joi, 25 septembrie 2014

În judeţul Iaşi, Cupa Satelor la Trântă a ajuns la ediţia a III-a



Sambata, 27 septembrie 2014, Directia Judeţeană pentru Sport şi Tineret Iasi, Asociatia Judeteana Sportul pentru Toti Iaşi în parteneriat cu Primaria Comunei Bălţaţi, organizeaza Cupa Satelor la Tranta, editia a III-a, competitie care, odinioara, i-a dat pe marii campioni în sportul luptelor Nicolae Martinescu si Gheorghe Berceanu.
Evenimentul se adreseaza copiilor din mediul rural, cu varsta intre 10 si 16 ani, din judetul Iasi, in special din comunele invecinate: Lungani, Sineşti, Belceşti, Popeşti, Brăieşti, Ion Neculce, Erbiceni, Podu Iloaiei, Ruginoasa, Leţcani.
DJST Iasi asigura amenajarea spatiului de lupta, transportul si diurna arbitrilor si a comisiei de organizare, tricouri participantilor si cupe castigatorilor.
Obiectivele organizarii Cupei Satelor la Tranta sunt:
- cultivarea traditiilor poporului roman in domeniul sportiv;
- identificarea si selectionarea de copii si tineri, cu aptitudini reale pentru practicarea luptelor greco-romane si libere;
- implicarea copiilor si tinerilor din mediul rural in competitii sportive;
- dezvoltarea, prin practicarea trantei, a unor calitati fizice, psihice si morale precum forta, rezistenta, cinstea si curajul, pentru o mai buna integrare socio-profesionala;
- cresterea gradului de popularitate a trantei si atragerea unui numar cat mai mare de tineri in practicarea organizata a acestei ramuri sportive.
Tranta, ca forma de intrecere cu vechi traditii in cultura poporului roman, este pe cat de simpla si accesibila, pe atat de complexa in sintetizarea calitatilor fizice, psihice si morale ale neamului nostru. Tranta inseamna autocunoastere. Tranta da masura puterii individului. Organizarea unei noi editii a Cupei Satelor la Tranta reprezinta o incercare de a redescoperi tradiitiile romanesti, de a ne cunoaste, dezvolta si comunica prin miscare”, a declarat Alexandru Cişman, director executiv al DJST Iasi.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu