miercuri, 8 august 2012

În această vară şahul ieşean “nu doarme”!


* Liniştea aşezată asupra şahului ieşean în ultima perioadă a fost de scurtă durată, iar după o vacanţă binemeritată, şahiştii ieşeni au luat cu asalt cele mai importante competiţii internaţionale
Luni, pe 13 august, in Complexul “Tudor Vladimirescu”, va debuta concursul emblema al Iasului, Festivalul International “M. Sadoveanu”, editia a XXVII-a, in organizarea Asociatiei Judetene de Sah Iasi, Clubului Politehnica Iasi, Universitatea Tehnica “Gh. Asachi” din Iasi, cu sprijinul Primariei Municipiului Iasi. La start sunt asteptati sa participe peste 100 de sportivi din mai multe tari europene si peste 80 de copii.Tot in aceasta perioada se desfasoara in Rusia, la invitatia Presedintelui Federatiei Mondiale a Sahului Scolar Alexander Kostyev, Campionatul European Scolar pe Echipe pana la 14 ani, in localitatea Naberezhnye Chelnye – Tatarstan. Romania este reprezentata de o echipa a Iasului formata din Tiron Lucian, Tiron Andrei, Olinici Emanuel, Cusmuliuc Diana, care dupa sase runde conduc turneul. Speram finalul competitiei sa gaseasca echipa noastra – una foarte experimentata – pe cea mai inalta treapta a podiumului.
O alta mare bucurie pentru “sportul mintii” din Iasi este startul foarte bun avut de Irina Bulmaga la Campionatul Mondial U20 din Grecia. Este cea mai puternica competitie de tineret, fiind prezente cele mai puternice sahiste de pe mapamond. Astfel dupa 6 partide (in total vor fi 13) Irina conduce cu jumatate de punct in fata celorlalte combatante. Evolutia jucatoarei de la CS Politehnica Iasi nu este intamplatoare, in turneul recent disputat la Barcelona a ocupat locul 1 la feminin, apropiindu-se foarte mult de limita celor 2400 puncte internationale. Daca aceasta tendinta de crestere se pastreaza in scurt timp va ajunge cea puternica jucatoare din Romania, urmand sa le devanseze pe Cristina Foisor si Corina Peptan.  Impreuna cu Alina L’ami (ex-Motoc), Irina Bulmaga va reprezenta Romania la Olimpiada de Sah ce va avea loc la Istanbul, incepand cu 27 august, cea mai importanta competitie din lumea sahului cu participare numeroasa de pe toate continentele.
Revenind la Festivalul International “M. Sadoveanu” trebuie sa spunem ca este si un test foarte important pentru sahistii ieseni deoarece luna septembrie este dominata de competitii nationale oficiale. In perioada 3-10 septembrie, la Mamaia va avea loc Campionatul National pe echipe pentru copii, juniori si tineret, unde speram sa se aduca la Iasi cat mai multe medalii, sahul iesean dominand de multi ani aceasta competitie. In perioada 20-30 septembrie, tot la Mamaia se va desfasura Superliga Nationala cand CS Politehnica Iasi va incerca sa pastreze titlul castigat anul trecut la feminin (L’ami, Bulmaga, Padurariu), iar echipa masculina sa aduca o medalie, intr-o competitie extrem de dificila. Informatii complete despre toate competitiile din aceasta perioada se pot gasi si pe www.ajsiasi.ro.
DAN TEODORESCU

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu