duminică, 21 septembrie 2014

Final grandios la ediţia a zecea a turneului internaţional de gimnastică ritmică “Memorialul Gineta Stoenescu”




Timp de două zile, pe 20 şi 21 septembrie 2014, Sala Polivalentă din Iaşi a găzduit ediţia a X-a a Memorialului de gimnastică ritmică Gineta Stoenescu, competiţie care de anul viitor va deveni “Grand Prix Iaşi 2015” şi va fi înscrisă şi în calendarul Federaţiei Internaţionale de Gimnastică Ritmică.
Concursul la nivel internaţional din străvechea capitală a Moldovei a făcut parte din calendarul competiţional al Federaţiei Române de Gimnastică Ritmică şi a fost organizat la superlativ de Clubul Sportiv Şcolar “Anghel Saligny” Iaşi, în parteneriat cu Primăria Municipiului Iaşi, Fundaţia Sportului Ieşean, DJST Iaşi şi ISJ Iaşi. Printre participantele la competiţia ieşeană de nivel internaţional s-au aflat 10 cluburi de profil, cinci din România (de la CSŞ Anghel Saligny Iaşi, CS Ploieşti, CS Ritmic Trend Gym Constanţa, LPS Baia Mare, CS Corrado Iaşi), apoi două din Republica Moldova (prin grupările sportive Universitatea şi Olimpia, ambele din Chişinău) şi trei din Ucraina (de la cluburile de specialitate din Kiev, Odessa, Izmail).
Federaţia Română de Gimnastică Ritmică a fost reprezentată la ediţia a X-a a Memorialului Gineta Stoenescu de doamnele Marilena Jipa (arbitru internaţional şi fost director tehnic în cadrul FRGR), Liliana Băescu (din Ploieşti) şi Ileana Iacob (din Baia Mare), membre în Biroul Federal.

* România – Ucraina – Republica Moldova, în trio formidabil în gimnastica ritmică de nivel european

Dacă în prima zi a competiţiei, ieşencele de la CSŞ Anghel Saligny, prin sportivele Crina Drăcşanu, Claudia Postu, Laura Aniţei, Ştefana Popa, Andreea Verdeş şi Diana Pavel au cucerit foarte multe medalii cu aur în cadrul competiţiei, vedetele zilei de duminică au fost ploieştencele Denisa Stoian şi Iulia Creţu, băimăreanca Medeea Mic, ucrainiencele Anastasia Matviyenko şi Xenia Malteva, băimăreanca Marcela Rob, ieşencele Roxana Brighenti, Andreea Verdeş, Ştefana Popa şi Diana Pavel, care s-au impus categoric în probele la care au concurat.
A mai fost şi concursul pe ansambluri, acolo unde mica sportivă de la CS Corrado Iaşi, Smaranda Lungu (doar 2 ani şi 7 luni, care este antrenată de Alice Ţocu) a primit aplauze la scenă deschisă din partea celor peste 700 de spectatori prezenţi în tribunele arenei ieşene.  
Podiumurile de premiere din ultima zi a competiţiei, cea de duminică, 21 septembrie 2014, au fost următoarele:
*** CATEGORIA A III-A (pentru sportivele născute în anul 2003):
 - Măciuci:
1. Denisa Stoian (CS Ploieşti), Medeea Mic (LPS Baia Mare) şi Roxana Brighenti (CSŞ Anghel Saligny Iaşi);
2. Ala Tarlajanu (Universitatea Chişinău – Rep. Moldova);
3. Olesya Marinova (Izmail – Ucraina).
- Panglică:
1. Denisa Stoian (CS Ploieşti) şi Medeea Mic (LPS Baia Mare);
2. Olesya Marinova (Izmail – Ucraina);
3. Roxana Brighenti (CSŞ Anghel Saligny Iaşi) şi Ana Vizitiv (Universitatea Chişinău – Rep. Moldova).
*** CATEGORIA A III-A (pentru sportivele născute în anul 2002):
- Măciuci:
1. Anastasia Matviyenko (Izmail – Ucraina);
2.  Marcela Rob (LPS Baia Mare) şi Delia Gheorghe (CS Ploieşti);
3.  Iasmina Nasc (LPS Baia Mare).
- Panglică:
*** CATEGORIA A II-a (pentru sportivele născute în 1999 şi 2001):
- Măciuci:
1. Xenia Malteva (Odessa – Ucraina);
2. Alexandra Alesu (LPS Baia Mare);
3. Mariia Pilnevych (Odessa – Ucraina).
- Panglică:
1. Xenia Malteva (Odessa – Ucraina);
2. Mariia Pilnevych (Odessa – Ucraina).
3. Alexandra Alesu (LPS Baia Mare);
*** CATEGORIA A II-a (pentru sportivele născute în anul 2000):
- Măciuci:
1. Andreea Verdeş (CSŞ Anghel Saligny Iaşi);
2. Ştefana Popa (CSŞ Anghel Saligny Iaşi) şi Diana Kovtun (Odessa – Ucraina);
3. Iulia Creţu (CS Ploieşti) şi Daria Moisa (CSŞ Anghel Saligny Iaşi).
- Panglică:
1. Andreea Verdeş şi Ştefana Popa (ambele de la CSŞ Anghel Saligny Iaşi) şi Iulia Creţu (CS Ploieşti);
2. Diana Kovtun (Odessa – Ucraina) şi Daria Moisa (CSŞ Anghel Saligny Iaşi);
3. Mădălina Morar (LPS Baia Mare).
*** CATEGORIA SENIOARE:
- Minge:
1. Diana Pavel (CSŞ Anghel Saligny Iaşi);
2. Mădălina Şufaru (CSŞ Anghel Saligny Iaşi);
3. Amalia Mali (LPS Baia Mare) şi Xenia Jelachi (Olimpia Chişinău – Rep. Moldova).
- Măciuci:
1. Diana Pavel (CSŞ Anghel Saligny Iaşi);
2. Xenia Jelachi (Olimpia Chişinău – Rep. Moldova);
3. Amalia Mali (LPS Baia Mare) şi Mădălina Şufaru (CSŞ Anghel Saligny Iaşi).
- Panglică:
1. Diana Pavel (CSŞ Anghel Saligny Iaşi);
2. Amalia Mali (LPS Baia Mare);
3. Xenia Jelachi (Olimpia Chişinău – Rep. Moldova).
*** ANSAMBLURI (fără obiect):
1. Izmail (Ucraina);
2. CSŞ Anghel Saligny I Iaşi;
3. CS Corrado Iaşi.
A urmat apoi spectacolul de excelenţă din Gala Laureaţilor, iar
după un moment de reculegere în memoria celei care a fost prof. Gineta Stoenescu, cu mai multe candele aprinse în Sala Polivalentă ieşeană în faţa portretului celei care a fost un mare discopol al gimnasticii ritmice româneşti, a urmat festivitatea de premiere a probelor de duminică, la care a participat şi doamna director Mihaela Poroch, de la Colegiul Tehnic de Transporturi şi Construcţii Iaşi, care a primit din partea organizatorilor o plachetă de excelenţă şi un frumos buchet de flori.
Au mai premiat sportivele de pe podium fostele campioane naţionale Mirela Minea (care va pleca peste câteva zile, de post de antrenor de gimnastică ritmică, tocmai în Arabia Saudită) şi Cristina Drăgoi (care din păcate, după terminarea facultăţii, nu şi-a găsit nici un post în sistemul de învăţământ din ţara noastră), profesorii Constantin Radu şi Cătălina Radu (principalii organizatori de la CSŞ Anghel Saligny Iaşi), dar şi reprezentantele cluburilor din afara Iaşului, prezente în cadrul turneului internaţional moldav.

* Sala Polivalentă din Iaşi, un “Spaţiu Schengen” al performanţei sportive !

În aplauzele spectatorilor prezenţi în Sala Polivalentă ieşeană, Olga Somina - preşedinta Federaţiei de Gimnastică Ritmică din Izmail a oferit mai apoi frumoase costume populare ucrainiene profesorilor Constantin şi Cătălina Radu (tată şi fiică), iar seniorul gimnasticii ritmice ieşene şi româneşti, prof. Constantin Radu a menţionat: “Vă mulţumesc pentru onoarea făcută ! Vă reamintesc că la Izmail, la intrarea în oraş, există şi acum statuia lui Ştefan cel Mare ! Mulţumesc, de asemenea, partenerilor noştri din Iaşi care ne-au ajutat în organizarea competiţiei, Primăriei, Fundaţiei Sportului Ieşean, DJST-ului, ISJ-ului, doamnei directoare Mihaela Poroch, dar şi altor sponsori generoşi. Vă aşteptăm şi anul viitor la Iaşi, la un nou turneu internaţional al gimnasticii ritmice !”.
La finalul manifestării, blitzurile aparatelor de fotografiat şi-au făcut din nou datoria, iar trioul performanţei sportive “România – Ucraina – Republica Moldova” a fost din nou în prim planul manifestării. Foarte multe sportive, părinţii şi bunicii acestora, antrenorii şi profesorii aflaţi în concurs au dorit să se fotografieze într-un trio internaţional al gimnasticii ritmice, aflat la Iaşi în “Spaţiul Schengen”, deci fără graniţe de nici un fel în sfera sportului !
DAN TEODORESCU

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu