sâmbătă, 5 iulie 2014

La CM fotbal - Brazilia 2014: Argentina a învins Belgia cu 1-0 și s-a calificat în semifinale


Sursa foto: UEFA

Argentina s-a calificat în semifinalele Cupei Mondiale de fotbal din Brazilia (12 iunie - 13 iulie), sâmbătă, după ce a învins echipa Belgiei cu scorul de 1-0 (1-0), pe ''Estadio Nacional Mane Garrincha'' din Brasilia, în sferturile de finală.
Gonzalo Higuain, în min. 8, a marcat singurul gol al partidei, una în care sud-americanii au jucat pragmatic, în fața unei echipe care a părut să-și respecte prea mult adversarul.
Argentina a început mai bine meciul și prima sa șansă s-a consumat în minutul 3, pe contraatac, Messi găsindu-l foarte bine pe Lavezzi demarcat în partea stângă, dar șutul acestuia a fost blocat de un fundaș. Dubla campioană mondială (1978, 1986) a reușit să deschidă scorul cu șansă (8), când Di Maria a încercat o pasă, balonul a fost deviat fericit pentru Higuain, care a tras fără speranțe pentru Courtois: 1-0.
Sud-americanii nu au mai atacat decât rareori, mulțumindu-se să se apere bine și să încerce contre tăioase, în special purtate de Messi. Belgia s-a instalat în jumătatea argentiniană în unele momente și avut prima ocazie în minutul 26, când De Bruyne a tras din marginea careului, dar Romero a respins.
Di Maria a avut un contraatac foarte periculos, dar șutul său a fost blocat de Kompany (28), iar jucătorul lui Real Madrid s-a accidentat la această fază la piciorul drept, fiind schimbat.
Messi a avut o oportunitate foarte bună de a majora diferența, o lovitură liberă de la 17 metri (40), dar a trimis puțin peste transversală. ''Diavolii roșii'' și-au creat doar o șansă notabilă până la pauză, în min. 42, prin Mirallas, care a reluat cu capul puțin alături la centrarea lui Vertonghen.
Echipa ''albiceleste'' a început excelent repriza a doua și avut o primă ocazie prin Higuain, care a tras la colțul scurt, dar un fundaș a reușit să devieze salvator în corner. Higuain a ratat ''dubla'' pe contraatac (55), șutând în transversală după o cursă de câteva zeci de metri.
Fellaini (61) a semnat prima ocazie a belgienilor din repriza secundă, dar lovitura sa de cap a trimis balonul peste poartă. Presiunea europenilor a crescut și Garay a fost aproape de autogol la centrarea lui De Bruyne (65). Argentina a avut momente în care a ținut puțin de minge, dar Belgia nu a menținut ritmul, nu a fost inspirată, dar mai ales nu a părut convinsă că poate egala. Finalul a fost lipsit de luciditate de ambele părți: Palacio (84) a creat pericol în careul lui Courtois, dar nu a ajuns la o centrare, după care Garay a blocat șutul lui De Bruyne (85). Messi a irosit o ocazie de a parafa calificarea, dar a ratat singur cu Courtois (90+4), iar belgienii au fost aproape de egalare la faza următoare, însă Witsel a tras peste poartă (90+5).
Argentina reușește cea mai bună performanță a sa la Cupa Mondială după finala jucată în 1990, dar și Belgia a reușit cea mai bună comportare, după semifinala pierdută în fața Argentinei în 1986, în Mexic (0-2).
Au evoluat echipele:
- Argentina: Sergio Romero — Pablo Zabaleta, Martin Demichelis, Ezequiel Garay, Jose Basanta — Lucas Biglia, Javier Mascherano — Ezequiel Lavezzi (Rodrigo Palacio ‘71), Lionel Messi (căpitan), Angel Di Maria (Enzo Perez ‘33) — Gonzalo Higuain (Fernando Gago ‘81). Selecționer: Alejandro Sabella.
- Belgia: Thibaut Courtois — Toby Alderweireld, Vincent Kompany (căpitan), Daniel van Buyten, Jan Vertonghen — Axel Witsel, Marouane Fellaini — Kevin Mirallas (Dries Mertens ‘60), Kevin De Bruyne, Eden Hazard (Nacer Chadli ‘75) — Divock Origi (Romelu Lukaku ‘59). Selecționer: Marc Wilmots.
- Arbitru: Nicola Rizzoli; arbitri asistenți: Renato Faverani, Andrea Stefani (toți din Italia); arbitru de rezervă: Benjamin Williams (Australia).
- Cartonașe galbene: Hazard (53), Alderweireld (68), Biglia (75).
Argentina va juca în semifinale cu câștigătoarea meciului dintre Olanda și Costa Rica, care va debuta la ora 23.00, în direct pe TVR 1, dar a pierdut un om foarte important, Andel Di Maria, accidentat.
(Sursa: AGERPRES)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu