miercuri, 1 august 2012

Răzvan Constantin Martin a “ridicat” medalia olimpică de bronz la haltere


* Sportivul Răzvan Constantin Martin a câştigat, marţi, medalia de bronz, în finala categoriei 69 de kilograme la haltere, a cincea pentru delegaţia României, la Jocurile Olimpice de la Londra
Răzvan Constantin Martin (FOTO), în vârstă de 20 de ani şi 8 luni, a reuşit să ridice 152 kilograme la smuls, din cele trei încercări, având a doua performanţă, după liderul Qingfeng Lin (China).
La aruncat, Martin a ridicat 177 şi 180 de kilograme, încercând ultima dată la 182 de kilograme, chiar dacă nu mai putea să-l depăşească pe chinez, care avea deja 7 kilograme în plus la total.
Halterofilul clujean a ratat ultima încercare, iar cu un total de 332 de kilograme a obţinut medalia olimpică de bronz. Aurul olimpic a fost revendicat de Qingfeng Lin (China), cu 344 kilograme, iar medalia de argint indonezianului Triyatno Triyatno, cu 333 kilograme. România revine astfel pe podiumul olimpic la haltere masculin după 16 ani.
Preşedintele FR de Haltere, Nicu Vlad, s-a bucurat de bronzul câştigat de Răzvan Martin, care alătură halterele de judo, tir şi gimnastică, singurele sporturi care ne-au adus medalii la JO 2012 de la Londra.
''Am sperat că va lua medalie şi mă bucură că halterele îşi aduc aportul la numărul de medalii al delegaţiei României. Mă bucur că şi de data asta am reuşit să ne facem datoria şi sper în continuare, pentru că mai avem nişte sportivi cu şanse în următoarele zile. Ca să prinzi o zi bună trebuie să fii fizic şi psihic în cele mai bune condiţii, e greu ca un sportiv să îndeplinească toţi factorii într-o zi. Rezultatele au fost şi nu au fost nemaipomenite, dar presiunea psihică a fost mare. Dacă ne uităm pe tabela de concurs vedem că au fost la stilul smuls numai 14 mişcări bune, din 42, iar restul au fost ratate. E un procent foarte mare de ratări. Mulţi au clacat psihic. La JO e o presiune fantastică, atât pentru sportiv cât şi pentru staff-ul tehnic'', a declarat Nicu Vlad după premiere.
Preşedintele FR de Haltere speră ca şi Florin Croitoru, locul 9 la cat. 56 kg, să ajungă şi el la medalie în 2016, aşa cum a făcut acum Răzvan Martin: ''Martin este unul din sportivii pe care l-am dus la doar 16 ani la JO 2008. Unii m-au criticat atunci. L-am dus în ideea de a căpăta experienţă, cum l-am adus acum pe Florin Croitoru. Cu Martin mi-a ieşit pasenţa, nu ştiu dacă îmi va ieşi şi cu Croitoru''.
Petre Becheru, antrenorul lotului olimpic: ''A fost un concurs pe viaţă şi pe moarte, ştiam din ţară că va fi aşa. Martin s-a comportat excelent, mai puţin ultima ridicare la 182 kg, prin care i-a pus pe tavă medalia de argint indonezianului. Nu s-a mai concentrat, a fost convins că are argintul asigurat. Indonezianul a venit mult din spate, nu a avut presiune şi şi-a calculat bine următorii paşi. Sunt nemulţumit că am pierdut argintul, dar când m-am gândit mai bine, am constatat că la 20 de ani el le are pe toate. E campion european, are medalie olimpică şi e atât de tânăr că la cealaltă olimpiadă poate schimba medalia. Mai au şanse la medalie Roxana Cocoş, poate mai mari decât Martin, şi chiar Gabriel Sâncrăian, care are potenţial, dar nu este omul surprizelor, e aşa mai molcom''.
România nu mai luase o medalie olimpică la haltere de la bronzul lui Nicu Vlad de la JO de la Atlanta 1996.
Din delegaţia României în competiţia de haltere mai fac parte Roxana Cocoş (cat. 69 kilograme) şi Gabriel Sîncrăian (85 kg).

* România, învinsă la polo de SUA

Naţionala de polo a României a luptat în bazin de la egal la egal cu SUA doar doua reprize, în meciul de marţi seara. La final, România a fost învinsă, de vicecampioana olimpică SUA, scor 8-10 (3-3, 2-1, 0-3, 3-3), în cea de-a doua partidă din grupa B, la Jocurile Olimpice de la Londra.
Primul gol a aparţinut căpitanului României, Cosmin Radu, după nici 2 minute de joc. SUA au ripostat cu faulturi dure, dar eliminările au venit rapid. Nu au cedat, 1-1 (min. 4), gol Azevedo. Portarul Stoenescu şi-a intrat şi el în rol, blocând atacurile adverse, iar Iosep a adus o mare bucurie fanilor români, marcând dintr-o semi-boltă spectaculoasă, 2-1 (min. 6). După nici 15 secunde, Varellas a restabilit egalitatea, dar Ramiro Georgescu a găsit drumul spre poartă, 3-2, când mai erau 55 de secunde din prima repriză. Când totul părea stabilit, Mann a marcat pentru 3-3, iar la prima pauză, spectatorii erau încântaţi: 8 minute, 6 goluri.
Repriza secundă a fost la “bătaie”, cu acţiuni rapide, apărări atente şi atacuri în forţă, dar reflectate pe tabelă după 4 minute, tot Cosmin Radu, 4-3. Kovacs Istvan a cerut time-out (min. 14), iar încurajările reciproce ale tricolorilor au fost emoţionante. Abia reintrat în bazin, Cosmin Radu şi-a mai demonstrat clasa o dată, 5-3. Wright a redus la 5-4 (min. 15), care a fost şi scorul pauzei mari, ultimul minut înregistrând o apărare eroică a României.
Repriza a treia a debutat cu o bară a lui Cosmin Radu, plus un şut central al lui Iosep, apărat de Moses. Buşilă a fost eliminate 20 de secunde, SUA au profitat şi au egalat, prin Bailey (min. 19), 5-5. Alte trei atacuri ale României au fost contracarate de acelaşi Moses, iar Kovacs a cerut time-out (min. 22). La reluare, Buşilă a ţintit bara, iar Bailey nu a iertat la atacul următor, 5-6, românii fiind conduşi pentru prima dată. Cu 86 de secunde rămase din repriză, americanii au intrat la time-out, iar imediat după, au înscris prin Varellas, 5-7. România nu şi-a mai găsit ritmul până la ultima pauză, când tabela arăta acelaşi scor, fără gol pentru tricolori.
Ultima repriză a adus un nou gol al căpitanului Cosmin Radu, după trei minute, 6-7. Eliminările au curs în ambele tabere. Wright a fost cel care a “spart” tensiunea, 6-8 (min. 29), dar România a ratat patru şuturi consecutive în acelaşi atac, deşi avea om în plus. SUA au intrat la time-out, mai erau două minute din meci, la revenire Varellas a înscris pentru 6-9, pecetluind soarta disputei. Kadar a mai redus din handicap, 7-9, cu 74 de secunde rămase, Bailey i-a urmat exemplul 7-10, iar Iosep a marcat ultimul gol, 8-10, stabilind scorul final. În ultimele 18 minute ale partidei, România a marcat trei goluri, iar SUA, şapte.
Marcatorii partidei au fost:
- SUA: Varellas 3 goluri, Bailey 3, Wright 2, Azevedo 1, Mann 1
- România: C. Radu 4 goluri, Iosep 1, Georgescu 1, Kadar 1, Ghiban 1.
Rezultatele complete înregistrate marţi în grupa B sunt următoarele: Ungaria-Muntenegru 10-11, Serbia-Marea Britanie 21-7, SUA-România 10-8. Campioana olimpică Ungaria, următorul adversar al României, suferă la actuala ediţie a JO, pierzând primele două partide din grupa B.
În meciul de debut din grupa B, România a învins Marea Britanie, scor 13-4 (2-1, 4-0, 3-2, 4-1)
În continuare, România va juca cu campioana olimpică Ungaria (2 august), cu vicecampioana europeană Muntenegru (4 august) şi cu câştigătoarea Ligii Mondiale Serbia (6 august).
Clasamentul la zi în grupa B se prezintă astfel:
1. Serbia                      2          2          0          0          35        17        +18      4         
2. SUA                        2          2          0          0          18        15        +3        4         
3. România                2          1          0          1          21        14        +7        2         
4. Muntenegru             2          1          0          1          18        18        0          2         
5. Ungaria                   2          0          0          2          20        25        -5         0         
6. Marea Britanie        2          0          0          2          11        34        -23       0
Primele patru clasate ajung în sferturile de finală. Competiţia olimpică de polo se desfăşoară în perioada 29 iulie-12 august.

* Michael Phelps a devenit cel mai medaliat sportiv din istoria olimpică

Michael Phelps a devenit, marţi, la Londra, cel mai medaliat sportiv din istoria Jocurilor Olimpice, depăşind recordul de 18 medalii deţinut de sovietica Larisa Latînina, după ce a obţinut aurul cu ştafeta SUA în proba de 4x200 metri liber. Americanul de 27 de ani, care şi-a adjudecat al 15-lea titlu olimpic, primul la Londra, reuşise să obţină a 18-a medalie din carieră cu o oră înainte, când a câştigat argintul la 200 metri fluture.
În total, el are în palmares 15 medalii de aur, două de argint şi două de bronz.
Ştafeta SUA a fost urmată de cea a Franţei şi de reprezentanţii Chinei.
Phelps mai poate câştige la Londra alte trei medalii, el urmând să evolueze la 200 metri mixt, la 100 metri fluture şi la ştafeta de 4x100 m mixt.

* România, pe poziţia a 13-a la medalii, după patru zile de competiţie

Tabloul medaliilor de la Jocurile Olimpice de la Londra, după patru zile de competiţie, în care România are o medalie de aur (Alin Moldoveanu), două de argint (Alina Dumitru şi Corina Căprioriu) şi două de bronz (echipa feminină de gimnastică şi Răzvan Martin) se prezintă astfel:
1. China                      13 (aur) 6 (argint) 4 (bronz) 23 (total)
2. SUA                        9          8          6          23
3. Franţa                      4          3          4          11
4. Coreea de Sud        3          2          3          8
5. RPD Coreeană        3          0          1          4
6. Kazakhstan             3          0          0          3
7. Italia                       2          4          2          8
8. Germania                2          3          1          6
9. Rusia                      2          2          4          8
10. Africa de Sud       2          0          0          2
11. Japonia                1          4          8          13
12. Australia              1          3          2          6
13. ROMÂNIA         1          2          2          5
14. Brazilia                  1          1          1          3
14. Ungaria                 1          1          1          3
16. Olanda                  1          1          0          2
17. Ucraina                  1          0          2          3
18. Georgia                 1          0          0          1
18. Lithuania               1          0          0          1
18. Slovenia                1          0          0          1
21. Marea Britanie      0          2          2          4
22. Columbia               0          2          0          2
22. Mexic                   0          2          0          2
24. Indonesia              0          1          1          2
25. Cuba                    0          1          0          1
25. Danemarca           0          1          0          1
25. Egipt                    0          1          0          1
25. Polonia                  0          1          0          1
25. Suedia                  0          1          0          1
25. Thailanda              0          1          0          1
25. Taipei                   0          1          0          1
32. Canada                 0          0          4          4
33. Slovacia                0          0          2          2
34. Azerbaijan             0          0          1          1
34. Belgia                    0          0          1          1
34. India                      0          0          1          1
34. Rep. Moldova       0          0          1          1
34. Mongolia               0          0          1          1
34. Norvegia               0          0          1          1
34. Noua Zeelandă      0          0          1          1
34. Qatar                    0          0          1          1
34. Serbia                   0          0          1          1
34. Uzbekistan           0          0          1          1

* Programul sportivilor români în cea de-a cincea zi a J.O. Londra 2012

Programul sportivilor români de miercuri, 1 august, în cea de-a cincea zi a Jocurilor Olimpice de la Londra, se prezintă astfel:
- Ora 12.10 - Canotaj (Eton Dorney) - Finala - două rame feminin - Viorica Susanu, Georgeta Andrunache
- Ora 15.00 - Scrimă (ExCeL - South Arena 1) - Sabie individual (feminin); calificări - semifinale (ora 20.30) - finala (ora 21.40) - Bianca Pascu
- Ora 17.30 - Haltere (ExCeL - North Arena 3) - Finala - 69 de kilograme Roxana Cocoş
- Ora 18.30 - Gimnastică (North Greenwich Arena - O2) - Finala individual compus (masculin) - Flavius Koczi.
GRUPAJ REALIZAT DE DAN TEODORESCU

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu