericul David Ferrer s-a impus la Auckland

Jucătorul spaniol de tenis David Ferrer a câştigat sâmbătă turneul internaţional masculin de tenis de la Auckland (ATP), dotat cu câştiguri în valoare de 433.400 dolari.
David Ferrer, principalul favorit, l-a învins în finală pe germanul Philipp Kohlschreiber, nr.2 pe lista capilor de serie, în două seturi 7-6 (5), 6-1.
Vineri, în semifinale, Ferrer a dispus cu 6-1, 6-2 de francezul Gael Monfils, în timp ce Kohlschreiber l-a învins cu 6-4, 7-6 pe americanul Sam Querrey, nr.4 pe lista capilor de serie.

* Adversari puternici pentru tenismenii români la Australian Open

În acest an, la turneul care debutează pe 14 ianuarie 2013, şansele românilor prezenţi pe tabloul principal la Melbourne sunt ceva mai mici.
Aflat pentru prima dată pe tabloul principal al probei de simplu la Australian Open, după un an 2012 care l-a propulsat în Top 100 ATP (locul 98 în prezent), Adrian Ungur (27 de ani) va juca în primul tur cu un jucător clasat în apropierea sa, rusul Evgeny Donskoy (22 de ani, 83 ATP). Ambii sunt jucători obişnuiţi ai turneelor Challenger, Donskoy având 5 turnee câştigate şi o finală în 2012. La începutul anului trecut, cei doi s-au întâlnit pe zgură la Meknes (Maroc), într-o finală câştigată de rus cu 6/1, 6/3.
Victor Hănescu (31 de ani, 61 ATP) îl va întâlni în turul I pe japonezul Kei Nishikori (23 de ani, 18 ATP), jucător ce l-a învins anul trecut la Buenos Aires (zgură) în singura întâlnire de până acum. Japonezul are un turneu ATP câştigat în 2012, cel de la Tokyo.
Pe tabloul feminin de simplu, România are, la fel ca anul trecut, 6 reprezentante. Faţă de ediţia din 2012, lipseşte Alexandra Dulgheru, dar e prezentă Edina Gallovits.
Fără noroc la tragerea la sorţi, Monica Niculescu (25 de ani, 54 WTA) se va confrunta cu Victoria Azarenka (23 de ani, 1 WTA). Până acum au fost 4 victorii pentru jucătoarea din Belarus şi urmează probabil şi cea de-a cincea !
Edina Gallovits (28 de ani, 108 WTA) o va întâlni pe Serena Williams (31 de ani, 3 WTA), iar cele două jucătoare s-au mai întâlnit şi în 2008 la Miami, când a învins Serena. Jucătoarea din SUA e marea favorită a turneului, deci Serena Williams are toate şansele la o nouă victorie împotriva lui Edina Gallovits.
Simona Halep (21 de ani, 45 WTA) o va avea ca adversară în turul I pe Sloane Stephens (19 ani, 29 WTA). Americanca a pierdut în această săptămână la Hobart, turneu în care a eliminat-o tocmai pe Halep în turul 2, cu scorul de 6-4, 6-0.
Sorana Cîrstea (22 de ani, 27 WTA) se va bate la fileu cu Coco Vandenweghe (21 de ani, 100 WTA), iar românca este favorită în această confruntare ! Totuşi, Sorana Cîrstea a pierdut singurul meci direct cu jucătoarea din SUA, în 2011.
Alexandra Cadanţu (22 de ani, 89 WTA) o va întâlni pe Heather Watson (20 de ani, 47 WTA). Teoretic, vor fi şanse mici pentru Alexandra în faţa britanicei, care anul trecut s-a impus în turneul WTA de la Osaka. Totuşi, Cadanţu are o finală de Challenger şi una WTA pe 2012 (la Monterrey, pe zgură) şi chiar o conduce pe Watson cu 1-0 în întâlnirile directe, meciul fiind însă pe zgură.
Irina Begu (22 de ani, 53 WTA) se va confrunta cu Arantxa Rus (22 de ani, 70 WTA), iar jucătoarea din Olanda nu are nicio performanţă notabilă pe hard, pe când Camelia are o finală la Linz în 2012.
În condiţiile în care Begu ar putea să o întâlnească în turul 2 pe poloneza Agnieszka Radwanska, Sorana Cîrstea e singura cu şanse reale de a ajunge în turul 3. În turul 2 ar putea da peste Kristyna Pliskova sau Sacha Jones.
Tot pe 14 ianuarie, în prima zi a competiţiei de la Australian Open, vor apărea şi jocurile de dublu. La masculin, Horia Tecău şi Max Mirnyi, o echipă formată în acest an, are şanse să egaleze performanţa reuşită de Tecău şi Lindstedt anul trecut, şi anume o semifinală.
La Australian Open 2013, au mai fost prezenţi în calificări românii Marius Copil, Raluca Olaru şi Cristina Mitu, care au ratat însă promovarea pe tablourile principale de simplu, la masculin şi respectiv feminin.
Grupaj realizat de DAN TEODORESCU

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu