joi, 8 mai 2014

Conferinţă de presă cu ocazia turneului internaţional de şah “IAŞI OPEN 2014”



Sâmbătă, 10 mai, de la ora 15.30, la Sala Polivalentă se va da startul la cea mai puternică competiţie de şah din România şi din Sud-Estul Europei - “Iaşi OPEN 2014”. Timp de nouă zile, pe două secţiuni în cazul şahului clasic (Open A şi Turneul B), în perioada 10-18 mai, Sala Polivalentă din Iaşi va găzdui circa 400 de şahişti din 25 ţări ale lumii, care se vor întrece pe durata a 9 runde. Va mai fi şi un concurs de blitz, la Palas Mall, în data de 11 mai, transmis în direct de TVR 3, de la ora 12.00, în premieră mondială pentru un post de televiziune !
De asemenea, în perioada 13-15 mai se va organiza şi un curs de formare a instructorilor de şah, la care s-au înscris mulţi oameni din lumea sportului minţii !
Festivitatea de închidere a competiţiei va avea loc pe 18 mai, de la ora 16.00, la Sala Vivaldi din cadrul Palas Mall.

* Premii de 25.000 euro la turneul de şah ieşean
 
Premiile puse în joc la turneul ieşean sunt de 25.000 euro, care vor fi împărţiţi astfel: 21.000 euro pentru turneul principal (Open A), 1.500 euro pentru turneul B (pentru juniori) şi alţi 2.500 euro pentru turneul blitz, acolo unde va fi organizată şi o partidă demonstrativă dintre Constantin Lupulescu (cel mai bun şahist român la ora actuală) şi o altă personalitate din domeniu.
Până în prezent, primii trei favoriţi la Openul A, unde s-au înscris până acum 248 şahişti, sunt Igor Lysyj (Rusia, ELO 2661), Erwin L’ami (Olanda, ELO 2651, soţul ieşencei Alina L’ami – fostă Motoc) şi Constantin Lupulescu (România, de la CS AEM Luxten Timişoara, ELO 2649).
La turneul B de juniori s-au înscris până acum 106 tineri şahişti, primii favoriţi fiind Ivan Schitco (Rep. Moldova, ELO 1750), Tudor Felix Fotache (CS Micul Şahist Iaşi, ELO 1655) şi Vlad Mihai Nechita (ACS Philidor Iaşi, ELO 1635).

* Alina L’ami a revenit acasă, dar nu va juca la Iaşi OPEN 2014

Cu ocazia turneului internaţional “Iaşi OPEN 2014”, în sala mare a Primăriei Municipiului Iaşi a avut loc joi, 10 mai, o conferinţă de presă, din prezidiul ei făcând parte viceprimarul Mihai Chirica, deputatul şi preşedintele FR Şah Sorin Iacoban, vicepreşedintele FR Şah şi preşedintele AJ Şah Iaşi Vasile Manole, marea şahistă ieşeană Alina L’ami (fostă Motoc), antrenorul de şah Vlad Ungureanu, directorul Şcolii generale nr. 22 “Bogdan Petriceicu Haşdeu” Iaşi Ionel Nechifor şi actualul consilier al DJST Iaşi şi posibil viitorul director Alexandru Cişman.
În alocuţiunea sa, viceprimarul Mihai Chirica a menţionat: “Cu ocazia acestui turneu, Iaşul este acum şi capitală a şahului pe plan mondial. Şahul a devenit obiect de studiu în şcoala românească, iar Iaşul va fi judeţul pilot în implementarea şahului, ca obiect opţional în şcoli. Salutăm, de asemenea, viitoarea prezenţă la Iaşi, pe 18 mai, a preşedintelui FIDE, Kirsan Ilyumzhinov, fost şef de stat”.
În continuare, deputatul şi preşedintele FR Şah, ieşeanul Sorin Iacoban, a mai spus: “Iaşi OPEN 2014 este cea mai mare competiţie de şah din Sud-Estul Europei, cu premii de 25.000 euro. Pentru a implementa şahul în şcoli avem nevoie şi de seturi de şah, mai ales în mediu rural, dar şi de cadre didactice care vor preda şahul în şcoală. Vom mări baza de selecţie cu şahul în şcoli, iar pe viitor sper că vom avea şi noi, românii, un campion mondial de şah la seniori”.
Vădit obosită după călătoriile în întreaga lume pe care le face cu ocazia turneelor de şah la care participă, ieşeanca Alina L’ami nu va putea evolua la Iaşi OPEN 2014, dar va fi alături de şahişti şi de soţul său, olandezul Erwin L’ami, al doilea favorit în turneul profesioniştilor. “Mă bucur că am ajuns acasă şi încep să mă reobişnuiesc cu fusul orar. Sunt foarte obosită după concursurile la care am participat, inclusiv în Siberia, şi din această cauză nu mai pot juca la mine acasă, la Iaşi. Dar îi voi ţine pumnii soţului meu în turneul de la Iaşi. Inclusiv Gari Kasparov a remarcat că în România şahul a intrat în şcoli, ca obiect opţional de studiu, cu note în catalog !”, a declarat Alina L‘ami.
În final, Vasile Manole a prezentat datele tehnice ale competiţiei ieşene şi a urat mult succes participanţilor, cu precizarea că la Iaşi vor fi prezenţi 25 de mari maeştri şi 32 de maeştri internaţionali.     
Turneul Internaţional de Şah “Iaşi OPEN 2014” este organizat de Asociaţia Judeţeană de Şah Iaşi împreună cu Primăria Municipiului Iaşi, Universitatea Tehnică “Gheorghe Asachi” din Iaşi, Federaţia Română de Şah, Direcţia Judeţeană pentru Sport şi Tineret Iaşi şi CS Politehnica Iaşi. La Sala Polivalentă din Iaşi, acolo unde intrarea spectatorilor va fi liberă, primele 8 runde ale competiţiei vor debuta la ora 16.00, iar ultima la ora 9.00.
Prima mutare a turneului va fi realizată de Primarul Municipiului Iaşi, Gheorghe Nichita, sâmbătă, pe 10 mai, la ora 16.00, odata cu disputarea primei runde.
DAN TEODORESCU

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu