joi, 9 octombrie 2014

Diplomaţia sportivă – o nouă acţiune organizată la cote înalte de Asociaţia Student Sport



* Diplomația sportivă a reunit cei mai importanți decidenți în domeniul sportului, campioni mondiali și europeni, profesori remarcabili, antreprenori cunoscuți și studenți la evenimnetul organizat de Asociația Student Sport.



Sub un titlu care suscită interesul și aduce o paradigmă nouă în sport, Diplomația sportivă,  Asociația Student Sport  a organizat un eveniment de succes reunind sportivi cu rezultate remarcabile, campioni mondiali și europeni, decidenți în domeniul sportului,  antreprenori de succes, profesori universitari, studenți și reprezentanți ai acestora. Cele trei paneluri au avut teme dinamice și au generat un veritabil schimb de idei și propuneri reale de susținere a sportului, în general, și a sportului universitar, în particular.
Prima dezbatere, moderată de Călin Ile, fondatorul Asociației Student Sport, a avut ca temă promovarea României prin sport și relația dintre cele trei variabile importante și interconectate:  educație, sport, sănătate. Răzvan Burleanu, președintele Federației Române de Fotbal, a introdus  în mesajul  transmis cunoscutul concept geopolitic  de soft power, sugerând că există o responsabilitate uriașă a statelor de a investi în cultura și în sport. A adăugat că aceste investiții sunt esențiale cu atât mai mult cu cât România va găzdui 4 meciuri din Campionatul European de Fotbal din anul 2020.
Alin Petrache, pre
ședintele Comitetului Olimpic și Sportiv Român, a avut un discurs mobilizator și centrat pe valoarea adusă de sportivi remarcând că, în această discuție, importanța fundamentală o au sportivii. În perspectiva evenimentelor sportive importante ce vor urma și pentru care România și-ar putea depune candidatura, președintele COSR a declarat: ”trebuie să rupem niște baraje. Putem, prin organizare, să o facem!”
 În cadrul aceluiași  prim panel,  Adrian Gagea, reprezentantul International University Sport Federation, a trimis un mesaj de încurajare studenților și a subliniat că studenții de azi sunt liderii de mâine. Cristian Cosmin, Secretar de Stat în cadrul Ministerului Tineretului și Sportului,  a  declarat că sportivii extraordinari îndeplinesc rolul de ambasadori ai României. De asemenea, a reiterat că ar fi optim ca programele universităților din România să includă, la nivel agregat, mai multe ore și oportunități de a face sport.
În cadrul aceluiași panel, domnul  profesor  Gabriel Micu a explicat rolul diplomației sportive și misiunea  pe care sportul a  jucat-o de-a lungul istoriei, insistând asupra faptului că sportul a reușit să facă armele să tacă în timpul marilor conflagrații. A accentuat ideea că, în mentalul străin, România este asociată cu nume precum: Nadia Comăneci, Ilie Năstase, Gheorghe Hagi, aceștia îndeplinind un rol  la fel de important precum cel de ambasador.
Pierre de Hillerin, directorul Centrului pentru Dezvoltarea Performanței Umane, a adus în discuție viața profesională a sportivilor după ce aceștia nu mai practică sportul care i-a consacrat, semnalând nevoia de o cultura autentică a sportului.
Cel de-al doilea panel, moderat de cei doi fondatori ai Asociației Student Sport, Călin Ile și Adrian Socaciu, a avut ca temă apartenența universitară și misiunea sportului în generarea acesteia, precum și rolul mediului privat în susținerea sportului universitar.
Radu Abramescu, producător general Digi Sport, a sugerat oportunitatea unor burse sportive, adăugând că ar fi o șansă uriașă  pentru un student pasionat de  sport să joace alături de sportivi din prima liga în cadrul unui meci găzduit de o universitate din România.
Radu Timiș, CEO Cris-Tim, a povestit anecdotic experiențele personale legate de sport și modul în care sportul disciplinează si formează caractere.
Răzvan Pîrjol, președintele Asociației De Turism și Promovare București, a introdus în discuție exemple de bune practici din experiența sa directă de director al unei școli hoteliere prestigioase din Elveția.
În cadrul aceluiași panel, Mihai Dragoș, președintele Consiliului Tinerilor din România, și Vlad Pop, președintele Federației SHARE, au transmis un mesaj articulat privind legătura dintre sport și educație, reluând ideea că apartenența și  sentimentul de mândrie de a fi parte a unei facultăți pot fi  create și potențate prin sportul universitar.
Cea de-a treia dezbatere a fost cea mai relaxată și mai plină de entuziasm datorită invitaților: Narcisa Lecușanu, Corina Ungureanu, Virgil Stănescu și cei doi studenți câștigători ai competițiilor Student Sport: Laurențiu Militaru și Mihai Țibuleac. Moderată de Ioana Patachi și de Călin Ile, din partea Asociației Student Sport, discuția a avut ca temă rolul sportivilor ca vectori de imagine și a dat șansa publicului să asculte poveștile din studenția acestora, precum  și primele interacțiuni cu sportul ale campionilor mondiali și europeni.
Evenimentul a fost un prilej de lansare a primului număr al revistei Student Sport Magazine, o revistă plină de povești emoționante ale devenirii unor sportivi excepționali și ale unor tineri care înnobilează sportul românesc prin reușitele lor. Revista a fost coordonată de Roxana Dumitrache și de Iuliana Roibu.
 De asemenea, discursul final mobilizator și plin de o energie extraordinară al tinerilor care fie au făcut parte din echipa Student Sport, fie au participat la competițiile sportive organizate de aceasta, a  confirmat încă o dată ca Asociația Student Sport are o provocare și anul acesta, dar că prin sprijinul și încrederea acordate de toți partenerii instituționali și nu numai, este aproape de a produce schimbarea așteptată.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu