luni, 8 iulie 2013

Andy Murray a devenit primul britanic câştigător la Wimbledon după 77 de ani !


Andy Murray

Tenismanul Andy Murray l-a învins, duminică, pe liderul ATP Novak Djokovici, în finala turneului de la Wimbledon, scor 6-4, 7-5, 6-4, şi a devenit primul britanic câştigător al acestei competiţii, după 77 de ani. Meciul a durat trei ore şi nouă minute.
Scoţianul în vârstă de 26 de ani, locul 2 ATP, îi succede în palmares lui Fred Perry, britanic care a câştigat turneul de la Wimbledon în 1936.
Acesta este al doilea titlu de Grand Slam din cariera lui Murray, după cel de la US Open, din 2012. În 2013, scoţianul s-a mai impus la turneele de la Londra, Miami şi Brisbane.
Să mai menţionăm că jucătorii americani Bob şi Mike Bryan au câştigat, sâmbătă, proba de dublu de la Wimbledon, performanţă în urma căreia deţin toate trofeele importante din tenis, ei impunându-se la Jocurile Olimpice şi US Open în 2012 şi la Australian Open şi Roland Garros în 2013.
Fraţii Bryan, principalii favoriţi, au învins în finala de la Wimbledon, cu scorul de 3-6, 6-3, 6-4, 6-4, perechea Ivan Dodig/Marcelo Melo (Croaţia/Brazilia), cap de serie numărul 12.
Aceasta este al treilea lor succes la turneul englez, pe care l-au mai câştigat în 2006 şi în 2011, şi al 15-lea succes major din carieră.
Bob şi Mike Bryan au reuşit o performanţă unică în tenis: nicio altă pereche nu a mai deţinut toate cele cinci trofee în acelaşi timp (Australian Open, Roland Garros, Wimbledon, US Open şi Jocurile Olimpice).
În septembrie, la US Open, cei doi fraţi vor încerca să realizeze Marele Şlem şi să egaleze recordul din 1951 al australienilor Ken McGregor şi Frank Sedgman, singurii care au câştigat cele patru turnee de Grand Slam în acelaşi an.

* Franţuzoaica Marion Bartoli, învingătoare la Wimbledon fără nici un set pierdut !

Jucătoarea franceză de tenis Marion Bartoli a câştigat turneul feminin de la Wimbledon, al treilea de Mare Şlem al anului, învingând-o în finală pe germana Sabine Lisicki în două seturi, 6-1, 6-4, după o oră şi 21 de minute de joc.
Bartoli a condus cu 5-1 în setul 2 şi se părea că victoria ei va fi una facilă, dar Lisicki a avut o revenire. Ea a ieşit din letargie doar când Bartoli şi-a procurat primele trei mingi de meci, dar a fost prea târziu, notează AFP.
Este prima victorie într-un turneu de Mare Şlem pentru franţuzoaica de 28 de ani, care a mai fost finalistă la Wimbledon în 2007, pierzând atunci în faţa lui Venus Williams. La Roland Garros, ea a ajuns în semifinale (2011), iar la Australian Open şi US Open nu a trecut de sferturi.
Bartoli, nr.15 mondial, este prima franţuzoaică învingătoare într-un turneu de Mare Şlem după Amélie Mauresmo în 2006, tot la All England Club. De la începutul erei Open, în 1968, singurele franţuzoaice învingătoare în turnee de Mare Şlem sunt Bartoli, Mary Pierce şi Mauresmo.
Victoria lui Bartoli este o mare surpriză, franţuzoaica având la startul turneului cota 125 la 1 la casele de pariuri. Ea a profitat de o tragere la sorţi favorabilă şi de eşecul favoritelor, devenind prima jucătoare ce triumfă la Wimbledon fără să întâlnească vreo adversară din Top 15. Ea le-a învins, succesiv, pe jucătoarele care ocupă în clasamentul WTA locurile 82, 70, 93, 104, 17, 20 şi 24. Bartoli a câştigat cele şapte meciuri ale sale fără să piardă vreun set.
Sâmbătă, Lisicki, nr. 24 mondial, a fost foarte nervoasă, la prima sa finală într-un turneu major. Ea a fost umbra jucătoarei care a învins-o în această săptămână pe Serena Williams, iar la un moment dat a izbucnit în lacrimi, înţelegând că are o zi slabă. Spre deosebire de ea, Bartoli a arătat o remarcabilă stabilitate emoţională.
Lisicki a devenit prima jucătoare germană care dispută finala la Wimbledon după Steffi Graf în 1999.
În altă ordine de idei, vă informăm că perechea formată din taiwaneza Hsieh Su-Wei şi chinezoaica Peng Shuai a câştigat sâmbătă proba feminină de dublu a turneului de tenis de la Wimbledon, învingându-le în finală pe australiencele Ashleigh Barty/Casey Dellacqua în două seturi, cu 7-6 (1), 6-1.
Învingătoarele au fost capi de serie nr. 8 pe iarba londoneză, iar învinsele lor din finală au fost favorite nr. 12.
Născute la distanţă de patru zile, în ianuarie 1986, Peng şi Hsieh, asociate de cinci ani în circuit, au obţinut primul lor titlu de Mare Şlem, notează AFP.
În finala probei de dublu mixt am consemnat rezultatul: Daniel Nestor (Canada) / Kristina Mladenovic (Franţa) [8] – Bruno Soares (Brazilia) / Lisa Raymond (SUA) [1] 5-7, 6-2, 8-6.
Grupaj realizat de DAN TEODORESCU

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu