joi, 6 decembrie 2012

Naţionala de handbal feminin a României, la primul succes la EURO 2012



* Naţionala de handbal feminin a României a obţinut miercuri, la Vrşeţ, prima victorie din grupa D a Campionatului European din Serbia, scor 22-19 (15-13), cu reprezentativa Islandei şi s-a calificat matematic în grupele principale ale competiţiei.
Cristina Neagu-nr. 8 pe tricou
În faţa a 2.700 spectatori, doar cinci minute au durat tatonările din partida vedetă a grupei D, răstimp în care Islanda a condus cu 1-0 şi 2-1. Brădeanu a adus pentru prima dată avantajul României, 2-3 (min. 6), în uralele fanilor români din tribune, care au recreat atmosfera excelentă de marţi seara. Islanda a răspuns surpinzător, nu doar egalând, ci şi preluând conducerea trei minute mai târziu, 5-4 şi 6-4. Trei atacuri consecutive ratate de tricolore au dat curaj adversarelor, dar aceeaşi Brădeanu le-a retezat avântul, 6-5 (min. 11). Jonsdottir a fost principala armă a Islandei, cu patru goluri marcate în primele 12 minute, 8-5, iar antrenorul Tadici a cerut time-out, certându-şi jucătoarele pentru lipsa de reacţie din apărare.
Partida a continuat cu Islanda la timonă, 10-8 (min. 16), Aurelia Brădeanu marcând două minute mai târziu, pentru 10-10, iar apoi oferind o pasă decisivă excepţională pentru Stanca, ce a înscris pe contraatac, 10-11 (min. 20). Neagu a intrat şi ea pe teren în minutul 21, iar prima sa pasă a dus la un 7 metri pentru România, transformat impecabil de Curea, 10-12. Islanda a intrat la rândul ei la time-out, după şase minute fără gol. Cu cinci minute înaintea pauzei, tabela arăta din nou egalitatea, 12-12, pentru ca prima repriză să se încheie cu 13-15, ultimul gol fiind înscris de căpitanul Cristina Neagu. Acesta a fost şi primul pentru ea într-un meci oficial la naţională, după doi ani.

* Paula Ungureanu a închis poarta în repriza secundă

La reluare, în poarta României a intrat Paula Ungureanu, care a debutat cu trei intervenţii consecutive reuşite, în aplauzele fanilor, dar şi ale coechipierelor. Primul gol al reprizei secunde a venit abia în minutul 38, 14-15, Islanda reuşind apoi şi egalarea, 15-15. Vădineanu a marcat primul gol pentru România în minutul 41, 15-16, atacul tricolor aflându-se în suferinţă (un singur gol după pauză).
"Aţi dat un gol în 14 minute!", le-a reproşat antrenorul Tadici jucătoarelor sale la time-out. Partida a continuat cu un joc destul de haotic de ambele părţi, cu realizări puţine, dar o miză foarte mare: calificarea României mai departe versus eliminarea Islandei (17-16, min. 47). Antrenorul Tadici a primit cartonaş galben pentru proteste la o decizie de arbitraj, care a oferit un atac Islandei (min. 48), iar Brădeanu a adus ulterior egalarea, 17-17. “România, România”, cântau fanii în tribune, în timp ce în teren, jucătoarele noastre erau extenuate. Antrenorul Islandei a primit şi el cartonaş galben, iar Brădeanu a fost din nou salvatoare, 17-18 (min. 51), cu a şasea reuşită personală. Stanca a mărit la două goluri, 17-19, iar adversara a intrat la time-out. Tensiunea era maximă. Mai erau 8 minute de joc. Brădeanu a înscris din nou, 17-20 (min. 53), Skuladottir a redus la 18-20, iar antrenorul Tadici a cerut time-out, cu cinci minute rămase din meci. Geiger a ratat de la 7 metri (min. 57, scor 18-21), Islanda a marcat în inferioritate, 19-21 (min. 58), România a ratat următoarele trei atacuri şi a mai venit un time-out. Ultimele 34 de secunde au mai adus un gol al Adinei Meiroşu, care a şi stabilit scorul final, 19-22, dar şi calificarea matematică în grupele principale.
Marcatoare:
- Islanda: Jonsdottir 5 goluri, H. Skuladottir 4, D. Skuladottir 2, Pekaskyte 2, Stefansdottir 2, Sigurdardottir 1, Gudmundsdottir 1, Knutsdottir 1, Bragadottir 1
- România: Brădeanu 7 goluri, Meiroşu 4, Stanca 3, Curea 2, Geiger 2, Neagu 1, Nechita 1, Vădineanu 1, Manea 1.
În primul meci al zilei de miercuri, Muntenegru a învins şi Rusia, cu 30-27 (20-14) şi este lider, cu 4 puncte, urmată de România, cu 3 puncte, Rusia cu 1 punct şi Islanda – 0 puncte. Cu o etapă înaintea încheierii grupei, România este calificată matematic în grupele principale, rezultatele de vineri urmând a stabili doar clasamentul final. Joi este pauză în grupa D, iar vineri se vor juca ultimele două meciuri, după programul: Rusia-Islanda (ora 19.05) şi România-Muntenegru (ora 21.15), ambele în direct pe TVR 2.
Celelalte rezultate de miercuri au fost: Spania – Croaţia 25 – 21 şi Ungaria – Germania 24 – 21 (ambele în grupa C).
Joi, pe 6 decembrie, sunt programate meciurile:
- grupa A (etapa a II-a): Serbia – Ucraina şi Cehia – Norvegia;
- grupa B (etapa a II-a): Macedonia – Suedia şi Danemarca – Franţa.
DAN TEODORESCU

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu