miercuri, 24 septembrie 2014

Manifestare de prestigiu organizată de Federaţia Regională a Patronatelor IMM din Regiunea Nord-Est




Miercuri, 24 septembrie 2014, sala de consiliu a Hotelul Zimbru din Iaşi a găzduit o manifestare de amploare a Federaţiei Regionale a Patronatelor IMM din Regiunea Nord-Est din România, coordonatorul acţiunii fiind ing. Neculai Viţelaru, preşedintele forului cu sediul în străvechea capitală a Moldovei.
Ordinea de zi a cuprins o tematică vastă, cu prezentarea ei către un public larg, alcătuit din circa 100 de oameni de afaceri din judeţele Iaşi, Vaslui, Piatra Neamţ, Botoşani, Suceava şi Bacău şi a invitaţilor din Bucureşti, în frunte cu Prof. Univ. Dr. Ovidiu Nicolescu, preşedintele Consiliului Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România (CNIPMMR).
În prezidiul manifestării au luat parte viceprimarul ieşean ing. Mihai Chirica, ing. Neculai Viţelaru, Prof. Univ. Dr. Ovidiu Nicolescu, managerul de proiect Gabriela Ciuciulă, directorul OTIMMC Narcis Tăbăcaru, consultantul regional de proiect Marius Olariu.
Cu mult profesionalism au fost prezentate celor prezenţi următoarele:
- Carta Albă a IMM-urilor din România 2014 (a prezentat Ovidiu Nicolescu);
- Carta Albă a IMM-urilor din Regiunea Nord-Est 2014 (a prezentat Neculai Viţelaru);
- Programele AIPPIMM (a prezentat Narcis Tăbăcaru);
- Proiectul COMPERUR în Regiunea Nord-Est / Dezvoltarea capitalului uman în mediu rural (au prezentat Gabriela Ciuciulă şi Marius Olariu).
În cuvântul său, viceprimarul Mihai Chirica a menţionat: „Sunt deosebit de onorat pentru invitaţia făcută. Vreau să vă comunic că turismul în Iaşi s-a dezvoltat mult în ultimii 25 ani. Centrul Tehnologic de Dezvoltare îl punem la dispoziţia IMM-urilor, ele fiind motorul economic al unei regiuni. Vreau să salvăm FORTUS din Iaşi, pentru crearea unui parc industrial acolo. Vreau să salvăm activele, iar FORTUS să devină şi unitate strategică. Tot la Iaşi susţinem educaţia. Vă rog să vă bazaţi pe noi şi să ne puneţi la treabă. Aveţi la noi, la Primărie, o uşă mereu deschisă pentru colaborare !”.

* Mediul de afaceri nu s-a limpezit în România şi Uniunea Europeană

Venit din Bucureşti, Prof. Univ. Dr. Ovidiu Nicolescu, preşedintele CNIPMMR a mai spus: „Vin cu plăcere la Iaşi, unde avem tradiţie. Din păcate, mediul de afaceri nu s-a limpezit în România şi Uniunea Europeană. România are de trei ori mai puţine IMM-uri decât în Uniunea Europeană şi numai la unul din cinci ne merge normal şi bine. Avem totuşi fonduri pentru activităţi ecologice, microgranduri şi microcredite. Până la 25.000 euro, putem face proiecte europene fără licitaţii. Noi putem să vă elaborăm gratuit proiectele, ar fi de preferat pe resurse umane. Aş dori să-i punem mai mult la treabă pe parlamentarii noştri, cărora trebuie să le dăm totul
< mură în gură>, lucruri concrete. Este adevărat că mediul de afaceri conţine ameninţări, iar pe primul loc este fiscalitatea. Un procent de 92 % din IMM-uri fac autofinanţare, deoarece sistemul bancar din România este neprietenos. Bancile finanţează statul, care plăteşte bine ! În altă ordine de idei, vă informez că sute de invenţii româneşti se patentează la Budapesta sau Sofia, că acolo e mai ieftin şi mai rapid !”.
Au mai luat cuvântul în faţa onoratului auditoriu, expunând diverse probleme ale oamenilor de afaceri din Regiunea Nord-Est, Ovidiu Copacinschi, Gheorghe Chirilă, Radu Dumitriu, Ion Budeanu, Pavel Bădrăgan, Emil Popa, Daniela Popescu.
Inginerul vasluian Ovidiu Copacinschi, care a absolvit Facultatea de Construcţii la Iaşi în urmă cu 40 ani, a propus ca judeţul Vaslui să fie declarată zonă defavorizată, să se aprobe pentru judeţul în care trăieşte acum un program de investiţii active, pe producţie, finanţat din fonduri europene şi în valoare de 1 miliard euro, iar zona de graniţă Huşi-Albiţa să fie declarată zonă economică liberă.
Pentru că „politicul” este un subiect la ordinea zile, în orice perioadă, managerul Ion Budeanu a menţionat, cu zâmbetul de buze: „Probabil că mulţi doresc ca la viitoarele alegeri să iasă cine vrem noi şi să facă apoi tot ce vrem noi !”.

* Neculai Viţelaru: "Numai împreună suntem o forţă !"
În cuvântul său, preşedintele FRPIMMRNE, ing. Neculai Viţelaru a menţionat: „Putem face programe de bună vecinătate, pentru proiectele transfrontaliere România-Ucraina-Republica Moldova. Programele Sapard se mută acum în Republica Moldova. Iar agricultura este o bună oportunitate pentru zona noastră”. Iar în final, acelaşi Neculai Viţelaru a tras concluziile: „Avem în regiunea noastră cifre modeste de afaceri. Avem doar 57.613 firme, cu 255.040 salariaţi şi cu o cifră de afaceri de 45.120 mii lei. Din păcate, statul român este un concurent neloial pentru IMM-uri. Dar numai împreună suntem o forţă !”.
DAN TEODORESCU

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu