duminică, 10 mai 2015

De Ziua Independenţei şi a Europei: Dublă lansare de carte la Muzeul Unirii din Iaşi !


Sâmbătă, 9 mai 2015, la concurenţă cu deschiderea unei expoziţii de numismatică în aceeaşi locaţie şi cu parada militară de pe Bulevardul Independenţei, la Muzeul Unirii din Iaşi a avut loc o dublă lansare de carte, evenimentul fiind organizat de Asociaţia "Universul Prieteniei" Iaşi (preşedinte: Rodica Rodean) şi Complexul Muzeal Naţional "Moldova" Iaşi. Au fost lansate volumele de poezie de debut "99 de gânduri", de bucureşteanca Maria Simion şi "Simfonia iubirii" de ieşeanca, cu domiciliul acum în Ploieşti, Catrinel Lenga.
După cuvintele introductive de bun venit ale lui Sorin Iftimie (muzeograf  la Muzeul Unirii) şi Rodica Rodean, în „prezidiul” adunării literare la care au fost prezenţi peste 50 de persoane, printre ele poetul Horia Zilieru, epigramistul Nicu Stancu şi jurnalistul Dan Teodorescu, au luat loc cele două debutante, dar şi poetul Emilian Marcu şi scriitorul Mihai Batog-Bujeniţă, care au caracterizat prin frumoase cuvinte cele două cărţi lansate de Ziua Independenţei şi a Europei !
Am consemnat următoarele:
- Emilian Marcu: „Gândurile doamnei Maria Simion sunt un fel de vrajă poetică, vrajă în care îşi construieşte, uneori cu teamă, alteori vijelios, toate trăirile, toate speranţele şi uneori revoltele”;
- Mihai Batog-Bujeniţă: „Citesc în cartea doamnei Catrinel Lenga o poezie elegantă, fermecătoare, cu tristeţi, despre iubire. Iubirea este un complex amplu, este sensul întregii existenţe, dar şi blestemul acestei existenţe. Poezia din plachetă este una de maturitate. Autorul se aşterne în versuri şi se dăruieşte ţie ! Iar doamna Catrinel este ca şi poezia ei, încântătoare !”.  
În continuare, cele două poete venite din Capitală şi din „Cetatea petroliştilor” au recitat din propriile poeme şi au mulţumit persoanelor care le-au fost alături la această lansare de carte.
A fost apoi un moment poetic sustinut de trupa de teatru "Thalienii", coordonată de Doina Iarcuczewicz, unde tinerii Delia Ligoţchi, Daniel Vîlceanu, Răzvan Viancu, Nicola Zaharia, Vlad Ştefancu, Maria Matei şi Tudor Nicorici au recitat din poeziile doamnelor Maria Simion şi Catrinel Lenga.
În final, prim-solista de operă Mihaela Grăjdeanu, acompaniată la pian de Traian Hudumeac, a oferit publicului un superb recital de şase lieduri, pe tema iubirii !
Cele două volume lansate la Muzeul Unirii din Iaşi au fost cu nr. 103 şi 104 editate sub egida Asociaţiei Universul Prieteniei.
Duminică, 10 mai, de la ora10.00, la sala de lectură a Bibliotecii Judeţene Gheorghe Asachi din Iaşi ne vom reîntâlni la o nouă şedinţă de lucru a Asociaţiei literare PĂSTOREL Iaşi, sub conducerea directorul Mihai Batog-Bujeniţă. Vă aşteptăm !
DAN TEODORESCU

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu