joi, 3 iulie 2014

Şah de nivel european în Sala Mare a Primăriei ieşene



În perioada 14-22 iulie 2014, Iaşul va găzdui Campionatul European de şah pentru echipele de tineret (18 ani). Se vor disputa 7 runde în sistem elveţian atât la feminin, cât şi la masculin, cu participarea a nouă ţări europene. Turneul va fi găzduit de Sala Mare a Primăriei Municipiului Iaşi, iar cele 7 runde sunt programate în zilele de 15, 16, 17, 18, 19 şi 20, de la ora 15.00, iar pe 21 iulie se va juca şah de la ora 9.00. Închiderea competiţiei şi festivitatea de premiere va avea loc pe 21 iulie, de la ora 15.00. La competiţia juvenilă de la Iaşi vor participa şahişti din România, Turcia, Cehia, Ungaria, Polonia, Slovenia, Germania, Austria, Rep. Moldova. Ţara noastră va participa cu 2 echipe la fete şi 3 la băieţi, după cum ne-a declarat astăzi Vasile Manole, directorul de turneu, vicepreşedintele FR Şah şi preşedintele AJ Şah Iaşi. Arbitrul principal al competiţiei va fi Radu Chirilă.
Referitor la competiţia de la Iaşi, astăzi, 3 iulie, în Sala Mare a Primăriei Municipiului Iaşi a avut loc o conferinţă de presă şi alături de gazdele ieşene, precum viceprimarul Mihai Chirica, deputatul Sorin Iacoban (care este şi preşedintele FR Şah), Vasile Manole şi Alexandru Cişman (directorul DJST Iaşi) a fost prezent şi Nigel P.B. Freeman, directorul executiv şi trezorierul Federaţiei Internaţionale de Şah (FIDE).
În luările de cuvânt am consemnat următoarele declaraţii:
-  Mihai Chirica: „Primăria susţine şahul şi suntem bucuroşi că putem face acest lucru. Îi urăm bun venit la Iaşi domnului Freeman, care inspectează şi posibilitatea ca Iaşul să găzduiască din nou Campionatul Mondial de şah şcolar în 2016”;
- Nigel P.B. Freeman (din Anglia, cu primele cuvinte rostite în limba română): „Bună ziua, sunt fericit că sunt la Iaşi, în România ! Am venit să văd posibilităţile ca Iaşul să găzduiască o nouă competiţie şcolară de şah în 2016, la concurenţă cu oraşe din Grecia şi Tunisia. Este vorba despre Campionatul Mondial de şah şcolar, o competiţie cu peste 100 ţări participante. De fapt am inspectat şi oraşul Tromsø, din Norvegia, unde în august va avea loc Olimpiada de şah şi nu am văzut nici o diferenţă faţă de Iaşi. De fapt, mie îmi place mai mult la Iaşi ! Mi-a plăcut că l-am cunoscut acum pe domnul Vasile Manole şi pe ceilalţi reprezentanţi ai Federaţiei Române de Şah. Un avantaj pentru dumneavoastră este că Primăria din Iaşi sprijină aceste competiţii de şah organizate în oraşul dumneavoastră”.
- Sorin Iacoban: „Pentru Mondialul de şah şcolar din 2016 ne batem cu oraşe din Grecia şi Tunisia. Ne dorim ca peste doi ani Campionatele Mondiale de şah şcolar să revină la Iaşi. Din 30 martie 2014, şahul în România este materie opţională în şcoli. Federaţia Internaţională de Şah ne sprijină cu seturi de şah pentru şcolile din România, mai ales cele din mediul rural. Avem nevoie şi de profesori pentru a preda şahul în şcoli şi aici mă refer nu numai la antrenorii de şah. În zilele următoare vom organiza un nou Campionat European de şah la Iaşi, pe echipe şi va fi cu siguranţă o competiţie frumoasă. În Parlamentul României vom face în perioada 8-13 septembrie 2014 şi un concurs internaţional de şah, cu 600 de participanţi, dintre care 200 vor fi din străinătate”.
- Vasile Manole: „AJ Şah Iaşi a pus şi ea o cărămidă pentru ca Iaşul să devină capitală culturală europeană în 2021. Vă voi prezenta în continuare câteva competiţii importante la care vom participa în perioada următoare, începând cu acest Campionat European pentru echipele de tineret, acolo unde vor fi în concurs şi câţiva sportivi din Iaşi. În perioada 23-30 iulie vor fi Campionatele Naţionale de şah pentru copii, juniori şi tineret, unde ne dorim cât mai multe medalii la şah practic, şah rapid şi blitz. În zilele de 15 şi 16 august vom avea şahul în cartierele Iaşului, cu peste 500 de participanţi. În perioada 19-25 august va fi la Iaşi Festivalul de şah Mihail Sadoveanu, cu peste 250 de jucători participanţi. Pentru Olimpiada de şah din Norvegia, în lotul olimpic al României avem două ieşence, pe Irina Bulmaga şi Alina l’Ami”.
”La Olimpiada de şah de la Tromso vor fi 178 ţări participante”, a mai spus britanicul Nigel Freeman, al treilea om, ca importanţă, din cadrul FIDE.

* Nu numai şah, ci şi tenis de câmp şi gimnastică ritmică

În continuare, Dan Teodorescu (jurnalist sportiv şi directorul sportiv al CS CFR Iaşi) a anunţat că în perioada 5-13 iulie 2014, la arenele CFR Iaşi va avea loc Trofeul Municipiului Iaşi la tenis de câmp, o competiţie sprijinită de Primăria Municipiului Iaşi, cu premii de 10.000 dolari şi a invitat pe cei prezenţi să vizioneze cât mai multe meciuri din cadrul turneului.
Viceprimarul Mihai Chirica şi-a notat, în agenda sa de lucru, că luni, 7 iulie, la ora 17.00, la baza sportivă CFR Iaşi va avea loc şi conferinţa de presă oficială a turneului ITF de tenis, unde doreşte să fie prezent !
De asemenea, viceprimarul Mihai Chirica şi deputatul Sorin Iacoban au felicitat gimnastele de la CSŞ Anghel Saligny Iaşi pentru rezultatele obţinute în ultima perioada, cu zecile de medalii cucerite pe plan intern şi internaţional. „România, cu două sportive de la CSŞ Anghel Saligny Iaşi în lot, a participat recent la Campionatele Europene de gimnastică ritmică de la Baku, unde s-a clasat pe locul 10 şi a promovat în prima grupă valorică”, a menţionat prof. Constantin Radu, antrenorul coordonator al grupării sportive ieşene.
”Vom recompensa aceste valoroase sportive de la CSŞ Anghel Saligny Iaşi cu o tabăra de vară la Năvodari, pe durata a mai multor zile. Recompensa va veni şi la finele anului, când vom face bilanţul sportului ieşean pentru 2014”, a mai spus în final, deputatul ieşean Sorin Iacoban.
DAN TEODORESCU

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu