marți, 17 iunie 2014

România a promovat în prima grupă valorică la gimnastică ritmică


Sursa foto: UEG


* Din lotul junioarelor prezent la “Europenele” de la Baku au făcut parte şi două sportive de la CSŞ Anghel Saligny Iaşi, Andreea Verdeş şi Ştefana Popa, însoţite în Azerbaidjan de antrenoarea Cătălina Radu

În perioada 13-15 iunie, la Baku, în Azerbaidjan s-au derulat Campionatele Europene de Gimnastică Ritmică, ajunse la ediţia a XXX-a.
Din echipa României de junioare au făcut parte şi ieşencele Andreea Verdeş şi Ştefana Popa, ambele de la CSŞ Anghel Saligny, antrenate la Iaşi de Constantin Radu, Cătălina Radu şi Oana Cozma.
Un număr de 33 de ţări au participat la Europenele de gimnastică ritmică de la Baku, iar în concurs au fost prezente 240 de sportive, la senioare şi junioare. 
Titularele din lotul României au fost PISCUPESCU Alexandra (născută la 10 iunie 1994) – la senioare şi FILIORIANU Ana Luiza (10 iulie 1999 – de la CS Olimpia Bucureşti) şi VERDEŞ Andreea (18 octombrie 2000 – de la CSŞ Anghel Saligny Iaşi) – la junioare.
La individual compus (4 obiecte – cerc, minge, măciuci, panglică), la senioare, românca Alexandra Piscupescu s-a clasat pe locul 18, cu 63,916 puncte, titlul fiind adjudecat de rusoaica Yana Kudryavtseva, cu 73,499 puncte.
La juniore, tot la individual compus, la prima participare într-o întrecere europeană, românca Ana Luiza Filiorianu s-a clasat pe locul 5, cu 58,016 puncte, după azerele Zhala Piriyeva - 63,565 pct. şi Zuleykha Ismayilova - 61,073 pct, israelianca Linoy Ashram - 61,065 pct şi grecoaica Eleni Kelaiditi - 59,233 pct. România a fost reprezentată la junioare şi de ieşeanca Andreea Verdeş, care a încheiat concursul pe locul 13, din 22 de participante, cu 53,257 puncte.
Pe echipe-junioare, România (Ana Luiza Filiorianu & Andreea Verdeş, rezervă: Ştefana Popa) s-a clasat pe locul 10, din 32 ţări participante, cu 85,849 puncte. Pe podium s-au clasat: Rusia – 96,815 pct, Belarus – 94,715 pct şi Azerbaidjan – 94,364 pct.
În urma României s-au clasat ţări cu tradiţii în gimnastică, plus posibilităţi financiare superioare ţării noastre, precum Belgia (locul 13), Polonia (16), Germania (18), Turcia (19), Franţa (20), Cehia (21), Spania (22), Austria (26), Portugalia (28).
În finalele pe aparate, românca Ana Luiza Filiorianu a ocupat locul 7 (la cerc) şi locul 5 (la măciuci).
Locul 10 pentru echipa de junioare a României este un lucru extraordinar, deoarece în urmă cu puţini ani eram doar pe locul 22. Cu această ocazie am promovat în prima grupă valorică la junioare şi îmi pare extrem de bine că din echipa ţării noastre au făcut parte, în competiţia continentală de la Baku, şi două sportive de la CSŞ Anghel Saligny Iaşi, Andreea Verdeş şi Ştefana Popa. Ambele s-au pregătit foarte bine pentru Europenele de la Baku, chiar dacă doar Verdeş a fost titulară ! Plus că, antrenoarea Cătălina Radu a fost lângă ele la marea competiţie de la Baku, acolo unde Rusia, Belarus şi Azerbaidjan au făcut din nou legea ! Noi muncim mult pentru orice exerciţiu, ne dăm silinţa, dar avem costume sărace şi bani puţini pentru marea performanţă, iar în alte ţări există o adevărată industrie în gimnastica ritmică ! Dar, noi muncim pentru perspectivă şi sperăm să ne fie şi nouă mai bine pe viitor, să avem şi noi sponsori care să investească într-un sport extrem de frumos şi spectaculos, aşa cum este gimnastica ritmică !”, ne-a declarat antrenorul cordonator de la CSŞ Anghel Saligny Iaşi, prof. Constantin Radu.
În zilele următoare, începând cu 25 iunie, CSŞ Anghel Saligny Iaşi va fi prezentă la Campionatele Naţionale de gimnastică ritmică de la Constanţa, cu sportivele de la categoria a IV-a, acolo unde ieşeanca Laura Aniţei este una dintre principalele favorite la medalii.   
Pe plan internaţional pentru România urmează două etape de Cupă Mondială, iar în a doua jumătate a lunii septembrie Campionatele Mondiale de la Izmir (Turcia).
DAN TEODORESCU

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu