luni, 30 iunie 2014

La CM fotbal - Brazilia 2014: În premieră, Costa Rica ajunge în sferturile de finală !


Sursa foto: UEFA

Surprinzătoarea echipă a Costa Ricăi s-a calificat în premieră în sferturile de finală ale Cupei Mondiale din Brazilia, după ce a învins Grecia, la loviturile de departajare, cu scorul de 5-3, duminică, pe "Arena Pernambuco" din Recife, în optimile de finală ale competiției. După 90 și 120 de minute scorul a fost egal, 1-1.
Costa Rica a deschis scorul prin Bryan Ruiz (min. 52), la o fază care nu anunța nimic, dar Grecia a salvat din nou situația în ultimele minute ale timpului regulamentar, egalând prin Sokratis Papastathopoulos (min. 90+1).
Costa Rica și-a creat prima ocazie notabilă a întâlnirii, dar șutul lui Bolanos s-a dus peste poartă (8). Grecia a replicat prin Christodoulopoulos (12), dar nici șutul său nu a fost cadrat.
Deși Costa Rica a avut o posesie mai bună, ocaziile mai mari au aparținut grecilor. Mai întâi, Karagounis a tras de la distanță în brațele lui Navas (28), iar apoi goalkeeper-ul costarican a salvat golul cu o intervenție de excepție la reluarea lui Salpingidis (37), după centrarea lui Holebas.
Prima ocazie de după pauză a fost tot a elenilor, dar Samaras a reluat cu capul în brațele lui Navas (47).
Cei care au deschis scorul au fost ''Los Ticos'', în minutul 52, prin Bryan Ruiz, care a șutat fără preluare, plasat, din marginea careului, la centrarea lui Bolanos: 1-0.
Imediat după gol, la o nouă fază de atac a latino-americanilor (54), fundașul Torosidis a comis un henț evident în careu, dar arbitrul nu a acordat penalty-ul cuvenit.
Situația din teren s-a îngreunat pentru Costa Rica din minutul 66, când echipa lui Jorge Luis Pinto a rămas în zece oameni, Duarte fiind eliminat pentru al doilea cartonaș galben. Grecii au alergat după egalare, dar nu au reușit minute bune să își creeze situații de gol, Karagounis nefiind periculos nici din lovitură liberă (80) din poziție favorabilă. Navas a reținut cu șansă o centrare a lui Christodoulopoulos (87).
Grecia, viitoarea adversară a României din preliminariile EURO 2016, a reușit să repete performanța din meciul cu Cote d'Ivoire, când a smuls succesul în prelungiri, iar de data aceasta a egalat în min. 90+1, când la o minge aruncată în careul costarican, Gekas a tras din întoarcere, Navas a respins, iar Papastathopoulos a trimis balonul în plasă: 1-1.
Mai mult, Grecia a avut șansa de a închide conturile, pentru că Mitroglou a reluat periculos cu capul, dar Navas a salvat splendid de sub transversală (90+4).
Ambele echipe au fost lipsite de luciditate în prelungiri, Costa Rica renunțând la ofensivă, în timp ce grecii au atacat, dar în general neinspirat. Gekas a reluat necontrolat cu capul pe lângă poartă (95), iar Katsouranis a fost blocat in extremis de Gonzalez (100). Brenes (106) a semnat singura șansă a costaricanilor în timpul suplimentar, șutând peste poartă. Costa Rica a încercat o acțiune în forță la un corner, dar Grecia a pornit pe o contră supranumerică, cinci la doi, Navas salvând situația la șutul lui Christodoulopoulos (113). Mitroglou a ratat ocazia meciului în ultimele secunde ale prelungirilor (120+1), șutând pe lângă poartă din poziție ideală.
Imediat după terminarea prelungirilor, Fernando Santos, selecționerul Greciei, a fost eliminat de arbitru de pe banca tehnică pentru proteste.
Jucătorii desemnați să execute loviturile de departajare s-au achitat cu brio de sarcină, dar șutul lui Gekas a fost respins de Navas, Umana transformând lovitura decisivă, care a calificat ''Los Ticos'' în sferturi, o echipă care a jucat jumătate din acest meci de 120 de minute în inferioritate numerică.
Au executat loviturile de departajare: Celso Borges 1-0 (gol), Kostas Mitroglou 1-1 (gol), Bryan Ruiz 2-1 (gol), Lazaros Christodoulopoulos 2-2 (gol), Giancaro Gonzalez 3-2 (gol), Jose Holebas 3-3 (gol), Joel Campbell 4-3 (gol), Theofanis Gekas 4-3 (ratare — apără Navas), Michael Umana 5-3 (gol).
Au evoluat echipele:
- Costa Rica: Keylor Navas — Cristian Gamboa (Johnny Acosta ‘77), Oscar Duarte, Giancaro Gonzalez, Michael Umana, Junior Diaz — Bryan Ruiz (căpitan), Celso Borges, Yeltsin Tejeda (Jose Miguel Cubero ‘66), Christian Bolanos (Randall Brenes ‘83) — Joel Campbell. Selecționer: Jorge Luis Pinto.
- Grecia: Orestis Karnezis — Vassilis Torosidis, Kostas Manolas, Sokratis Papastathopoulos, Jose Holebas — Giannis Maniatis (Kostas Katsouranis ‘78), Georgios Karagounis (căpitan), Andreas Samaris (Kostas Mitroglou ‘58) - Dimitris Salpingidis (Theofanis Gekas ‘69), Georgios Samaras, Lazaros Christodoulopoulos. Selecționer: Fernando Santos.
- Arbitru: Benjamin Williams; arbitri asistenți: Matthew Cream, Hakan Anaz (toți din Australia); arbitru de rezervă: Nawaf Shukralla (Bahrain).
- Cartonașe galbene: Samaris (36), Duarte (42, 66), Tejeda (48), Granados (57), Ruiz (70), Manolas (72), Navas (90).
- Cartonaș roșu: Duarte (66).
După acest succes în faţa Greciei, Costa Rica a ajuns între primele opt echipe din lume și va întâlni Olanda în sferturile de finală.
Luni, 30 iunie, următoarele două partide din optimile de finală, în direct pe TVR 1, sunt Franţa – Nigeria (ora 19.00) şi Germania – Algeria (ora 23.00).
(Sursa: AGERPRES)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu