miercuri, 25 iunie 2014

La CM fotbal – Brazilia 2014: Grecia învinge în prelungiri Cote d'Ivoire şi se califică în premieră în optimi


Grecia-Cote d'Ivoire 2-1 (Sursa foto: UEFA)
Echipa Greciei a învins dramatic Cote d'Ivoire cu scorul de 2-1 (1-0), marți, pe stadionul ''Castelao'' din Fortaleza, în Grupa C a Cupei Mondiale de fotbal din Brazilia şi s-a calificat în premieră în optimile de finală ale competiției.
Georgios Samaras a marcat golul calificării, în prelungiri, din penalty (min. 90+3), după ce Andreas Samaris (min. 42) deschisese scorul, iar Wilfried Bony (min. 74) restabilise egalitatea.
Ambele echipe au preferat un joc de așteptare, vânând greșelile adversarului, astfel că în general fazele de poartă au lipsit, deși ivorienii au avut câteva acțiuni, dar de fiecare dată a lipsit ultima pasă.
Grecia, viitoarea adversară a României în preliminariile EURO 2016, a suferit două lovituri în prima repriză, când Kone (12) și portarul Karnezis (24) s-au accidentat și au trebuit înlocuiți.
Echipa lui Fernando Santos a avut o contră foarte periculoasă în minutul 33, când fundașul Holebas a finalizat o acțiune cu un șut în bara porții lui Barry. Un minut mai târziu, ''veteranul'' Karagounis (34) a trimis din lovitură liberă în brațele lui Barry.
Grecia a dat lovitura în minutul 42, când Tiote a greșit o minge în apropiere de centrul terenului, Samaras l-a lansat pe noul intrat Samaris, care l-a învins pe Barry: 1-0 și elenii erau calificați în optimi.
Ivorienii au avut o șansă notabilă de egalare în minutul 44, dar șutul lui Yaya Toure a fost blocat de același Samaris.
Africanii au părut mai deciși supă pauză și Tiote a tras din marginea careului, dar Glykos a fost pe fază și a reținut (49). Grecii au acționat pe contre, cum le convine mai mult, iar Christodoulopoulos a fost foarte aproape de a marcat al doilea gol (54). Echipa lui Fernando Santos a fost în continuare mai periculoasă, iar Barry a salvat un nou gol, în min. 59, la șutul lui Salpingidis. Apoi, Karagounis a expediat o torpilă de la 30 de metri, care a lovita transversala (68). Christodoulopoulos (71) i-a dat și el emoții lui Barry, din lovitură liberă.
''Elefanții'' au fost în general neinspirați, având doar jumătăți de ocazii, prin Kalou (67) și Bamba (72), dar totuși le-a ieșit o fază, în minutul 74, când Gervinho l-a găsit excelent în careu pe Bony, care a egalat: 1-1.
Grecii pot acuza și lipsa de șansă în acest meci, pentru că au trimis a treia oară mingea în bară (80), prin Torosidis. Salpingidis a creat pericol la poarta ivoriană în minutul 87.
Finalul a fost dramatic, iar grecii au primit penalty în prelungiri, când Samaras a fost agățat în careu de Sio, și tot jucătorul lui Celtic a transformat penalty-ul, calificând echipa sa în optimile de finală: 2-1.
Grecia a terminat pe locul secund în grupă și va juca în optimile de finală cu Costa Rica, echipa care a câștigat Grupa D.
Au evoluat echipele:
- Grecia: Orestis Karnezis (Panaglotis Glykos ‘24) — Vassilis Torosidis, Kostas Manolas, Sokratis Papasthathopoulos, Jose Holebas — Georgios Karagounis (căpitan; Theofanis Gekas ‘78) — Giannis Maniatis, Lazaros Christodoulopoulos — Panagiotis Kone (Andreas Samaris ‘22), Dimitris Salpingidis, Georgios Samaras. Selecționer: Fernando Santos.
- Cote d'Ivoire: Boubacar Barry — Serge Aurier, Kolo Toure, Souleymane Bamba, Arthur Boka — Cheick Ismael Tiote (Wilfried Bony ‘61), Geoffroy Serey Die — Salomon Kalou, Yaya Toure, Gervinho (Giovanni Sio ‘83), Didier Drogba (căpitan; Ismael Diomande ‘78). Selecționer: Sabri Lamouchi.
- Arbitru: Carlos Vera; arbitri asistenți: Christian Lescano, Byron Romero (toți din Ecuador); arbitru de rezervă: Sandro Ricci (Brazilia).
- Cartonașe galbene: Drogba (37), Kalou (62), Serey Die (70).

* Tot în grupa C: Columbia - Japonia 4-1

Echipa Columbia a câștigat ''en fanfare'' Grupa C a Cupei Mondiale de fotbal din Brazilia (12 iunie - 13 iulie), după ce a învins Japonia cu scorul de 4-1 (1-1), marți, pe ''Arena Pantanal'' din Cuiaba.
Sud-americanii s-au impus prin golurile marcate de Juan Cuadrado (min. 17 — penalty), Jackson Martinez (min. 55 şi 82) și James Rodriguez (min. 90), în timp ce pentru niponi a înscris Shinji Okazaki (min. 45+1). Columbia va juca în optimi cu formația clasată pe locul secund în Grupa D, Uruguay.
Columbia, destul de sigură de primul loc, a abordat meciul fără o serie de titulari, Zapata, Yepes, Sanchez, Aguilar, Gutierrez, Rodriguez, Ibarbo sau Zuniga, menajați de Pekerman.
Japonia, obligată să învingă, a dominat meciul cu același joc de pase scurte repetate, lent și previzibil, iar în primul sfert de oră și-a creat două situații periculoase, prin Okubo (9), dar care nu a reușit să finalizeze o fază promițătoare, iar apoi prin Hasebe (15), care a tras de la distanță Hasebe, dar în brațele lui Ospina.
Columbienii au deschis scorul în urma primei lor contre mai periculoase, Konno l-a atacat imprudent pe Ramos în propriul careu și a comis fault, iar Cuadrado a transformat lovitura de pedeapsă: 0-1 (16).
Niponii au mai avut situații bune prin Kagawa (36), al cărui șut la colțul scurt a fost scos de Ospina, prin Honda (33), care a tras din lovitură liberă puțin pe lângă poartă, și Okubo (36), autorul unei foarfeci în careu, care a trimis, însă, mingea peste poartă.
Sud-americanii au mai avut o șansă mare de gol în minutul 42, dar Jackson Martinez a reluat alături din poziție ideală. ''Samuraii albaștri'' au egalat în ultimele secunde ale primei reprize, prin Shinji Okazaki, din plonojon: 1-1 (45+1).
La reluare, Columbia a fost mult mai prezentă în joc, alergând după un gol care a venit în minutul 55, când James Rodriguez l-a găsit liber în careu pe Jackson Martinez: 1-2.
Japonia a avut prima ocazie din repriza secundă în minutul 64, prin Honda, din lovitură liberă, dar Ospina a respins. Okubo (65) a fost foarte aproape de egalare, dar voleu său a trimis balonul milimetric peste transversală.
''Los Cafeteros'' au închis meciul pe o nouă contră tăioasă, prin același Jackson Martinez (82): 1-2.
Kagawa a avut șansa unui nou gol, în minutul 84, dar șutul său din careu a ocolit poarta.
Având victoria asigurată, columbienii și-au permis să ofere șansa unui record portarului Mondragon, care a devenit cel mai vârstnic jucător din istoria Cupei Mondiale, la 43 de ani (împliniți pe 21 iunie). James Rodriguez a marcat și el pentru Columbia, pentru 4-1, în fața unei echipe resemnate (90).
Au evoluat echipele:
- Japonia: Eiji Kawashima — Atsuto Uchida, Yasuyuki Konno, Maya Yoshida, Yuto Nagatomo — Toshihiro Aoyama (Hotaru Yamaguchi ‘62), Makoto Hasebe (căpitan) — Shinji Okazaki (Yoichiro Kakitani ‘69), Keisuke Honda, Shinji Kagawa (Hiroshi Kiyotake ‘85) — Yoshito Okubo. Selecționer: Alberto Zaccheroni.
- Columbia: David Ospina (căpitan; Faryd Mondragon ‘85) — Santiago Arias, Carlos Valdes, Eder Alvarez Balanta, Pablo Armero — Juan Cuadrado (Carlos Carbonero ‘46), Alexander Mejia, Fredy Guarin, Juan Quintero (James Rodriguez ‘46) — Jackson Martinez, Adrian Ramos. Selecționer: Jose Pekerman.
- Arbitru: Pedro Proenca; arbitri asistenți: Bertino Miranda, Jose Trigo (toți din Portugalia); arbitru de rezervă: Roberto Moreno (Panama).
- Cartonașe galbene: Konno (16), Guarin (63).
Clasamentul final al grupei C a fost următorul:
1. Columbia                            3           3          0          0          9-2                   9
2. Grecia                                 3           1          1          1          2-4                   4
3. Côte d'Ivoire                      3           1          0          2          4-5                   3
4. Japonia                               3           0          1          2          2-6                   1
Miercuri, 25 iunie 2014, în direct pe TVR 1 şi TVR 2 se dispută partidele:
- Ora 19.00: Nigeria — Argentina (la Porto Alegre) şi Bosnia-Herţegovina — Iran (la Salvador), ambele în Grupa F;
- Ora 23.00: Honduras — Elveţia (la Manaus) şi Ecuador — Franţa (la Rio de Janeiro), ambele în Grupa E.
(Sursa: Agerpres)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu