marți, 26 august 2014

Manifestare de suflet la Clubul CFR Iaşi de la Râpa Galbenă




Luni, 25 august, pe parcursul a 2 ore, în sala mare de spectacole a clubului CFR Iaşi de la Râpa Galbenă a avut loc vernisajul expoziţiei internaţionale de arte vizuale „EUROPA văzută de la Râpa Galbenă” şi premiera piesei „Almost, Maine”, de John Cariani, în regia artistică a lui Emil Gnatenco.
Într-o sală arhiplină, directorul clubului CFR Iaşi de la Râpa Galbenă, Paul Zamfir, a prezentat celor prezenţi, veniţi inclusiv din Canada pentru a asistat la această manifestare, o mică istorie a zonei de la Râpa Galbenă, inclusiv a făcut o prezentare extrem de amănunţită a expozanţilor, ei fiind ieşenii Gabriela Cucinschi şi Ovidiu Cucinschi-Digeratu (pictură), respectiv Eduard Mattes (din Haifa – Israel), Robert Barth (din Passau – Germania) şi ieşeanul Dan Teodorescu (fotografie artistică şi de reportaj).
La finalul prezentării, Dan Teodorescu, care este şi director sportiv la Clubul Sportiv CFR Iaşi şi jurnalist a oferit directorului Paul Zamfir o diplomă de excelenţă din partea sportivilor ceferişti, un fanion în limba română şi engleză oferit de Primăria Municipiului Iaşi, câteva reviste dintr-o recentă călătorie la Viena, plus fascicole din publicaţiile din România şi Germania în care au apărut articole în preambulul manifestării de la Râpa Galbenă, acolo unde, cu mulţi ani în urmă, se plimba şi admira natura inclusiv poetul naţional Mihai Eminescu.      

* În amintirea lui Ion Mitican

În alocuţiunea sa despre zona istorică de la Râpa Galbenă, directorul Paul Zamfir a amintit şi de operele nemuritoare ale inginerului ceferist Ion Mitican, trecut nu cu mult timp în urmă în lumea umbrelor.
”În 1897, primarul Gane demarează construcţia Râpei Galbene, menită să estetizeze malurile lutoase pline de apă dinspre Gară. La 7 martie 1902 este inaugurată esplanada ce devine punct de atracţie pentru ieşeni. Versantul alunecător pune probleme noii construcţii.
Preocupat să elimine şi zona urâcioasă a Râpei Galbene, cu maluri rupte de apele coborâte dinspre dealurile Muntenimii (Copoului) ca într-o cascadă lutoasă, primarul Nicolae Gane iniţia construirea unei esplanade.
Deşi mărturisise unui jurnal că ideea îi venise „într-o noapte senină din luna august” , de fapt aceasta aparţinea poetului Mihai Eminescu. Visător şi nostalgic, profund impresionat de trecutul şi frumuseţea bătrânului Iaşi, poetul avea uneori plăcerea să privească imensa vale ce se întindea prăpăstioasă, la poalele târgului, de-a lungul Bahluiului. Înecată de şuvoaie şi năpădită de nesfîrşitele păduri de rogoz, trestie şi păpuriş, mişunând de păsări, peşti şi felurite gângănii, părea o adevărată deltă în mijlocul căreia se ridica „Palatul Nemţesc” al Gării.
Cercetând încântătoarea privelişte, „rezemat cu coatele pe bara de lemn”, întinsă ca parapet, la marginile malurilor abrupte dinspre Cişmeaua Păcurari, uneori putea fi văzut poetul Mihai Eminescu. Acolo îl găsea într-o zi Gh. Popa Radu. Privea spre Galata. Întrebat ce face, avea să răspundă: <Ce să fac… admir natura; uite domnule Radu, spune-mi, cine ar fi în stare să-mi puie pe hârtie tabloul acesta care ni se prezintă înaintea ochilor. Doamne! exclamă el, ce poziţie frumoasă are Iaşul! De aş avea eu bani, aş pune să se facă un pod de aici până pe dealul Galata. închipuie-ţi, când acest pod ar exista, să stai în mijlocul lui, ce privelişte frumoasă ai avea. Cred că în lumea întreagă nu s-ar mai găsi pereche! („O amintire din viaţa lui Eminescu”, „Arhiva”: nr. 5-6, 1900) >, menţiona în lucrările sale Ion Mitican.
Apoi zona a fost transformată total şi a apărut Râpa Galbenă cea actuală (un monument arhitectonic), clubul CFR Iaşi şi cartierul de locuinţe al Gării, după ce albia Bahluiului a fost mutată spre actualul cartier Alexandru cel Bun.

* Venită de la Londra să joace pe scena Clubului CFR Iaşi de la Râpa Galbenă

Pentru cei prezenţi luni seara în sala mare de spectacole a clubului CFR Iaşi de la Râpa Galbenă a urmat apoi premiera piesei “Almost, Maine”, scrisă de John Cariani şi regizată de ieşeanul Emil Gnatenco. Într-o noapte de iarnă cu multe grade sub zero, locuitorii din localitatea Almost, din statul american Maine, trec prin multe momente de dragoste cu năbădăi, cu multe câlcâie aprinse sau inimi sfărâmate ! Zeul AMOR străpunge multe inimi pe toată durata piesei, din distribuţia ei făcând parte tinerii actori Mădălina Florea, Ioana Andrei (venită de la Londra, unde este studentă, pentru a evolua din nou în trupa sa de suflet) , Andreea Lungu (la debut, ea fiind elevă la Colegiul Naţional de Arte “Octav Băncilă” din Iaşi), Dragoş Maftei, Arun Cotic, Vlad Mocanu. 
”Am dorit şi cred că am reuşit să demonstrăm că trupa noastră de teatru de la Râpa Galbenă poate atrage multe aplauze. A fost o manifestare excepţională de cultură, de teatru şi arte vizuale şi ne bucură faptul că sala a fost arhiplină ! Pe viitor suntem invitaţi să participăm la Festivalul Internaţional de teatru Grigore Vasiliu-Birlic de la Fălticeni, apoi la Zilele oraşului Medgidia. Vrem să onorăm toate invitaţiile şi să demonstrăm că la clubul CFR Iaşi de la Râpa Galbenă există mereu o trupă de teatru performantă”, ne-a declarat regizorul Emil Gnatenco.

* Impresii la superlativ în Cartea de Onoare a manifestării

La finalul manifestării, cei prezenţi au notat în Cartea de Onoare a manifestării cultural-artistice ieşene impresiilor domniilor lor, toate fiind la superlativ.
Repriza a treia care a urmat manifestării de la clubul CFR Iaşi de la Râpa Galbenă nu a făcut decât să lege noi prietenii. Doamna Mihaela, revenită din Canada la Iaşi pentru o scurtă perioadă, a menţionat: “Trăiesc la Otawa de peste 20 ani, acolo iernile sunt lungi şi e destul de frig. Ne este mereu dor de locurile calde de baştină şi de aceea revin cu plăcere la Iaşi, în România. Pentru mine şi colegele mele Viorica şi Sabina manifestarea de astăzi la care am asistat în sala mare de spectacole de la clubul CFR Iaşi de la Râpa Galbenă, a fost una deosebită. Suntem impresionate de talentul tinerilor actori, de cei care ne-au arătat frumosul în cadrul expoziţiei <EUROPA VĂZUTĂ DE LA RÂPA GALBENĂ>. Le dorim să aibă cel puţin acelaşi succes de acum înainte. Bravo !”.
Marţi, 26 august, de la ora 17.00, spectatorii sunt invitaţi la o nouă reprezentaţie teatrală la clubul CFR Iaşi de la Râpa Galbenă. Este vorba de piesa “Cu uşile închise” de Jean Paul Sartre, în care vor evolua Emil Gnatenco, Mădălina Florea, Ioana Andrei, Anda Avasilcăi şi Dragoş Maftei.
  mai menţionăm că expoziţia de arte vizuale “Europa văzută de la Râpa Galbenă” va putea fi vizionată în sala mare de spectacole de la clubul CFR Iaşi timp de o săptămână, până pe 31 august 2014. Intrarea spectatorilor este liberă !
DAN TEODORESCU

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu