joi, 4 septembrie 2014

Trupa de teatru de la Clubul CFR Iaşi de la Râpa Galbenă, în recital la Festivalul Internaţional „Grigore Vasiliu Birlic”



În perioada 1-7 septembrie, la Fălticeni se desfăşoară a patra ediţie a Festivalului Internaţional de Teatru „Grigore Vasiliu Birlic”, acolo unde este prezentă şi trupa Clubului CFR Iaşi de la Râpa Galbenă, sub coordonarea regizorului şi actorului Emil Gnatenco.
În ziua a doua a festivalului,
pe scena Centrului Cultural “Grigore Vasiliu Birlic” din Fălticeni au urcat primele trei trupe aflate în concurs, printre ele fiind şi “Clubul de teatru pentru tineret” din Iaşi (denumirea sub care participă în competiţie trupa de teatru a Clubului CFR Iaşi de la Râpa Galbenă), cu piesa “Aproape” sau “Almost, Maine” de John Cariani. După premiera care a avut loc în ziua de 25 august 2014, în propria sală de spectacole a clubului CFR Iaşi, odată cu vernisajul expoziţiei internaţionale de arte vizuale “Europa văzută de la Râpa Galbenă”, acolo unde au expus pictură şi fotografie artistică şi de reportaj Gabriela Cucinschi, Ovidiu Cucinschi şi Dan Teodorescu (toţi trei din Iaşi), Eduard Mattes (din Haifa / Israel) şi Robert Barth (din Passau / Germania), tinerii actori ieşeni şi-au desăvârşit talentul şi la Fălticeni, acolo unde au urcat pe scenă elevii şi studenţii Mădălina Florea, Ioana Andrei, Andreea Lungu, Dragoş Maftei, Arun Cotic, Vlad Mocanu.
Am avut multe aprecieri în urma spectacolului jucat marţi la Fălticeni, acolo unde lumea a început să ne cunoască. Miercuri, în afară de concurs am jucat şi piesa “Cu uşile închise” de Jean Paul Sartre, iar vineri, studenţa noastră de la Londra, Ioana Andrei, care este acum în vacanţă acasă, la Iaşi, dar pentru ea este o vacanţă activă, pe scena sălii de teatru, va avea şi un recital, un monolog, în cadrul festivalului. Tot vineri se vor acorda premiile şi se pare că va fi prezentă aici, la Fălticeni, şi marea actriţă Draga Olteanu-Matei. Vor fi şi sâmbătă câteva manifestări în cadrul festivalului, un festival extrem de reuşit, ca de fiecare dată !”, ne-a spus în această seară Emil Gnatenco, conducătorul trupei de teatru a Clubului CFR Iaşi de la Râpa Galbenă, deopotrivă actor şi regizor.
De menţionat că vineri, pe 5 septembrie, se va desfăşura concursul individual la secţiunea poezie sau monolog, iar juriul Festivalului Internaţional de Teatru “Grigore Vasiliu Birlic” va delibera pentru stabilirea câştigătorului concursului de interpretare – trupe de teatru, cu nouă trupe intrate în concurs, printre ele fiind şi cea a Clubului CFR Iaşi de la Râpa Galbenă.
În cadrul serilor de teatru din cadrul festivalului, joi, de la ora 19.00, Teatrul Naţional Bucureşti va prezenta la Fălticeni piesa “Amor în farmacie”, cu Anca Ţurcaşiu, Andrei Duban, Liliana Pană, Dragoş Ionescu şi Dan Tudor.
Amintindu-ne despre serile de teatru din cadrul festivalului, să menţionăm prestaţia actriţei Eliza Noemi Judeu în spectacolul “Femei singure”, al Teatrului Municipal “George Bacovia” din Bacău, în regia lui Gheorghe Balint.
Preşedintele juriului festivalului de la Fălticeni este regizorul Gheorghe Balint, care în debutul manifestării a adresat participanţilor următoarele cuvinte “Faceţi teatru, nu lăsaţi sufletul să vi se înnegrească de vremurile astea urâte. Doamne ajută! La treabă copii !”.
Din juriul festivalului fac parte Lorette Enache (profesor la UNATC Bucureşti), actorul Tudorel Filimon, regizorul Radu Ghilaş, Neculai Sturzu (profesor de limba şi literatura română).
Pe 25 septembrie, trupa de teatru de la Clubul CFR Iaşi de la Râpa Galbenă, sub bagheta aceluiaşi neobosit regizor şi actor Emil Gnatenco, va fi prezentă la Zilele oraşului Medgidia, cu o nouă reprezentaţie a piesei “Almost, Maine”, dar fără Ioana Andrei, care săptămâna viitoare trebuie să revină în Anglia, pentru continuarea studiilor universitare.
DAN TEODORESCU (Sursa foto: Cronica de Fălticeni)



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu