joi, 5 septembrie 2013

Liga Sportului Universitar, la ora debutului !



Asociaţia Student Sport România este o asociatie neguvernamentala care organizează şi susţine activ sportul universitar românesc. Desfăşurat sub deviza „O lume mai bună prin sport”, proiectul îşi propune să reinvie o tradiţie a instituţiilor de învăţământ superior din România, aceea de a promova activităţile fizice şi un stil de viaţă sănătos.
Asemenea institutiilor de invatamant consacrate pe plan international, Student Sport isi propune sa contribuie la creșterea sentimentului de apartenență a fiecărui student la universitatea in care studiază, prin angrenarea acestora în competiții sportive. Misiunea asociaţiei este nu doar aceea de a stimula universităţile să-și implice activ studenţii în societatea civilă, ci si aceea de a consolida valorile care primează: rezultatele, responsabilitatea, colaborarea, încrederea, creativitatea, respectul şi profesionalismul.  Activităţile Student Sport fac parte din calendarul Ministerului Educaţiei Naţionale şi sunt sprijinite de federaţiile de resort.
Din dorinţa de a revitaliza mişcarea sportiva studenţească, asociatia Student Sport a fost înfiinţată in 2010, cu scopul de a atrage tinerii spre practicarea unui sport pentru beneficiile implicite ale acestuia – sănătate, educaţie, spirit de competiţie. Primii pasi in activitatea asociatiei au fost incurajati de trei personalităţi care s-au alăturat acestei iniţiative, rectorul Universităţii Naţionale de Educaţie Fizică şi Sport din Bucureşti, domnul prof. univ. dr. Viorel Cojocaru, precum şi reprezentanţii Federaţiei Române de Fotbal, Miodrag Belodedici şi Jean Vlădoiu. Cu sprijinul celor mentionati a fost posibil ca, dupa o absenta 20 de ani, sa fie organizata o competitie nationala inter-universitara, care a reprezentat totodata si o premiera nationala, prima competiţie de fotbal de sala, denumita Campionatul Naţional Universitar de Fotbal.
În urma ecoului pozitiv, Asociația a organizat în următorul an Campionatul Naţional Inter-universitar de Baschet 3x3, de aceasta data cu sprijinul Ministerului Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului, Ministerului Dezvoltării Regionale şi Turismului, Federaţiei Române de Baschet şi a International Basketball Federation. În calendarul competiţional al anului universitar 2012-2013 au fost adăugate şi cinci etape de cros, desfăşurate la Galaţi, Constanţa, Bucureşti, Târgu Jiu şi Timişoara, acţiune susţinută de campioana olimpică Gabriela Szabo.
Pe lângă competiţiile dedicate studenţilor, în cadrul Cupei Davis şi a meciurilor selecţionatei de fotbal a României, Student Sport a creat "Tribuna Studentului", care a  presupus constituirea unei galerii formată exclusiv din studenţi, în vederea susţinerii echipei naţionale la meciurile acesteia.
De asemenea, în toamna anului 2012, Asociatia Student Sport a initiat prima dezbatere în domeniul sportului universitar, printr-o analiza comparativa a stuatiei existente in trecut si prezent, precum şi propuneri pentru viitor, împreună cu personalităţi ale sportului românesc, reprezentanţi ai Ministerului Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului, ai federaţiilor de specialitate, ai sindicatelor, rectori, lideri ai federaţiilor studențești, profesori şi reprezentanţi ai universităţilor. Aceasta a fost urmată de dezbaterea „Campionii se nasc acum”, organizată în parteneriat cu Consiliul Naţional al Audiovizualului, eveniment la care au luat parte şi reprezentanţi ai mass-media din România.
Pe lângă revitalizarea sportului universitar românesc, acest proiect şi-a propus să ofere o alternativă la sportul profesionist din România prin generarea unor noi competiţii şi integrarea acestui segment în circuitul sportului universitar european.
În aceşti trei ani de existenţă, Student Sport a reuşit să reunească peste 64 de universităţi din România şi să angreneze în competiţiile organizate peste 10.000 de studenţi, iar numărul spectatorilor din tribune a depăşit 27.000 de persoane.  Asociaţia a avut mai mult de 1.000 de apariţii media, bucurându-se de sprijinul unor importante canale media naţionale şi locale, printre care se numără Digi Sport, Sport.ro, TVR, GSP TV, Realitatea TV, RTV, Pro Sport, Gazeta Sporturilor, Adevărul Holding, Kiss FM, Radio GSP, Radio România Iaşi.
Initiativelor Asociatiei Student Sport s-au alăturat, in mod natural si organizaţii studenţeşti, cum ar fi ANOSR, UNSR, USR, LSRS.
In urma cosultarilor cu toti partenerii sociali, Student Sport isi propune pe viitor sa extinda ariile sportive pentru care sa poata fi organizate competitii universitare, precum si sa includa activitatile legate de acestea prin crearea unei platforme care sa promoveze un stil de viaţă sănătos.

* O nouă manifestare la Academia de Stiinte Economice din Capitala


Asociatia Student Sport anunta organizarea evenimentului de lansare a initiativei denumita "LIGA SPORTULUI UNIVERSITAR, care va avea loc la data de 6 septembrie a.c., la Academia de Stiinte Economice, Sala Madgearu, Cladirea Ion Angelescu - Caderea Bastiliei nr. 2-10 din Capitala, cu participarea rectorilor si decanilor de la universitati private si de stat din Bucuresti si din tara.
Vor fi prezenti la manifestarea de la Bucuresti, care va debuta la ora 10.00 cu inregistrarea participantilor, Adrian Socaciu - presedintele Student Sport, Pavel Nastase - rector al Academiei de Studii Economice, Breaz Daniel - secretar general al Consiliului National al Rectorilor, Corina Dumitrescu - reprezentant al Universitatilor Private, Ana-Maria Branza - ambasador Student Sport, Sorin Oprescu - primar al Municipiului Bucuresti, Dumitru Graur, presedinte al Asociatiei Presei Sportive din Romania si multi altii.
Prezentarea proiectului va fi facuta de Adrian Socaciu (președintele Student Sport), dupa care vor urma discuții privind necesitatea înființării Ligii Sportului Universitar si concluziile de rigoare.
DAN TEODORESCU

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu