duminică, 13 iulie 2014

Olanda, locul 3 la Cupa Mondială de fotbal, după 3-0 cu Brazilia în finala mică


Sursa foto: UEFA

Naţionala Olandei, fosta adversară a României în preliminarii, a încheiat Cupa Mondială de fotbal din Brazilia pe locul al treilea, după ce a învins cu scorul de 3-0 (2-0) echipa gazdă în finala mică, sâmbătă, pe ''Estadio Nacional Mane Garrincha'' din Brasilia.
Robin van Persie (min. 3 — din penalty), Daley Blind (min. 17) și Georginio Wijnaldum (min. 90+1) au marcat golurile batavilor într-un meci a cărui soartă a fost determinată de erorile brigăzii de arbitri, atât la primele două goluri, cât și la alte faze importante (două penalty-uri neacordate Braziliei).
Meciul a început prost pentru Brazilia, o contră a lui Robben fiind oprită din postură de ultim apărător de Thiago Silva, la marginea careului, dar arbitrul algerian Haimoudi a acordat eronat penalty și doar cartonaș galben căpitanului Selecao, care merita eliminat. Van Persie a transformat lovitura de pedeapsă, 0-1 (3), și prefigura un nou dezastru, după 1-7 cu Germania în semifinale. A fost golul 100 încasat de Brazilia la Cupa Mondială.
Echipa gazdă a acuzat șocul și nu a reușit să se regăsească, astfel că Olanda și-a majorat avantajul în minutul 17, prin Daley Blind, care a trimis simplu în plasă o minge respinsă greșit de David Luiz, dar după o poziție de ofsaid nesemnalizată la atacul olandez: 0-2.
Brazilia a căutat să țină jocul în frâu, să construiască fără grabă, fără să se expună și și-a creat câteva ocazii, dar șutul lui Oscar a fost reținut de Cillessen (21), iar Paulinho și David Luiz (38) au trec pe lângă minge în fața porții, la o centrare foarte bună.
Până la pauză, ''portocala mecanică'' a mai avut o oportunitate, dar Julio Cesar a fost la post la șutul fără preluare al lui van Persie (41).
Abia după un sfert de oră de la reluare s-a consemnat prima ocazie a echipei lui Scolari, dar șutul lui Ramires (60), din 16 metri, s-a dus pe lângă poartă. David Luiz (63) nu a reușit să îi dea emoții lui Cillessen din lovitură liberă. Sud-americanii au cerut penalty în minutul 65, când Maicon a centrat în careu și mingea a lovit mâna lui Vlaar. Haimoudi și-a continuat recitalul și a mai refuzat un penalty echipei sud-americane, după un fault al lui Blind asupra lui Oscar (68), mijlocașul lui Chelsea primind ''galben'' pentru simulare.
Olanda a rămas o echipă de contraatac, cu Robben hărțuind permanent apărarea selecționatei ''auriverde''. ''Portocala mecanică'' l-a pierdut chiar înaintea meciului pe Wesley Sneijder, accidentat la încălzire, astfel că De Guzman a început ca titular.
“Oranje” a marcat și golul al treilea, prin Georginio Wijnaldum (90+1), după centrarea lui Janmaat, ducând scorul la un veritabil forfait: 0-3.
Brazilia a încheiat, astfel, Mondialul la fel de slab cum l-a început (cu un autogol al lui Marcelo). Olanda, finalista ediției 2010, a prins in extremis ultima treaptă a podiumului, deși nu a cunoscut înfrângerea la turneul din Brazilia.
Au evoluat echipele:
- Brazilia: Julio Cesar — Maicon, Thiago Silva (căpitan), David Luiz, Maxwell —Paulinho (Hernanes ‘57), Luiz Gustavo (Fernandinho ‘46) — Ramires (Hulk ‘73), Oscar (Darryl Janmaat ‘70), Willian — Jo. Selecționer: Luiz Felipe Scolari.
- Olanda: Jasper Cillessen (Michel Vorm ‘90+2) — Stefan De Vrij, Ron Vlaar, Bruno Martins Indi — Dirk Kuyt, Georginio Wijnaldum, Jordy Clasie (Joel Veltman ‘90), Daley Blind — Jonathan De Guzman — Robin van Persie (căpitan), Arjen Robben. Selecționer: Louis van Gaal.
- Arbitru: Djamel Haimoudi (Algeria); arbitri asistenți: Redouane Achik (Maroc), Abdelhak Etchiali (Algeria); arbitru de rezervă: Yuichi Nishimura (Japonia).
- Cartonașe galbene: Thiago Silva (2), Robben (9), De Guzman (36), Fernandinho (54), Oscar (68).
Duminică, 13 iulie 2014, de la ora 22.00, în direct pe TVR 1 se va disputa marea finală dintre Germania şi Argentina.
(Sursa: AGERPRES)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu