luni, 18 august 2014

Flacăra Jocurilor Olimpice de Tineret de la Nanjing a fost aprinsă !


Sursa foto: JO tineret China

Componentii Echipei Olimpice a Romaniei au asistat, alaturi de alti peste 3500 de tineri sportivi din 204 tari, la grandioasa ceremonie de deschidere a JOT  Nanjing 2014.
Stadionul Olimpic din Nanjing a gazduit impresionanta festivitate de deschidere a celei de a doua editii de vara a Jocurilor Olimpice de Tineret, in prezenta  presedintelui  Republicii Chineze Xi Jin Ping, a lui Thomas Bach, presedintele Comitetului International  Olimpic (CIO) si altor personalitatii din intreaga lume. 
Aproape 60 000 de spectatori au urmarit din tribune un spectacol grandios, conceput ca o metafora intre prezent si trecut, care a imbinat armonios descoperirile stiintifice, cultura, arta si traditii comerciale chineze. Cele patru teme ale show-ului au fost astronomia, "vedeta" fiind sfera armilara (formata din mai multe inele concentrice metalice care reprezinta traiectoriile principalelor corpuri ceresti  raportate la Pamant), inventata in urma cu 1900 de ani de astronomul Zhang Heng, portelanul - descoperit in urma cu 3000 de ani in timpul dinastiei Shang, drumul matasii pe uscat si pe mare. In spatiul amenajat special din mijlocul stadionului s-au perindat peste 4000 de artisti, care au purtat 4 800 de costume de 58 de tipuri, si s-au antrenat mai bine de sase luni.
Ultimul purtator al tortei a fost Ruolin Chen, prima sportiva din China care, la sarituri in apa de la platforma, a cucerit toate medaliile de aur posibile, la Jocuri Olimpice, Campionate Monduiale si Cupe Mondiale. Ea a aprins flacara olimpica prin declansarea  unui foc de artificii pornit de la sfera armilara.
La aceasta editie a JOT, organizatorii au decis o mica abatere de la ritualul olimpic. Pe stadion au defilat doar purtatorii de drapele ai fiecarei tari participante, nu si restul componentilor delegatiei, Adina Diaconu fiind purtatorul de drapel al Romaniei. Hotararea s-a dovedit inspirata, in conditiile in care, cu o ora inainte de inceputul ceremoniei de deschidere, s-a lasat ceata si a inceput sa ploua tare.

* La un pas de o medalie la haltere
Sursa foto: COSR

Prima zi de competitie nu a fost dintre cele mai faste pentru Echipa Olimpica a Romaniei prezenta la JOT de la Nanjing, din China. Cel mai aproape de podium s-a aflat halterofilul Robert Stefan Manea, la categoria 56 kg, unde a ocupat locul 4, cu un total de 238 de kg, 107 kg la smuls si 131 kg la aruncat.
Robert Manea a evoluat bine la stilul smuls, dar a gresit la aruncat. “Nu pot sa-mi revin”, a declarat Ovidiu Fătu, antrenorul sportivului, la finalul concursului, care a mai menţionat: “Am simtit cum ne-a trecut medalia pe langa ureche. Dupa stilul smuls am fost aproape siguri ca vom ocupa un loc pe podium, pentru ca stilul aruncat este favoritul lui Robert. Cred ca in toata cariera lui, de pana acum, s-a intamplat doar de doua ori sa rateze la aruncat dupa ce a dus bara la piept. Lipsa de experienta (n.r. – Robert Manea este la prima participare la o competitie de asemenea anvergura) se pare insa ca si-a spus cuvantul”. De altfel, inainte de ultima aruncare, din tribune s-au putut auzi sfaturile pe care tehnicianul le striga catre  elevul sau din spatele podiumului:  “Nu te grabi! Concentreza-te”.  Robert Manea n-a reusit sa se adune pe final si a trebuit sa se multumeasca cu locul 4.
Foarte aproape de un rezultat bun s-a aflat si scrimerul Tudor Cucu Dumitrescu. Din pacate, in optimile de finala a pierdut la o singura tusa, 14-15, in fata adversarului sau Mostafa Ayman (Egipt), dupa ce a condus detasat in prima parte a intalnirii. Adrian Carlescu, antrenorul sportivului, nu si-a putut  ascunde dezamagirea.  „Intotdeauna este frustrant cand pierzi la o singura tusa, mai ales dupa ce ai condus o buna perioada de timp. Tudor putea sa obtina o clasare mult mai buna, dar in sport orcie ezitare se plateste”, a spus Adrian Carlescu. (Sursa: COSR)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu