marți, 17 iunie 2014

La CM fotbal - Brazilia 2014: Germania calcă totul în picioare !


Germania-Portugalia 4-0 (Sursa foto: UEFA)
Echipa Germaniei a surclasat selecționata Portugaliei cu scorul de 4-0 (3-0), luni, pe Arena Fonte Nova din Salvador, într-un meci din Grupa G a Cupei Mondiale de fotbal din Brazilia.
Thomas Mueller a luat o opțiune importantă în lupta pentru titlul de golgheter prin tripla reușită (‘11 — din penalty, ‘45+1 şi ‘78), celălalt gol al germanilor fiind marcat de Mats Hummels (32).
Meciul a început în blocstarturi, portughezii având prima ocazie a meciului, în minutul 5, când Hugo Almeida a pornit pe o contră promițătoare, dar a încheiat cu un șut modest, fără probleme pentru Neuer. Lusitanii au mai avut o șansă bună în minutul 8, când Lahm a pierdut o minge în propria jumătate, balonul a ajuns la Cristiano Ronaldo, dar șutul acestuia din unghi a fost respins de Neuer.
Prima ocazie a germanilor s-a consumat câteva secunde mai târziu, când portarul Rui Patricio a trimis greșit o minge, iar Khedira a fost aproape de gol (8), dar șutul s-a dus pe lângă poartă.
“Nationalmannschaft” a deschis scorul în minutul 11, prin Thomas Mueller, golgheterul Cupei Mondiale din 2010, dintr-un penalty acordat în urma unui fault comis în careu de Joao Pereira la Goeteze: 1-0. Germania nu mai marcase din penalty la Cupa Mondială în timpul regulamentar din 1994, când Mathaeus înscria împotriva Bulgariei.
După o perioadă fără ocazii clare de gol, Nani a expediat un șut destul de periculos (25), dar balonul s-a dus peste bara transversală.
Germania a ratat desprinderea prin Goetze, a cărui reluare a fost deviată salvator în corner de Pereira. Lusitanul a amânat de fapt golul al doilea al Germaniei, pentru că la lovitura de colț, fundașul Hummels a reluat imparabil cu capul: 2-0 (32).
Mats Hummels a fost aproape să marcheze în poarta cealaltă, peste doar trei minute (35), când Fabio Coentrao, din poziție de ofsaid, a centrat în fața porții, iar fundașul german a reluat periculos de aproape de propriile buturi. Eder (36) și-a încercat și el șansa, dar a trimis peste țintă, în urma cornerului.
Seleccao, după ce îl pierduse pe atacantul Hugo Almeida (28), accidentat, a rămas și fără fundașul Pepe (37), în urma unei altercații cu Mueller. Portugalia, cu acest prilej, a ajuns la a patra Cupă Mondială consecutivă la care are jucători eliminați (6 cartonașe roșii în total).
Goetze a fost blocat de Raul Meireles (42), dar echipa lui Joachim Loew a mai marcat o dată până la pauză, în prelungirile primei reprize, prin același Mueller (45+1), care a speculat o greșeală comisă de Bruno Alves, fundașul respingând în coechipierul său Raul Meireles: 3-0.
La reluare, Germania a ratat prin Mesut Ozil (51), față în față cu Rui Patricio, portughezii s-au ciocnit între ei (Nani și Fabio Coentrao, 52), elocvent pentru felul cum au stat lucrurile pe teren. Dezastrul portughez a fost completat de accidentarea lui Fabio Coentrao, schimbat în minutul 65.
Goetze a ratat o mare șansă de a-și trece numele pe lista marcatorilor, șutul său fiind deviat in extremis de Joao Pereira (69).
Portughezii au avut o oportunitate bună în minutul 75, când Neuer a respins cu greu șutul lui Nani, iar Eder a fost faultat în careu de Hoewedes, dar arbitrul Mazic nu a acordat penalty-ul cuvenit, în ciuda protestelor vehemente ale lusitanilor, în frunte cu Cristiano Ronaldo.
Mueller a completat hat-trick-ul în minutul 78, când a reluat în plasă mingea scăpată de Rui Patricio la centrarea lui Schuerrle: 4-0.
Succesul Germaniei a fost umbrit oarecum de accidentarea fundașului Mats Hummels (73). Ronaldo și-a demonstrat calitățile doar în final, când a tras violent din lovitură liberă, dar Neuer a salvat golul (90+1).
Au evoluat echipele:
- Germania: Manuel Neuer — Jerome Boateng, Per Mertesacker, Mats Hummels (Shkodran Mustafi ‘73), Benedikt Hoewedes — Sami Khedira, Philip Lahm (căpitan), Toni Kroos — Mesut Ozil (André Schuerrle ‘62), Mario Goetze — Thomas Mueller (Lukas Podolski ‘82). Selecționer: Joachim Loew.
- Portugalia: Rui Patricio — Joao Pereira, Pepe, Bruno Alves, Fabio Coentrao (André Almeida ‘65) — Miguel Veloso (Ricardo Costa ‘46), Joao Moutinho, Ricardo Meireles — Nani, Hugo Almeida (Éder ‘28), Cristiano Ronaldo (căpitan). Selecționer: Paulo Bento.
- Arbitru: Milorad Mazic; arbitri asistenți: Milovan Ristic, Dalibor Djurdjevic (toți din Serbia); arbitru de rezervă: Neant Alioum (Camerun).
- Cartonaș galben: Joao Pereira (11).
- Cartonaș roșu: Pepe (37).

* În Grupa F: Iran - Nigeria 0-0

Echipele Iranului și Nigeria au terminat la egalitate, 0-0, luni, pe Arena da Baixada din Curitiba, într-un meci din Grupa F a Cupei Mondiale de fotbal din Brazilia.
Primul meci fără goluri de la Mondialul brazilian a fost și cel mai urât de până acum la turneul final.
''Super Vulturii'' au controlat autoritar jocul încă din start și în minutul 3 și-au creat prima ocazie, prin Victor Moses, care a finalizat cu șut o pătrundere pe partea stângă, fără mari emoții pentru portarul Haghighi.
Nigerienii au avut o ocazie mare în minutul 9, când Emenike a intrat în care și a trimis o centrare pentru Musa, dar Pooladi a salvat situația un un tackling remarcabil.
Deși au dominat destul de categoric jocul, nigerienii s-au lovit de o defensivă bine organizată. Portarul Haghighi a mai avut o intervenție notabilă în minutul 31, la lovitura liberă executată înșelător de Musa.
Iranul a avut o singură ocazie de gol, dar una uriașă: Reza Ghoochannejhad (34) a trimis balonul cu capul după un corner bătut de Teymourian, dar portarul Enyeama a salvat un gol ca și făcut.
În repriza secundă cele două formații s-au întrecut în greșeli, niciuna nereușind să lege mai multe pase, să finalizeze acțiunile începute. Prima ocazie mai acătării a părții secunde a fost semnată de Ameobi (71), care a trimis cu capul, din plonjon, pe lângă poarta iraniană. Africanii au mai avut o ocazie în minutul 90, dar lovitura de cap a aceluiași Ameobi a fost respinsă de un fundaș iranian din fața porții.
Rezultatul a fost unul elocvent între echipa care a marcat cel mai puțin în preliminarii (Nigeria) și cea care a primit cele mai puține goluri (Iran).
Au evoluat echipele:
- Iran: Alireza Haghighi — Jalal Hosseini, Amir Sadeghi, Pejman Montazeri, Mehrdad Pooladi — Khosro Heydari (Masoud Shojaei ‘88), Javad Nekounam (căpitan), Andranik Teymourian — Ashkan Dejagah (Ali Reza Jahanbakhsh ‘77), Ehsan Hajsafi — Reza Ghoochannejhad. Selecționer: Carlos Queiroz.
- Nigeria: Vincent Enyeama (căpitan) — Efe Ambrose, Godfrey Oboabona (Joseph Yobo ‘29), Kenneth Omeruo, Juwon Oshaniwa — Ogenyi Onazi, Ramon Azeez (Peter Odemwingie ‘68), John Obi Mikel — Victor Moses (Shola Ameobi ‘52), Emmanuel Emenike, Ahmed Musa. Selecționer: Stephen Keshi.
- Arbitru: Carlos Vera; arbitri asistenți: Christian Lescano, Byron Romero (toți din Ecuador); arbitru de rezervă: Wilmar Roldan (Columbia).
- Cartonaș galben: Teymourian (75).

* În grupa G: Ghana - SUA 1-2

Echipa Statelor Unite a învins formația Ghanei cu scorul de 2-1 (1-0), luni, pe Arena das Dunas din Natal, într-un meci din Grupa G a Cupei Mondiale de fotbal din Brazilia.
Clint Dempsey (‘1) și John Brooks (‘86) au marcat golurile echipei americane, iar Andre Ayew (‘82) a semnat golul Ghanei.
Nici nu a început bine meciul și americanii conduceau cu 1-0: căpitanul Clint Dempsey a luat o acțiune pe cont propriu, a pătruns în careu, l-a driblat ușor pe Boye și a marcat cu un șut la colțul lung, după doar 32 de secunde (potrivit FIFA). Dempsey, care a marcat cel mai rapid gol de până acum al turneului din Brazilia, a devenit primul fotbalist american care a înscris la trei ediții diferite ale CM. Atacantul echipei Seattle Sounders este departe de performanța turcului Hakan Șukur, autorul celui mai rapid gol din istoria Cupei Mondiale, după 10,8 secunde, în meciul cu Coreea de Sud, din 2002 (3-2).
Ghanezii s-au dezmeticit și au luat cu asalt poarta lui Howard, dar acțiunile lor nu au avut claritatea necesară.
Tot echipa antrenată de Juergen Klinsmann a fost periculoasă, în minutul 19, când Altidore a tras din careu, însă fundașul Boye s-a opus.
Prima ocazie notabilă a africanilor s-a consumat în minutul 29, când Atsu a tras periculos de la marginea careului, dar mingea a ocolit ținta. Peste trei minute (32), Gyan a șutat la colțul lung, dar Howard a avut o intervenție foarte bună și a evitat golul.
Americanii l-au pierdut pe Altidore, accidentat, și au fost foarte aproape să rămână și fără căpitan, după ce Dempsey s-a ales cu nasul spart în urma unui duel acrobatic cu Boye (33), fundașul ghanez lovindu-l cu piciorul în față.
''Black Stars'' au continuat să aibă o posesie superioară și să preseze la poarta americană, iar în ultimele secvențe ale primei reprize (45+5) au fost aproape de egalare, dar Jordan Ayew a ratat șutul din poziție de finalizare și Cameron a respins.
Americanii au rămas și fără fundașul Besler (accidentat), iar situația din teren a rămas aceeași, cu ghanezii căutând golul egalării. Muntari a avut prima ocazie reală a africanilor, un șut de la distanță, nu departe de poartă (55). Un minut mai târziu (56), Gyan a reluat periculos cu capul, însă peste transversală. Apoi, Gyan (58) a fost mai aproape de țintă, dar Howard a acordat corner la mingea trimisă cu capul de căpitanul ghanez. Atsu a tras și el periculos, puțin peste poartă (62), dar Jones a replicat imediat (63), Kwarasey având emoții. Cameron s-a opus salvator la mingea trimisă de Gyan (64), într-o situație limită. Sarabanda ocaziilor a continuat, dar Howard a fost la post la șutul lui K. Asamoah (65).
În cele din urmă, Ghana a egalat meritat, în minutul 82, prin Andre Ayew, după o combinație cu Asamoah Gyan: 1-1.
Doar patru minute a fost egalitate, pentru că americanii au marcat din nou în minutul 86, prin fundașul John Brooks (intrat la pauză), cu capul, după cornerul executat de Zusi, introdus și el pe final: 1-2.
Americanii au obținut o victorie foarte importantă, după un joc pragmatic, în care au absorbit dominarea categorică a ghanezilor. Cele două echipe se întâlniseră până acum de două ori, la ultimele două Cupe Mondiale, iar selecționata ''Black Stars'' se impusese de fiecare dată cu scorul de 2-1 (ultima oară după prelungiri.
Surprinzătoare decizia selecționerului ghanez de a începe cu vedetele Michael Essien și Kevin-Prince Boateng pe banca de rezerve.
Au evoluat echipele:
- Ghana: Adam Kwarasey — Daniel Opare, John Boye, Jonathan Mensah, Kwadwo Asamoah — Mohammed Rabiu (Michael Essien ‘71), Sulley Muntari — Jordan Ayew (Kevin-Prince Boateng ‘59), Andre Ayew, Christian Atsu (Albert Adomah ‘77) — Asamoah Gyan (căpitan). Selecționer: James Appiah.
- SUA: Tim Howard — Fabian Johnson, Geoff Cameron, Matt Besler (John Brooks ‘46), DaMarcus Beasley — Alejandro Bedoya (Graham Zusi ‘77), Kyle Beckerman, Jermaine Jones — Michael Bradley, Clint Dempsey (căpitan) — Jozy Altidore (Aron Johannsson ‘23). Selecționer: Juergen Klinsmann.
- Arbitru: Jonas Eriksson; arbitri asistenți: Mathias Klasenius, Daniel Warnmark (toți din Suedia); arbitru de rezervă: Norbert Hauata (Tahiti).
- Cartonașe galbene: Rabiu (31), Muntari (90+1).
Următoarele meciuri de la Mondialul din Brazilia, în direct la TVR 1, sunt:
Marţi (17 iunie):
- Ora 19.00: Belgia — Algeria, la Belo Horizonte, în Grupa H;
- Ora 22.00: Brazilia — Mexic, la Fortaleza, în Grupa A.
Miercuri (18 iunie):
- Ora 01.00: Rusia — Coreea de Sud, la Cuiaba, în Grupa H;
- Ora 19.00: Australia — Olanda, la Porto Alegre, în Grupa B;
- Ora 22.00: Spania — Chile, la Rio de Janeiro, în Grupa B.
(Sursa: Agerpres)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu