duminică, 15 iunie 2014

CM fotbal – Brazilia 2014: Anglia - Italia 1-2, un mare derby al competiţiei !

Anglia-Italia 1-2 (Sursa foto: UEFA)
Echipa Italiei a învins formația Angliei cu scorul de 2-1 (1-1), sâmbătă, pe Arena Amazonia din Manaus, în Grupa D a Cupei Mondiale de fotbal din Brazilia. Italienii, cu stilul lor pragmatic de joc, s-au impus prin golurile marcate de Claudio Marchisio (‘35) și Mario Balotelli (‘50), golul de onoare al englezilor fiind înscris de Daniel Sturridge (‘37).
Cum era de așteptat Italia a preluat controlul jocului, cu o posesie prelungită și atacuri elaborate, dar primele ocazii au aparținut englezilor, cu șuturi de la distanță: Sterling a tras bine de la 35 metri, dar mingea s-a dus în plasa laterală (4), iar Welbeck a șutat pe pe lângă țintă (11).
Squadra Azzurra a avut prima ocazie abia în minutul 19, când Candreva a expediat un șut bombă, iar Hart nu a putut reține. Apoi, Balotelli a tras pe lângă poartă, după o pivotare (23).
Apărarea italiană a trecut prin mai emoții în minutul 24, dar Barzagli a avut o intervenție salvatoare în fața lui Sturridge.
Balotelli (33) nu a reușit să reia spre poartă, la o minge centrată de Darmian, dar peste doar două minute echipa lui Cesare Prandelli deschidea scorul: Candreva a scos o minge în centru, Pirlo a sărit peste balon, Marchisio a preluat și a tras perfect, 0-1 (35).
Italia a avut avantaj pe tabelă doar două minute, pentru că Sturridge a reluat în plasă centrarea perfectă a lui Rooney (37): 1-1.
Finalul primei reprize a aparținut Italiei, care a avut ocazii mari de a reveni la conducere: Jagielka a salvat mai întâi golul, la lobul lui Balotelli peste portarul Hart (45), după care Candreva a șutat la colțul scurt în bară (45+1).
Anglia a avut prima ocazie la reluare, dar șutul lui Sturridge (49) a fost respins de Sirigu din plonjon. Italia a preluat conducerea un minut mai târziu (50), grație golului reușit de Mario Balotelli, care a reluat la colțul scurt, cu capul, centrarea ideală a lui Candreva: 1-2.
Englezii au forțat egalarea și ocaziile au apărut la poarta lui Sirigu. Mai întâi, Rooney a tras din întoarcere (54), însă balonul a ocolit ținta, apoi Sturridge (61) a tras cu efect, dar din nou pe lângă poartă, pentru ca același Rooney să rateze egalarea (62), cu șut foarte aproape de bară, din interiorul careului. Sirigu s-a remarcat apoi la șutul lui Barkley (64).
Italia a încercat să conserve jocul, însă când i s-a oferit șansa a ieșit la atac, cum s-a întâmplat în minutul 68, când Candreva a pătruns și a tras pe lângă poartă.
Sirigu a fost la post la lovitura liberă executată de Baines (77), Gerrard a trimis peste poartă dintr-o altă fază fixă periculoasă (89), dar meciul s-a încheiat cu o bară a lui Pirlo (90+3), din lovitură liberă de la peste 25 de metri.
Au evoluat echipele:
- Anglia: Joe Hart — Glen Johnson, Gary Cahill, Phil Jagielka, Leighton Baines — Steven Gerrard (căpitan), Jordan Henderson (Jack Wilshere ‘73) — Raheem Sterling, Wayne Rooney, Danny Welbeck (Ross Barkley ‘61) — Daniel Sturridge (Adam Lallana ‘80). Selecționer: Roy Hodgson.
- Italia: Salvatore Sirigu — Gabriel Paletta, Matteo Darmian, Andrea Barzagli, Giorgio Chiellini — Andrea Pirlo (căpitan) — Antonio Candreva (Marco Parolo ‘79), Marco Verratti (Thiago Motta ‘57), Daniele De Rossi, Claudio Marchisio — Mario Balotelli (Ciro Immobile ‘73). Selecționer: Cesare Prandelli.
- Arbitru: Bjorn Kuipers; arbitri asistenți: Sander van Roekel, Erwin Zeinstra (toți din Olanda); arbitru de rezervă: Walter Lopez (Guatemala)
Cartonașe galbene: Sterling (‘90+2).

*** Grupa C: Cote d'Ivoire - Japonia 2-1

Cote d'Ivoire (Coasta de Fildeş) a învins Japonia cu scorul de 2-1 (0-1), sâmbătă, la Recife, pe Arena Pernambuco, în Grupa C a Cupei Mondiale de fotbal din Brazilia. Japonia a deschis scorul prin Keisuke Honda (‘16), dar ivorienii au revenit în repriza secundă și au punctat de două ori în decurs de trei minute, prin Wilfried Bony (‘64) și Gervinho (‘66), obținând o victorie meritată.
Ivorienii au avut prima ocazie de gol a partidei, prin Bony (6), care a tras la colțul scurt, dar mingea a fost deviată în corner.
Africanii au controlat jocul, dar un moment de neatenție în apărare a fost taxat de japonezi, care au deschis scorul: Honda a primit mingea după un corner, a pătruns în careu și a tras la colțul scurt, fără speranțe pentru Barry, 0-1 (16).
''Elefanții'' au acuzat șocul și niponii și-au creat și alte ocazii notabile, precum șutul fundașului Uchida (21), respins de portarul Barry, care câteva secunde mai târziu s-a remarcat și la mingea trimisă cu boltă de Honda și a scos de sub transversală.
Cote d'Ivoire a revenit la cârma jocului cu trecerea timpului și a atacat neîncetat poarta lui Kawashima, dar africanii au ratat ocazie după ocazie. Boka a executat pe lângă poartă o lovitură liberă (31), Gervinho (34) a fost blocat de Yoshida în careu, același Boka a tras de la distanță, dar Kawashima a respins (35), Gervinho a fost blocat (39), iar Bony a reluat peste poartă, Kalou (43) a trimis imprecis cu capul, iar Kawashima a fost la post și la șutul-centrare al lui Boka (45).
Ocaziile au continuat să apară la poarta lui Kawashima și după pauză, Bony nereușind o lovitură de cap din poziție favorabilă (48). ''Samuraii albaștri'' au răspuns prin șutul lui Hasebe (50), care s-a dus alături.
Intrarea ''veteranului'' Drogba a mai animat lucrurile în atacul ivorienilor, care au restabilit egalitatea în minutul 64, prin Bony, care a trimis mingea la colțul lung, cu capul, din centrarea lui Aurier: 1-1. Peste două minute, ''Elefanții'' au preluat conducerea, din nou după centrarea lui Aurier, de data aceasta Gervinho a trimis mingea la colțul scurt cu capul (68), printre brațele portarului: 2-1.
Asiaticii nu au reușit să reacționeze după aceste două goluri primite și tot africanii au avut ocazii clare de gol. Drogba a tras bine din lovitură liberă (82), însă Kawashima a respins. Tot Drogba s-a aflat în poziție de finalizare, dar șutul său a fost deviat de Morishige (85). Kawashima a intervenit foarte bine și șutul din unghi al lui Kalou (89), iar meciul s-a încheiat cu accidentarea lui Didier Ya Konan, introdus pe teren de puțin timp.
La ivorieni a intrat și Constant Djakpa, fostul fundaș al echipei Pandurii Tg. Jiu. În schimb, Ousmane Viera, care a jucat și el la gorjeni (dar și la Internațional Curtea de Argeș), a rămas pe banca de rezerve.
Au evoluat echipele:
- Cote d'Ivoire: Boubacar Barry — Serge Aurier, Didier Zokora, Souleymane Bamba, Arthur Boka (Constant Djakpa ‘75) —  Cheick Tiote, Serey Die (Didier Drogba ‘62) — Yaya Toure (căpitan) — Salomon Kalou, Wilfried Bony (Didier Ya Konan ‘78), Gervinho. Selecționer: Sabri Lamouchi.
- Japonia: Eiji Kawashima — Atsuto Uchida, Maya Yoshida, Masato Morishige, Yuto Nagatomo — Hotaru Yamaguchi, Makoto Hasebe (căpitan; Yasuhito Endo ‘54) — Shinji Okazaki, Keisuke Honda, Shinji Kagawa (Yoichiro Kakitani ‘86) —Yuya Osako (Yoshito Okubo ‘67). Selecționer: Alberto Zaccheroni.
- Arbitru: Enrique Osses; arbitri asistenți: Carlos Astroza, Sergio Roman (toți din Chile); arbitru de rezervă: Neant Alioum (Camerun)
- Cartonașe galbene: Yoshida (23), Bamba (54), Zokora (58), Morishige (64).

* Grupa D: Costa Rica – Uruguay 3-1 !!!

Costa Rica a produs o mare surpriză la Cupa Mondială de fotbal din Brazilia, prin victoria cu scorul de 3-1 (0-1) în fața echipei Uruguayului, sâmbătă, pe stadionul ''Castelao'' din Fortaleza, în Grupa D.
Uruguay a deschis scorul prin Edinson Cavani (‘24), din penalty, dar ''Los Ticor'' au făcut un meci de senzație după pauză și au punctat de trei ori, prin Joel Campbell (‘54), Oscar Duarte (‘57) și Marcos Urena (‘84), obținând o victorie surprinzătoare, dar meritată.
Paradoxal, costaricanii au fost cei care au avut mai mult inițiativa în prima parte a meciului, dar cea dintâi ocazie mare de gol a fost irosită de Cavani (16), care a ratata șutul din poziție ideală, după o greșeală a apărării lui Navas.
Uruguayul a deschis scorul în minutul 24, prin Cavani, dintr-un penalty corect acordat după ce Diaz l-a placat pur și simplu în propriul careu pe Lugano.
Costa Rica a prins și mai mult curaj și a replicat prin incisivul Joel Campbell (27), al cărui șut de la distanță s-a dus milimetric pe lângă bară. Apoi, Gonzalez (31) a tras din apropiere, dar mingea a fost deviată în corner de un fundaș uruguayan. Același Giancarlo Gonzalez a fost aproape de gol, în minutul 43, după o ieșire greșită pe centrare a portarului Muslera.
Prima repriză s-a încheiat cu o situație foarte bună pentru ''Celeste'', dar portarul Navas a salvat golul la șutul centrare al lui Forlan (44).
''Los Ticos'' au continuat să joace mai bine decât Uruguay și după pauză, iar Duarte l-a amenințat pe Muslera (50), însă portarul lui Galatasaray a blocat mingea trimisă cu capul de costarican.
În cele din urmă inevitabilul s-a produs, Joel Campbell a marcat cu un șut în cros, după o centrare venită de pe partea dreaptă și a restabilit egalitatea, 1-1 (54). Costaricanii au dat lovitura trei minute mai târziu (57), când Duarte a marcat din plonjon cu capul de lângă Stuani, dintr-o poziție suspectă de ofsaid: 1-2.
Campbell a mai amenințat încă o dată poarta lui Muslera (64), dar șutul s-a dus milimetric pe lângă poartă.
Campioana Americii de Sud s-a aruncat în atac și o ocazie bună s-a consumat în minutul 70, când Cavani a trimis balonul cu capul, dar Navas a acordat corner. În rest, uruguayenii au încercat fără succes să creeze pericol la poarta lui Navas: echipa lui Tabarez a evoluat previzibil, lent, fără inspirație.
Costa Rica a tranșat disputa prin Marcos Urena (84), abia intrat pe teren, care a demarat pe partea dreaptă și l-a învins pe Muslera, ieșit neinspirat: 1-3.
Uruguayul a terminat în genunchi meciul, după ce Maxi Pereira a primit primul cartonaș roșu de la Mondialul brazilian.
Uruguay riscă acum eliminarea din competiție, având în vedere că mai are de jucat cu Anglia și Italia.
Au evoluat echipele:
- Uruguay: Fernando Muslera — Maximiliano Pereira, Diego Lugano (căpitan), Diego Godin, Martin Caceres — Christian Stuani, Egidio Arevalo Rios, Walter Gargano (Alvaro Gonzalez ‘60), Cristian Rodriguez (Abel Hernandez ‘76) — Diego Forlan (Nicolas Lodeiro ‘60), Edinson Cavani. Selecționer: Oscar Washington Tabarez.
- Costa Rica: Keylor Navas — Cristian Gamboa, Oscar Duarte, Giancarlo Gonzalez, Michael Umana, Junior Diaz — Bryan Ruiz (căpitan; Marco Urena ‘83), Celso Borges, Yeltsin Tejeda (Jose Miguel Cubero ‘74), Christian Bolanos (Michael Barrantes ‘89) — Joel Campbell. Selecționer: Jorge Luis Pinto.
- Arbitru: Felix Brych; arbitri asistenți: Mark Borsch, Stefan Lupp (toți din Germania); arbitru de rezervă: Victor Carrillo (Peru)
- Cartonașe galbene: Lugano (50), Gargano (56), Caceres (81).
- Cartonaș roșu: Maxi Pereira (Uruguay, 90+5).
Azi şi mâine, la Cupa Mondială de fotbal din Brazilia, în direct pe TVR 1, sunt programate meciurile:
- Duminică (15 iunie): Ora 19,00: Elveția — Ecuador, la Brasilia, în Grupa E. Ora 22,00: Franța — Honduras, la Porto Alegre, Grupa E.
Luni (16 iunie): Ora 01,00: Argentina — Bosnia-Herțegovina, la Rio de Janeiro, în Grupa F. Ora 19,00: Germania — Portugalia, la Salvador, în Grupa G. Ora 22,00: Iran — Nigeria, la Curitiba, în Grupa F. (Sursa: Agerpres).

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu