marți, 16 iulie 2013

Ieşeanca Ştefania Hristov, o prezenţă de top în tenisul universitar din SUA !


Ştefania Hristov pe terenurile de tenis din SUA

La doar 18 ani şi 10 luni, ieşeanca Ştefania Hristov a participat recent la turneul feminin ITF de la arenele CFR Iaşi, la Circuitul FRT PRO-Trofeul Municipiului Iaşi. În proba de simplu, ea a ajuns până în optimile de finală, unde a pierdut la finalista Raluca Elena Platon. În proba de dublu, alături de braşoveanca Patricia Lăncrănjan, Ştefania a disputat una din semifinalele competiţiei, fiind învinsă de cuplul câştigător al turneului, Irina Maria Bara – Diana Buzean.
Ştefania Hristov va mai rămâne la Iaşi doar câteva zile, ea revenind în SUA, acolo unde este studentă în anul al II-lea la Colegiul de Marketing-Management din Texas. Ştefania Hristov face parte şi din echipa de tenis Texas A&M (facultate la care ea este studentă), dar se antrenează şi la Academia de tenis a lui Gabriel Trifu, din SUA.
În SUA, cu echipa facultăţii la care studiază, Ştefania Hristov a jucat finala NCAA, o competiţie organizată la fiecare sfârşit de sezon.
La această competiţie a colegiilor americane se califică cele mai bune 64 de echipe din SUA, iar tabloul principal se desfăşoară în sistem normal.
Fiecare echipă are 6 jucătoare la simplu şi 3 echipe de dublu. Un meci de pe tabloul principal începe cu proba de dublu şi echipa care are două victorii din trei meciuri programate câştigă punctul la dublu. Apoi debutează întrecerea la simplu, unde pentru a câştiga echipa respectivă trebuie să adune 4 victorii din cele 6 meciuri disputate, dacă nu a obţinut punctul la dublu. Dacă echipa respectivă a obţinut punctul la dublu, îi trebuie doar 3 victorii la simplu. Câştigă aşadar echipa care are 4 victorii cumulate, la simplu şi dublu.

* Cu Ştefania Hristov în echipă, echipa Texas A&M a obţinut cea mai mare performanţă din toate timpurile

Anul acesta, în competiţia de tenis din NCAA, echipa Texas A&M (cu Ştefania Hristov în formaţie) a avut cea mai bună prezenţă din istoria şcolii şi a ajuns până în marea finală, unde a pierdut cu 4-3 în faţa campioanei Stanford.
Acest campionat a început de fapt cu două meciuri de calificare disputate acasa la Texas A&M, împotriva Southern, TCU, apoi Virgina (pe care echipa Ştefaniei Hristov a învins-o de două ori în acest an), University of Miami, UCLA (în semifinale) si a pierdut în finala de la Stanford, câştigătoare şi în anii precedenţi.

* Hristov-Stancu, cel mai bun dublu din tot turneul american

În cadrul competiţiei universitare din America, ieşeanca Ştefania Hristov a făcut pereche cu românca Cristina Stancu (din Constanţa), iar cuplul Hristov-Stancu a fost desemnat drept cea mai bună echipă de dublu din tot turneul.
”Cu Stancu am jucat tot anul împreună pe post de numărul 1 pentru echipă”, ne-a declarat Ştefania Hristov, care a mai adăugat: “Din păcate, Cristina nu a putut veni să joace cu mine şi la Trofeul Municipiului Iaşi, unde eu am făcut pereche cu Patricia Lăncrănjan. Chiar dacă a fost pentru prima dată când am jucat împreună cu Patricia, am fost semifinaliste în proba de dublu de la arenele CFR Iaşi, unde am pierdut la câştigătoarele turneului”.
Revenind la competiţia universitară din SUA, să menţionăm că, pentru calificarea la turneu final există o regula strictă pentru fiecare echipă, ce trebuie să câştige jumătate plus unu din meciurile disputate în anul precedent. În 2013, Texas A&M a avut doar o înfrângere, cu Georgia.

* Ieşeanca Ştefania Hristov joacă în “SEC”, cea mai puternică conferinţă din SUA

Pe decursul semestrului de primavară, Ştefania Hristov joacă cu echipa de tenis a facultăţii sale din Texas într-o conferinţă numită SEC (Southern Eastern Conference), care este cea mai puternică conferinţă la momentul acesta în SUA. În cadrul acestei conferinţe sunt 14 echipe, care se confruntă între ele în fiecare weekend.
”La sfârşitul acestor partide s-a decis campioana meciurilor directe şi anul acesta, la egalitate, au ieşit Texas A&M, Florida şi Georgia. Astfel am ieşit campioane SEC şi a fost pentru prima dată în istoria şcolii când o echipă ia titlul de campioană pentru numărul de victorii obţinute. În cadrul aceleiaşi conferinţe am avut victorii importante, dar cea mai importantă a fost cea împotriva Floridei, cu scorul de 4-3. Iar Florida nu mai pierduse nici un meci în această conferinţă din 2011. Iar la dublu, împreună cu Cristina Stancu, în meciul împotriva Floridei, am câştigat împotriva lui Lauren Embree şi Sofie Oyen, care nu mai pierduseră un meci împreună din 2011, după peste 30 de victorii împreună”, a mai menţionat Ştefania Hristov.

* Ştefania Hristov a jucat în Mississippi şi pe arena de la US Open

După cum ne spunea aceeaşi Ştefania Hristov, la fiecare sfârşit de conferinţă se organizează turneul SEC, la care participă toate cele 14 echipe, anul acesta gazdă fiind Mississippi State. La acest turneu, după un prim tur liber, echipa Ştefaniei din Texas a trecut de Auburn în turul al doilea, iar în semifinale a fost eliminată de câştigătoarele din Florida.
“Împreună cu Cristina Stancu am avut cea mai bună clasare la dublu din istoria şcolii, numărul 7. Echipa a terminat pe locul 3 în ierarhia colegiilor din America şi pe locul 2 în conferinţă, după Florida, de asemenea cea mai bună clasare din istoria echipei şi a şcolii. Echipa noastră a fost compusă din 4 jucătoare de anul întâi, o jucătoare de anul 3 şi 3 jucătoare de anul 4 (an terminal). Antrenorul principal a fost Howard Joffe, iar antrenor secund Mark Weaver. Echipa era un <mix> în adevăratul sens al cuvântului,  deoarece doua fete erau din Bolivia (surori gemene), două din România (eu şi Cristina Stancu), una din Spania, una din China, una din Mexic şi doar una din America. Iar ca să fii primită în echipă, trebuie să ai şi rezultate bune la învăţătură, ceea ce este un lucru la ordinea zilei în America !”, ne-a mai spus ieşeanca Ştefania Hristov, aflată în aceste zile într-o scurtă vacanţă pe meleaguri natale.
Să mai menţionăm că, în toamna anului trecut, la Baylo s-au desfăşurat Campionatele regionale de tenis, unde ieşeanca Ştefania Hristov şi constănţeanca Cristina Stancu au câştigat la dublu şi astfel au ajuns la Naţionalele de Sală de la New York, exact în arena de la US Open.
La doar 18 ani şi 10 luni, “americanca” Ştefania Hristov are toată viaţa în faţa ei, atât pe linie profesională, cât şi sportivă ! Good luck, Ştefi !
DAN TEODORESCU

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu