miercuri, 2 iulie 2014

La CM fotbal - Brazilia 2014: Argentina s-a calificat cu mari emoţii în sferturile de finală


Sursa foto: UEFA
Echipa Argentinei s-a calificat în sferturile de finală ale Cupei Mondiale de fotbal din Brazilia, după ce a învins, cu mari emoții, formația Elveției cu scorul de 1-0 (0-0, 0-0), după prelungiri, marți, pe ''Arena Corinthians'' din Sao Paulo.
Angel Di Maria (min. 118) a marcat singurul gol al partidei, după o pasă venită de la Leo Messi, dar elvețienii au făcut un joc foarte bun și nu mult a lipsit să ducă partida la loviturile de departajare, având o bară după golul argentinian.
Argentina a avut, evident controlul jocului, dar a manevrat greu și nu a găsit soluții în fața zidului elvețian. Cele două echipe au riscat puțin, s-au anihilat reciproc în mare măsură și nu avut nicio ocazie în prima jumătate de oră.
Elveția a avut prima și cea mai mare ocazie a primei reprize, în minutul 28, când Shaqiri a întors o minge pentru Xhaka, al cărui șut a fost respins excelent de Romero, care a apărat apoi și mingea trimisă de Lichtsteiner.
Argentina a replicat imediat, dar șutul lui Lavezzi (29) a fost prins de portar. Garay (30) a creat și el pericol la poarta europenilor, dar mingea deviată de fundașul sud-american, după un corner, s-a dus pe lângă poartă.
''Nati'' a mai beneficiat de oportunitate mare, dar Drmic (39), care s-a trezit față în față cu Romero, a fost neinspirat și a ratat lobul.
Ultima ocazie a primei părți a fost un șut slab al lui Di Maria (41) în brațele lui Benaglio.
Echipa ''albiceleste'' a început bine repriza secundă, dar reluarea lui Higuain (47) a fost blocată de Djourou la 6 metri. Echipa lui Hitzfeld a avut două situații bune, dar Romero a reținut cu emoții lovitura liberă a lui Shaqiri (50), după care Drmic (51) a tras peste poartă.
Meciul a devenit mai animat, iar Argentina a mai avut o ocazie bună de a deschide scorul, dar Benaglio a respins salvator șutul lui Rojo (59). Benaglio a mai scos un gol ca și făcut (62), respingând de sub bară mingea expediată cu capul de Higuain. Messi a apărut pentru prima oară la finalizare în minutul 67, cu un șut de la marginea careului, razant cu transversala. Palacio (75), imediat cum a intrat pe gazon, a reluat alături de poartă centrarea lui Messi. Presiunea sud-americanilor a crescut și Messi a fost aproape de gol în minutul 78, când a pătruns în careu și a șutat la colțul scurt, dar Benaglio a reușit să respingă.
În prelungiri, Benaglio a fost atent și a reținut mingea trimisă cu capul pe spate de Palacio (94). Portarul elvețian s-a remarcat și la șutul lui Di Maria (108). Argentina a dat lovitura când toată lumea se gândea la loviturile de departajare: elvețienii au pierdut balonul pe la mijlocul terenului, Messi a sprintat și l-a deschis pe Di Maria, iar șeptarul lui Real Madrid l-a învins pe Benaglio la colțul lung: 1-0 (118).
Finalul a fost dramatic, Elveția atacând în ultimele minute cu portarul Benaglio în careul Argentinei și fiind aproape de egalare, dar Dzemaili a trimis în bară, după care a reluat alături de poartă (120+1). Di Maria a fost aproape de ''dublă'', dar mingea s-a dus pe lângă poarta părăsită de Benaglio (120+3).
Au evoluat echipele:
- Argentina: Sergio Romero — Pablo Zabaleta, Federico Fernandez, Ezequiel Garay, Marcos Rojo (Jose Basanta ‘105+1) — Fernando Gago (Lucas Biglia ‘105), Javier Mascherano, Angel Di Maria — Lionel Messi (căpitan) — Ezequiel Lavezzi (Rodrigo Palacio ‘74), Gonzalo Higuain. Selecționer: Alejandro Sabella.
- Elveția: Diego Benaglio — Stephan Lichtsteiner, Johan Djourou, Fabian Schaer, Ricardo Rodriguez — Valon Behrami, Gokhan Inler (căpitan) — Granit Xhaka (Gelson Fernandes ‘66), Xherdan Shaqiri, Admir Mehmedi (Blerim Dzemaili ‘113) — Josip Drmic (Haris Seferovic ‘82). Selecționer: Ottmar Hitzfeld.
- Arbitru: Jonas Eriksson; arbitri asistenți: Mathias Klasenius, Daniel Warnmark (toți din Suedia); arbitru de rezervă: Svein Oddvar Moen (Norvegia).
- Cartonașe galbene: Xhaka (36), Gelson Fernandes (73), Rojo (90), Di Maria (120), Garay (120+3).

* Belgia a învins SUA după prelungiri şi s-a calificat în sferturile de finală
Sursa foto: UEFA

Echipa Belgiei s-a calificat în sferturile de finală ale Cupei Mondiale de fotbal din Brazilia, după ce a învins formația Statelor Unite cu scorul de 2-1 (0-0, 0-0), după prelungiri, marți, pe ''Arena Fonte Nova'' din Salvador.
Belgia, care a făcut cel mai bun joc al său de până acum în Brazilia, s-a impus prin golurile marcate de Kevin De Bruyne (min. 93) şi Romelu Lukaku (min. 105). Golul americanilor a fost semnat de tânărul Julian Green (min. 107), la puțin timp după ce a intrat pe teren.
Meciul a început în forță și după 40 de secunde belgienii au ratat prima ocazie de gol, Origi scăpând cu portarul, dar Howard a respins în corner cu piciorul.
Jocul a fost spectaculos, alert, cu faze la ambele părți, o posesie ușor mai bună pentru americani, dar și cu mai multe faze de poartă pentru ''diavolii roșii''. În primul sfert de oră nu s-au înregistrat alte lucruri notabile, în afara faptului că un spectator a pătruns pe teren (min. 15) și s-a plimbat câteva zeci de secunde până când să intervină forțele de ordine și să-l evacueze.
Cea mai importantă situație a americanilor s-a consumat în minutul 21, când Dempsey a tras de la marginea careului, dar Courtois a apărat. Belgia, pe contraatac, a ratat deschiderea scorului (23), De Bruyne șutând alături de la 12-13 metri, din poziție excelentă, după care Beasley (26) a salvat golul din fața lui Fellaini, la centrarea lui Vertonghen. Hazard (29) a tras un șut de la distanță, însă balonul a fost prins de Howard.
Klinsmann l-a pierdut pe inepuizabilul fundaș dreapta Fabian Johnson, accidentat, după doar o jumătate de oră de joc, însă tânărul Yedlin, intrat în joc, l-a suplinit cu brio. Americanii au mai beneficiat de o situație destul de bună, dar Jones (33) a tras pe lângă din afara careului.
Prima repriză s-a încheiat cu o ocazie notabilă a belgienilor, dar șutul lui De Bruyne (45+1), din marginea careului, a fost prins de Howard.
Portarul american s-a evidențiat și imediat după pauză, când a scos de sub transversală mingea trimisă cu capul de Mertens (47), la centrarea lui De Bruyne. Vertonghen a centrat excelent în careu (54), dar De Bruyne și Origi nu au reușit să trimită balonul în plasă. Presiunea belgiană a crescut, iar Origi a reluat cu capul, însă balonul a lovit bara transversală (56), după care Howard a respins șutul lui Vertonghen (57). La poarta cealaltă, Vertonghen a blocat un șut periculos al lui Zusi (58). Fazele au alternat la cele două porți și Mertens a ratat și el din doar câțiva metri (60). Vertonghen (64) și-a încercat și el șansa de la distanță, dar portarul Tim Howard a prins în doi timpi. Witsel a trimis și el un trasor din afara porții, dar pe lângă țintă (69). Origi a apărut din nou în prim plan în min. 71, dar a tras telefonat și Howard a respins. Dempsey (71, 74) a răspuns și el cu două șuturi pe poartă.
Mirallas (76) a scăpat singur cu Howard, dar portarul american a deviat șutul belgianului, salvând un gol iminent. Howard a fost magistral și la șutul expediat de Hazard (79), iar la mingea expediată de Origi (85) a acordat corner. Hazard a finalizat în plasa laterală (88), după o contră în doi, cu De Bruyne. Howard a mai salvat o minge grea (90), la reluarea lui Kompany. Wondolowski a irosit o șansă uriașă de a aduce victoria echipei sale, dar atacantul a tras peste poartă din doar câțiva metri (90+3). Arbitrul asistent a semnalizat ofsaid, complet eronat.
Belgia a deschis scorul în chiar debutul prelungirilor, când Lukaku, proaspăt intrat, a demarat pe dreapta, a centrat în careu, De Bruyne a recuperat din picioarele lui Gonzalez și a tras la colțul lung: 1-0 (93).
Americanii au ieșit mai mult la atac, iar spațiile din apărarea americană au fost tot mari. Lukuku l-a pus la încercare pe Howard în minutul 97, dar portarul lui Everton a salvat de la colțul scurt. Portarul american s-a remarcat din nou în fața lui Lukaku (101), iar apoi în fața lui Mirallas (104). În cele din urmă, Lukaku a închis conturile din pasa lui De Bruyne (105), pe contraatac: 2-0.
Echipa SUA a căpătat din nou speranțe după ce noul-intrat Julian Green a redus diferența în minutul 107, după o pasă genială a lui Bradley: 2-1. Echipa lui Klinsmann a avut chiar șansa egalării, dar Jones a trimis pe lângă poartă din 11-12 metri.
Lukaku (111) a mai fost blocat o dată de Howard, de departe cel mai bun om al meciului.
Finalul a fost dramatic, iar Courtois a avut o intervenție salvatoare în fața lui Dempsey (114), ajuns față în față cu goalkeeper-ul belgian, după op schemă a echipei americane.
După unul dintre cele mai spectaculoase meciuri ale turneului din Brazilia, Belgia, care a avut nu mai puțin de 27 de șuturi pe poartă, va juca în sferturile de finală cu Argentina.
Au evoluat echipele:
- Belgia: Thibaut Courtois — Toby Alderweireld, Daniel Van Buyten, Vincent Kompany (căpitan), Jan Vertonghen —Marouane Fellaini, Axel Witsel — Dries Mertens (Kevin Mirallas ‘60), Kevin De Bruyne, Eden Hazard (Nacer Chadli ‘111) — Divock Origi (Romelu Lukaku ‘91). Selecționer: Marc Wilmots.
- SUA: Tim Howard — Fabian Johnson (DeAndre Yedlin ‘32), Omar Gonzalez, Matt Besler, DaMarcus Beasley — Jermaine Jones, Geoff Cameron — Graham Zusi (Chris Wondolowski ‘72), Michael Bradley, Alejandro Bedoya (Julian Green ‘105+1) — 8. Clint Dempsey (căpitan). Selecționer: Juergen Klinsmann.
- Arbitru: Djamel Haimoudi (Algeria); arbitri asistenți: Redouane Achik (Maroc), Abdelhak Etchiali (Algeria); arbitru de rezervă: Norbert Hauata (Tahiti).
Cartonașe galbene: Cameron (18), Kompany (42).
Sferturile de finală, din 4 şi 5 iulie, sunt: Franţa – Germania şi Brazilia – Columbia, respectiv Argentina – Belgia şi Olanda – Costa Rica. Meciurile sunt programate la orele 19.00 şi 23.00, în direct pe TVR 1.
(Sursa: Agerpres)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu