joi, 24 ianuarie 2013

Novak Djokovic, la a patra finală la Australian Open



Novak "NOLE" Djokovic

Sârbul Novak Djokovic, numărul 1 mondial, s-a calificat în a patra sa finală la Australian Open, primul turneu de Mare Şlem al anului, după ce l-a învins pe spaniolul David Ferrer, în trei seturi, cu 6-2, 6-2, 6-1, joi, la Melbourne.
Djokovic, care a câştigat ultimele două ediţii ale turneului de simplu, a avut nevoie de doar o oră şi 29 de minute pentru a se impune în faţa lui Ferrer (nr. 4).
În ultimul act, “Nole” îl va înfrunta duminică pe câştigătorul semifinalei de vineri, dintre Roger Federer (nr. 2) şi Andy Murray (nr. 3).
Djokovic are trei finale câştigate la Melbourne, în 2008, 2011 şi 2012 şi încearcă anul acesta să devină primul jucător din era open care câştigă trei titluri consecutive în Australia.
Ferrer va urca pe locul trei în clasamentul mondial, în dauna compatriotului său Rafael Nadal, care nu a jucat de mai bine de şase luni.
Ferrer (30 ani) se află încă în căutarea primei sale finale de Mare Şlem din carieră, după ce a ajuns de cinci ori în semifinale. Doar britanicul Tim Henman are mai multe tentativa ratate, şase, în era open.
Finala masculină de dublu se va juca între gemenii americani Bob şi Mike Bryan şi olandezii Robin Haase şi Igor Sijsling. În semifinale, fraţii Bryan au trecut de italienii Simone Bolelli / Fabio Fognini cu 6-4, 4-6, 6-1, iar olandezii Robin Haase / Igor Sijsling au dispus de spaniolii Marcel Granollers / Marc Lopez cu 7-5, 6-4.
De remarcat că fratele lui Marcel Granollers, mai tânărul Gerard Granollers-Pujol (24 ani pe 30 ianuarie a.c., locul 312 ATP) a ajuns de mai multe ori şi la turneele ITF organizate de CS CFR Iaşi în propria arenă şi a evoluat cu mult succes la Trofeul Municipiului Iaşi în anii din urmă !

* Victoria Azarenka, în finală cu chinezoaica Na Li

Jucătoarea belarusă Victoria Azarenka, deţinătoarea titlului, s-a calificat în finala feminină a turneului de tenis Australian Open, în care o va întâlni pe chinezoaica Na Li, a şasea favorită.
Joi, la Melbourne, Azarenka a întrecut-o cu 6-1, 6-4 pe americanca Sloane Stephens, care nu a reuşit să confirme performanţa din sferturile de finală cu Serena Williams, considerată la debutul turneului una dintre pretendentele la titlu.
Azarenka a obţinut pentru a treia oară în carieră calificarea într-o finală de Mare Şlem, după cea câştigată în 2012 la Melbourne şi apoi cea pierdută la US Open.
"M-am simţit invadată de emoţie, am realizat că sunt foarte aproape de finală. A fost o tensiune teribilă", a explicat Azarenka după victorie, adăugând câteva minute mai târziu la postul ESPN: "Nu mai puteam să respir, credeam că fac o criză de inimă".
Tot joi, chinezoaica Na Li, numărul 6 mondial, s-a calificat şi ea în finala feminină de simplu a turneului de tenis Australian Open, după ce a învins-o pe rusoaica Maria Şarapova, a doua favorită, cu 6-2, 6-2, în semifinalele probei.
Şarapova nu pierduse până în semifinale decât 9 jocuri în cele cinci meciuri disputate la primul turneu de Mare Şlem al anului, dar nu a putut-o opri pe Na Li, care a reuşit un meci perfect din punct de vedere tactic, beneficiind şi de un serviciu excelent, care a ajutat-o mult în momentele importante, salvând şase din cele şapte mingi de break cu care s-a confruntat.
Chinezoaica, pregătită de şase luni de Carlos Rodriguez, fostul antrenor al belgiencei Justine Henin, a trecut după o oră şi 33 de minute de Şarapova, care a comis nu mai puţin de 32 de greşeli neforţate în acest meci.
Na Li, câştigătoare la Roland Garros în 2011, va juca a doua sa finală la Melbourne, cu belarusa Victoria Azarenka.
Victoria asiaticei în semifinale înseamnă şi faptul că Azarenka îşi va păstra primul loc în clasamentul WTA dacă se va impune la Melbourne. În caz contrar, americanca Serena Williams va urca pe primul loc.
Vineri, 25 ianuarie 2013, cele mai importante dispute la Melbourne sunt următoarele:
- DUBLU FEMININ (finala):
Sara Errani (ITA) [1] / Roberta Vinci (ITA) [1] - Ashleigh Barty (AUS) / Casey Dellacqua (AUS);
- SIMPLU MASCULIN (semifinale):

Andy Murray (GBR) [3] - Roger Federer (SUI) [2];
- DUBLU MIXT (semifinale):
Yaroslava Shvedova (KAZ) / Denis Istomin (UZB) - Jarmila Gajdosova (AUS) / Matthew Ebden (AUS);
Kveta Peschke (CZE) / Marcin Matkowski (POL) - Lucie Hradecka (CZE) / Frantisek Cermak (CZE);
- DUBLU JUNIORI (finala):
Maximilian Marterer (GER) / Lucas Miedler (AUT) - Jay Andrijic (AUS) / Bradley Mousley (AUS);
- SIMPLU JUNIORI (semifinale):
Filippo Baldi (ITA) [8] - Nick Kyrgios (AUS) [3];   
Borna Coric (CRO) [11] - Thanasi Kokkinakis (AUS);
- DUBLU JUNIOARE (finala):
Ana Konjuh (CRO) [1] / Carol Zhao (CAN) [1] - Oleksandra Korashvili (UKR) [6] / Barbora Krejcikova (CZE) [6];
- SIMPLU JUNIOARE (semifinale):Elizaveta Kulichkova (RUS) - Ana Konjuh (CRO) [3];        
Anett Kontaveit (EST) [10] - Katerina Siniakova (CZE) [2].
DAN TEODORESCU

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu