sâmbătă, 28 iulie 2012

Prima medalie olimpică pentru România: Alina Dumitru – argint la judo


* Cu probleme medicale pe tot parcursul turneului olimpic, Alina Dumitru (FOTO) a obţinut doar medalia de argint la categoria 48 kg, după o finală pierdută în faţa braziliencei Sarah Menezes

Judoka Alina Dumitru a pierdut, sâmbătă, finala categoriei 48 de kilograme, la Jocurile Olimpice de la Londra, şi a rămas cu medalia de argint, prima pentru România la competiţia din Marea Britanie.
În ultimul act al categoriei 48 de kilograme, Alina Dumitru s-a confruntat cu Sarah Menezes (Brazilia), o sportivă cu 8 ani mai tânără şi fără vreo medalie olimpică în panoplie.
Tatonarea a fost îndelungată, cu contracarări din ambele părţi şi strigăte ale antrenorilor de pe margine. După un minut şi jumătate, la o fixare făcută de braziliancă, Alina Dumitru s-a resimţit, dar nu a cedat, reluând lupta cu ambiţie şi mai mare, în pofida durerilor. Menezes a continuat să o "obosească" pe Alina, care era încurajată de antrenorul Bercean: "Du-te tu prima, luptă tu, nu aştepta!", când mai era doar un minut şi jumătate din luptă. "Acuma-i momentul!", a mai strigat Bercean, dar Menezes a punctat imediat, cu yuko, 0-1. Mai rămăsese o singură carte pentru Alina: atacul. 25 de secunde, 10, Menezes a punctat din nou, din păcate decisiv, 0-11, pentru medalia de aur.
În prima luptă de la JO, în turul doi, Alina Dumitru a trecut de Dayaris Mestre Alvarez (Cuba), prin descalificarea adversarei, care a fost penalizată cu cartonaş galben, pentru gest nesportiv. În sferturi, campioana olimpică a categoriei a trecut la mare luptă, după Golden Score, de mongoleza Urantsetseg Munkhbat, câştigând grupa B, dar acuzând lovituri la cotul drept, care s-au dovedit a fi o întindere, şi la degetele picioarelor.  În semifinale, "împotriva tuturor predicţiilor", după cum titra forul internaţional de profil, a învins-o pe prima favorită la medalia de aur, japoneza Tomoko Fukumi.
Medaliile categoriei 48 de kilograme au fost împărţite astfel: Alina Dumitru (aur), Sarah Menezes (argint), respectiv Charline Van Snick (Belgia) şi Eva Csernoviczki (Ungaria), ambele bronz.
În urma acestui nou succes pentru judoul românesc, Ioan Dobrescu, secretarul general al Comitetului Olimpic şi Sportiv Român a menţionat: ''Semnificaţia primei noastre medalii este aceeaşi ca şi la Beijing. Este semnificaţia unei naţiuni care s-a pregătit. Noi am spus atunci când am venit aici, când lumea era puţin demoralizată, că sportivii, antrenorii noştri, federaţiile, şi să ne punem şi noi pe lista asta, ne-am văzut de treabă. Eu sunt convins că vom avea multe surprize plăcute la această olimpiadă, datorită nivelului de pregătire. Nişte sportivi adevăraţi, cu câţiva antrenori foarte buni, şi-au făcut treaba în perioada asta. Când intri cu o medalie la începutul olimpiadei, înseamnă că se poate''.
Din delegaţia României la judo mai fac parte Andreea Chiţu (cat. 52 kg), Corina Căprioriu (57 kg), Dan Fâşie (66 kg), Daniel Brata (100 kg) şi ieşeanul Vlăduţ Simionescu (plus 100 g).
În Beijing, în urmă cu patru ani, Alina Dumitru a fost campioană olimpică, iar acum, la Londra 2012 ea a cucerit o merituoasă medalie de argint. Jocurile Olimpice de la Londra 2012 ar putea fi însă ultimul concurs al Alinei Dumitru în judoul mondial.

* Sorana Cîrstea, eliminată în primul tur al turneului olimpic de tenis

Jucătoarea de tenis Sorana Cîrstea, locul 39 WTA, a fost eliminată, sâmbătă, de italianca Flavia Pennetta, locul 21 WTA, în primul tur al turneului olimpic de la Londra. Sorana Cîrstea a fost învinsă de Flavia Pennetta, scor 6-2, 4-6, 6-2, după o oră şi 38 de minute.
În competiţia feminină de tenis de la J.O. de la Londra 2012 mai evoluează Irina-Camelia Begu, locul 79 WTA, care o va întâlni pe sportiva bielorusă Victoria Azarenka, numărul 1 WTA, şi Simona Halep, locul 50 WTA, care va juca în compania lui Ons Jabeur din Tunisia (locul 297 WTA), beneficiară a unui wild-card.

* Echipajul României de dublu rame a ratat calificarea directă în finală

Echipajul feminin de dublu rame al României a ratat, sâmbătă, calificarea directă în finală, urmând să lupte în recalificări, la JO de la Londra. Echipajul format din Viorica Susanu şi Georgeta Andrunache a luat startul pe culoarul 1, la Eton Dorney, în seria I, alături de SUA, Argentina, Germania şi Marea Britanie.
La 500 de metri, echipajul României se afla pe locul 5, la 1000 de metri a urcat pe 4, la 1500 de metri pe locul 3, pentru a încheia cursa pe aceeaşi poziţie, cu timpul de 7:05.39 minute. România va lupta pentru finală în recalificări, în condiţiile în care doar primele două clasate au obţinut calificarea directă în ultimul act.
Seria I a fost câştigată de echipajul Marii Britanii (6:57.29 minute), iar a doua echipă calificată direct în finală a fost SUA (6:59.29 minute). Recalificările sunt programate în 30 iulie, iar finala probei în 1 august.

* Dragoş Agache a ratat calificarea în semifinale la 100 metri bras

Sportivul român Dragoş Agache a ratat, sâmbătă, calificarea în semifinalele probei de 100 de metri bras, la Jocurile Olimpice de la Londra. Dragoş Agache a luat startul în seria a treia a calificărilor, pe culoarul 7, încheind cursa cu timpul de 1:02.93 minute, pe locul 8, care nu a fost calificant în semifinale.
Seria a treia a fost câştigată de francezul Giacomo Perez-Dortona (1:00.59). În calificări se află la start 44 de înotători, împărţiţi în şase serii. Dragoş Agache a luat startul în proba de 100 de metri bras pe baza unei invitaţii din partea FINA, el îndeplinind doar baremul B în calificările pentru JO (1:01.19).
La JO de la Londra, România este reprezentantă de 103 sportivi. În 2008, la ediţia de la Beijing, tricolorii au încheiat cu un bilanţ de 8 medalii (4 de aur, 1 de argint şi 3 de bronz), performanţă cu care s-a clasat pe locul 17 în clasamentul pe medalii.
DAN TEODORESCU

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu