miercuri, 3 septembrie 2014

Turaţi motoarele !


Turati motoarele si pregatiti-va de spectacol! Incepe Raliul Iasului Cotnari, cel mai important eveniment auto gazduit de judetul Iasi in anul 2014. Raliul Iasului Cotnari este a sasea etapa a Campionatului National de Raliuri Dunlop, organizat sub egida Federatiei Romane de Automobilism Sportiv. In acest an, la Raliul Iasului Cotnari s-ar putea decide cine este noul campion national al Romaniei. In anul 2013, Raliul Iasului a fost castigat de echipajul maghiar David Botka/Peter Mihalik, iar in 2012, Francois Delecour alaturi de Dominique Savignoni s-au impus la bordul unui Peugeot 207 S2000. Acum insa, lupta pentru victorie va fi foarte stransa, cu multi favoriti care vor lua startul pe macadamul perfect pregatit de la Iasi.
 Francois Delecour a castigat etapele de la Brasov, Tulcea, Cluj si Bacau, dar a abandonat la Arad. Cu doua etape inainte de finalul sezonului, celebrul pilot francez a acumulat 105 puncte, performanta cu care se claseaza pe locul intai in ierarhia nationala, avand un avans de 31,8 puncte fata de Dan Gartofan, pilot clasat pe locul secund (la victorie se accorda 25 de puncte). Practic, cu un loc doi luat la Raliul Iasului Cotnari, Delecour isi asigura un al doilea titlu national in Romania, indiferent de rezultatele care se vor inregistra in epilogul Campionatului National de Raliuri Dunlop, in ultima etapa, la Harghita si indiferent de ce vor face ceilalti piloti din competitie.
Mult mai incinsa pare lupta pentru locul secund. Dan Gartofan si Edwin Keleti sunt despartiti doar de 5,2 puncte si la Iasi se anunta o batalie spectaculoasa pentru fiecare secunda. 
Cel mai important eveniment automobilistic din acest an la Iasi a inceput miercuri, 3 septembrie, cu recunoasterile traseului. Recunoasterile vor continua si joi, iar dupa incheierea lor si a verificarilor administrative si tehnice, este programata prezentarea oficiala, care va avea loc in fata Primariei Iasi.  
La startul festiv, mai spectaculos ca oricand,  vor urca pe scena de start peste  40 de echipaje din Europa si din tara cu nume sonore cum ar fi Francois Delecour, Tapio Laukkanen, Bogdan Marisca sau Marco Tempestini. Prezentatorul manifestarii este cea mai cunoscuta voce de motorsport din Romania, cu peste 20 de ani de experienta in Radio si actual pilot de curse – nimeni altul decat George Vintila.
   Cunoscut pentru macadamul de calitate, probele tehnice si de viteza, Raliul Iasului pregateste anul acesta putin peste 121 kilometri de concurs, grupati in 10 probe speciale impartite in doua zile. Noutatea in acest an o reprezinta parcurgerea specialelor in sens invers fata de sezonul trecut, in acest fel probele vor reprezenta o noutate pentru majoritatea echipajelor care vor lua startul aici, in perioada 5-6 septembrie.
Raliul propriu-zis va debuta vineri, la ora 16.00, cand se va da startul din centrul istoric al Iasului. Vineri sunt programate trei probe speciale, restul probelor urm~nd a fi parcurse sambata. Tot ca o noutate pentru acest an, Superspeciala de la Rapa Galbena va avea loc in finalul etapei de la Iasi, sambata, de la ora 16.00 (in direct la TVR Iasi, TVR 3 si TVR International). Superspeciala de la Rapa Galbena poart` in acest an denumirea de “Cotnari Rally Show”, mii de ieseni fiind asteptati sa vada pe viu spectacolul oferit de cei mai buni piloti din tara si nu numai.
   Raliul Iasului Cotnari este organizat din 2014 de Asociatia XS Motorsport din Iasi si se bucura de sprijinul autoritatilor locale si judetene. Aceasta etapa de la Ia[i a Campionatului National de Raliuri DUNLOP nu putea fi posibila fara suportul sponsorului Cotnari, a partenerilor XS Café si Express Amanet, si fara gazduirea Hotelului International, din cadrul Complexului Palas Iasi.
Masina officiala a Raliului este FORD.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu