duminică, 2 iunie 2013

Ieşeanul Mihăiţă Lazăr, campion al Franţei la rugby



Echipa Castres Olympique, cu internaţionalul ieşean Mihăiţă Lazăr în formaţie la un moment dat, este noua campioană a Franţei la rugby. După o finală de vis, disputată pe celebrul stadion “Stade de France”, Castres a răsturnat calculele hârtiei şi a învins pe RC Toulon cu scorul de 19-14 (10-3), impedicând-o astfel să dubleze succesul din Heineken Cup.
Pentru Toulon, uvertura engleză Jonny Wilkinson a deschis scorul dintr-o penalitate în minutul 7 (0-3), după care sud-africanul Rory Kockott a egalat din lovitură de pedeapsă, în minutul 14 (3-3). În ultimul minut al primei reprize (’40), mijlocaşul la grămadă al celor de la Castres, Rory Kockott, a penetrat după o pătrundere în axă, marcând un eseu la centru, pe care tot el l-a transformat. Aşadar, scorul pauzei a fost 10-3 în favoarea echipei la care evoluează Mihăiţă Lazăr.
Cu un celebru Wilkinson nu la fel însă de precis ca în alte situaţii, Toulon a forţat revenirea însă nu a avut atâta luciditate în teren. Wilkinson a marcat totuşi din penalitate, în minutul 47 (10-6), după care a irosit două situaţii consecutive de a aduce alte puncte echipei sale. Tot el, însă, în minutul 68, a redus diferenţa la un singur punct, 10-9 pentru Castres, tot dintr-o penalitate.
Din acest moment, iese la rampă uvertura lui Castres, Remy Tales, care după două grămezi ordonate în “22″-ul advers, s-a aşezat ideal pentru dropgol, reuşind în ambele cazuri execuţia care l-a făcut celebru pe omologul său din cealaltă tabără, Wilkinson. Castres s-a detaşat astfel decisiv pe finalul jocului, având în minutul 74 un avantaj de 7 puncte (16-9).
Ultima parte a disputei a fost foarte încinsă. Castres a fructificat o lovitură de pedeapsă prin Kockott, de la jumătatea terenului (19-9), iar eforturile disperate ale elevilor lui Laporte au adus un eseu la colţ, validat după arbitrajul video, la pătrunderea lui Delon Armitage (19-14). Wilkinson nu a reuşit transformarea, astfel că scorul final a rămas 19-14 pentru Mihăiţă Lazăr şi echipa sa de club, Castres.
Au evoluat următoarele echipe:
- Castres Olympique: Taumoepeau, Mach, Wihongi, Samson, Capo Ortega, Diarra, Caballero, Claassen, Kockott, Tales (căpitan), Andreu, Bai, Cabannes, Martial, Dulin. Rezerve: Bonello, Forestier, Tekori, Bornman, Teulet, Bonnefond, Kirkpatrick, Lazăr.
- RC Toulon: D Armitage, Wulf, Bastareaud, Giteau, Palisson, Wilkinson, Michalak, Fernandez Lobbe, Masoe, Rossouw, Kennedy, Botha, Hayman, Bruno, Sheridan. Rezerve: Orioli, Chiocci, Suta, Van Niekerk, S Armitage, Memoz, Tillous Borde, Kubriashvili.
Pilierul Mihăiţă Lazăr (27 ani, 189 cm, 114 kg), care a evoluat mulţi ani pentru Poli Agro Unirea Iaşi înainte de plecarea în Franţa, a fost introdus în linia întâi pe final de meci, bifând o performanţă extraordinară, de a câştiga titlul suprem în cea mai tare competiţie naţională a emisferei nordice, Top 14, la primul sezon în care evoluează la acest nivel.
De remarcat că Mihăiţă Lazăr este al şaselea roman din istorie care cucereşte titlul în “Hexagon”, dupa Mihai Wusek (La Voulte Sportif), Adrian Lungu (Castres Olimpique), Petru Bălan (Biarritz Olimpique), Marius Tincu şi Ovidiu Toniţa (Perpignan).
În staff-ul tehnic al campioanei Castres se află şi fostul internaţional român Adrian Lungu, mentorul lui Mihăiţă Lazăr pe meleaguri franceze.
Mihăiţă Lazăr

* Bucuria succesului: Mihăiţă Lazăr se însoară luna viitoare, la Iaşi !

Foarte bucuros după acest succes, internaţionalul ieşean Mihăiţă Lazăr a declarat pentru site-ul FR Rugby următoarele: “Sunt emoţionat. Încă nu realizez performanţa. Nici eu şi nici colegii mei. Tensiunea jocului de pe Stade de France a fost foarte mare. Sunt însă mulţumit pentru că am jucat aproximativ 7 minute şi simt că am pus umărul la succes. Am evoluat tot sezonul, iar acest lucru îmi dă o satisfacţie în plus. Nu este ca şi când te-ai fi trezit direct la finală”.
Mihăiţă Lazăr şi Adrian Lungu au făcut posibil la finalul meciului, ca drapelul României să fluture pe Stade de France.
“Adrian Lungu este mentorul meu. M-a ajutat enorm să mă integrez aici, în Franţa, iar evoluţiile bune i le datorez. Am fost foarte mândri amândoi că suntem români şi că am putut face turul de onoare cu tricolorul nostru”, a mai spus Mihăiţă Lazăr.
De menţionat că, Mihăiţă Lazăr va absenta motivat din lotul “stejarilor” pentru IRB Nations Cup, deoarece pe 13 iulie 2013 va spune adio burlăciei, urmând să se căsătorească acasă, la Iaşi, cu aleasa inimii sale, Alexandra !
Grupaj realizat de DAN TEODORESCU


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu